Технически характеристики и разход на гориво на автомобили

Обложка

Технически характеристики и разход на гориво на автомобили

А ти хареса ли тази статия?!?

Изборът на кола е като купуването на жилище. Още едно сравнение свързва издържането на колата като издържане на член на семейството. До известна степен последното сравнение е много по-удачно, тъй като всеки, който някога се е сдобивал с кола, знае, че автомобилът изисква постоянна поддръжка и носи след себе си различни разноски – за застраховка, годишни прегледи, винетки и, разбира се, гориво.

Освен външният вид, преди да се пристъпи към покупка, трябва да се запознаете с какви технически характеристики е желаният от вас автомобил. Един от най-важните фактори при избора на кола е разхода на гориво. Това е показател за ефективността на автомобила. Ако се загледате по телевизионните реклами, ще забележите, че почти винаги се споменава разходът на гориво. Ако липсва такава информация, вероятно човекът, който се опитва да ви убеди да купите колата, иска да подчертае други характеристики, за които си заслужава да жертвате по-висок разход на гориво.

Разходът на гориво се измерва в количеството израходвано гориво в литри, необходими за изминаването на разстояние 100 км. Обикновено за автомобилите се дават няколко показателя, които вълнуват живо шофьорите – какъв е разходът при каране в града, при движение по магистрала и при т.нар. комбиниран цикъл – град и магистрала. Най-предпочитаните коли за градско каране са тези с нисък разход на гориво.

Как да разберете каква е степента на ефективност на превозното средство? Като отчетете едни от основните фактори за нея – количеството и броят на цилиндрите на двигателя, масата на превозното средство, теглото на двигателя и други технически характеристики.

Върху разхода на гориво оказва влияние и използването на много електронни системи на борда на колата – климатик, отопление на седалки и прозорци, мощна аудио система, навигация и др.

Пряката зависимост между консумацията на гориво и броя на пътниците в колата е неоспорима. Несъмнено, по-голямото тегло ще изисква по-висок разход на гориво.

Друг фактор, който трябва да отчетете при съобразяване на това колко гориво ще харчи колата, е да анализирате начина, по който шофирате самите вие. Разумното и икономично шофиране, без прекалена динамика и агресивност, са залог за ненатоварване на разхода на гориво на автомобила.

Върху тази техническа характеристика влияе и състоянието на колата.

Как да пестите гориво? Като залагате на качествено гориво. Съветваме ви да не се хвърляте към най-ниската цена, тя понякога лъжа за качеството на горивото, а това означава, че ще го изразходите много бързо и наедно с това ще увредите автомобила си. Добре е да обърнете внимание на техническото състояние на колата. Замърсеният въздушен филтър повишава разхода на гориво. Придържайте се към оптималната скорост. Според специалисти, оптималната скорост по магистрала е 90 км в час по време на 5-ата предавка.
Подробни технически характеристики на всички марки и модели автомобили може да намерите в сайта NaSkorost.com – разход на гориво, ускорение до 100, конски сили, спирачки, окачване, размери и още много /над 80 фактора/. Освен това можете да сравнявате различни автомобили за да разберете коя кола е най-добра за вас.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Има много фактори от които зависи разхода на гориво.
    Добре е да се допълни статията с тях и да се опишат добрите практики.

  2. Пътна помощ И репатрак (Репатрак (Крис))

    Да, така е. Най-вече какъв автомобил караш, каква кубатура и много други…

  3. Когато закупувате автомобил втора ръка силно се препоръчва проверката на вин номера на колата с оглед сигурност и информация какво е точно техническото състояние на колата. Много хора по този начин се спасиха от скапани и строшени автомобили, претърпели сериозни катастрофи, замаскирайки сериозните щети.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове