Уроци по музика: От каква възраст да запишем детето

Обложка

Уроци по музика: От каква възраст да запишем детето

А ти хареса ли тази статия?!?

Децата се захласват по музиката, още преди да се появят на този свят

Още в майчината утроба бебетата слушат внимателно не само комуникацията, която върви около тях, но и всеки звук, всеки тон и всяка мелодия. Хората сме устроени така, че музиката да ни завладява и да ни се отразява на настроението, а децата са винаги щастливи, когато са заобиколени от нея. Пробвайте да запеете и наблюдавайте реакцията на децата – те винаги започват да пригласят, ако знаят текста, или да пляскат с ръчички. Опитайте да ги накарате да станат да танцуват, когато музиката е пусната – това ще се случи без никакъв проблем и дълги увещания не са им нужни.

Ние се раждаме с ритъм в сърцето и душата ни копнее за него. Ето защо почти всяко мъниче има известни наклонности към музикални занимания, а когато стане на около две години то започва да показва и интересите си. Някои предпочитат китарите, други ударите върху барабани, а трети се захласват по пианото.

Възниква и въпросът: Кога можем да запишем детето на уроци по музика?

Преподавателите по уроци по китара от MusicArtCenter са на мнение, че е препоръчително да се изчака възрастта около 5-6 години, за да може детето да държи удобно инструмента. Необходима е и сила, за да се дърпат и натискат струните. Вероятно всяка майка може да прецени по-добре за своето дете, имайки предвид развитието му и неговите интереси.

При пианото съветите са то да започне по-рано, защото така ще усъвършенства своята музикалност, ще научи нотите по-бързо.

Все пак най-същественото си остава учителят да бъде на ниво и да съумява да поддържа желанието на детето да ангажира вниманието си с избрания инструмент. В музиката обаче нищо не бива да бъде насила, нито да е породено от амбициите на родителите. Детето трябва само да се насочи, а семейството единствено да поощрява намеренията му и да го подкрепя в правилните моменти.

Ако вашият син или дъщеря са на не повече от 2-3 годинки, не пречи да започнете със заниманията отсега, но нека те да са под друг формат. За тяхната възраст съществуват групови практики, където децата се включват с опознаване на различните инструменти, танцуват, пеят любими песнички, ръкопляскат и имитират звуци. Това спомага не само за музикалната им култура, но влияе допълнително и върху двигателните им рефлекси.

Разбира се, ако забележите, че детето ви е от онези талантливи същества, които са готови да започнат с уроците по музика сега и веднага, не бива да отлагате дълго и да потискате природните му дадености. Дори и това все пак не гарантира, че за в бъдеще той ще се превърне в професионален музикант, а и не е задължителност заниманията му да се превърнат в преследване на кариерни върхове.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Блог за сериозни хора (Георги Иванов)

    Хубава статия за музиката и живота!

  2. Обяви (Георги Иванов)

    Добра статия

  3. детска занималня софия (Петър Иванов)

    Съгласен съм, че при пианото трябва да се започне от по-рано. Моето дете е на 14 и искаше да започне уроци по пиано… оказа се по-трудно от колкото бе очаквал.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове