Култивирани перли. Характеристика и поддръжка на перлите.

Обложка

Култивирани перли. Характеристика и поддръжка на перлите.

А ти хареса ли тази статия?!?

Какво е култивирана перла?

Естественият добив на перли днес е рядкост, затова и повечето перли се добиват чрез тяхното култивиране. За да се култивира перлата, е необходимо да се имплантира ядро (зърно) в перлените стриди. Така, постепенно, стридите сами ще започнат да натрупват слоеве върху това ядро, като го облицоват с естествени минерали и протеини. Слоят се нарича седеф, като именно той е основната причина за прекрасния блясък и уникалния оттенък на перлата.

Цвят

Основният цвят на перлата се нарича също цветът на нейното тяло. Типични цветове за перлите са бяло, кремаво, жълто, розово, сребристо и черно. Перлата обаче обикновено има и вторичен оттенък, който изпъква и се появява на по-силна светлина като отражение и нюанс. Така например, перлената верижка може и да изглежда бяла, но ако я изследвате отблизо, може би, ще видите и розов нюанс.

Блясък

Перлите създават уникален и дълбоко наситен сияещ блясък. Този ефект се получава благодарение и на слънчевата светлина, която се отразява в отделните слоеве на перлата – т.е. в нейните кристални калциево-карбонатни съставки на повърхността. Самата субстанция се казва седеф. Когато избирате перли, имайте предвид, че големите перли имат и по-голям седеф, което означава, че са и с по-силен блясък. Сравнете 5-милиметрова сладководна култивирана перла с 10-милиметрова култивирана перла от Южно море и ще видите бързо разликата – най-вече в блясъка им. Той се променя осезаемо в зависимост от размера на перлата.

Форма

Най-ценната форма за перлите е съвършено кръглата. Перли, които не са със сферична или поне близка до нея форма се смятат за по-нискокачествени перли. Перлите с най-ясно изразени сферични и симетрични форми са Акоя, таитянската и перлата от Южно море. От друга страна, сладководните перли са или овални или съвсем леко доближаващи се до кръглата форма перли.

Белези по обвивката

Тъй като перлата се създава от мидата, няма гаранция, че слоевете на седефа ще са безупречно и симетрично подредени един върху друг. Нещо повече – понякога по тях се образуват цепнатини, петна или дори мехурчета. Перлите с най-гладка повърхност обаче се смятат и за най-качествени и ценни.

Размер

Размерът на перлата силно зависи от нейния вид. Сладководните перли са с приблизително 3.0-7.0мм диаметър, перлите акоя – с диаметър от 6.0-8.5мм, а таитянските и перлите от Южните морета могат да достигнат размер от 13 мм.

Поддръжка

Ако се грижите правилно за перлите си, ще ги съхраните за цял живот. Най-добрият начин да ги поддържате е да ги носите възможно най-често, защото секрецията на тялото подобрява блясъка на перлите. От друга страна е изключително важно да държите перлите си далеч от всякакви видове химикали – включително парфюми, гримове и дезодоранти. Химичните вещества в изброените продукти могат да притъпят блясъка на вашите перли. Много е важно да слагате перлите като последен елемент от визията си, но и те да са първото нещо, което сваляте от себе си.

Преди да ги сложите обратно на мястото, в което ги държите, е препоръчително да ги избършете с мека кърпичка и да ги отделите от останалите си бижута, за да избегнете надраскване или увреждане на перлената обвивка.

Бижута с перли и сребро можете да откриете в Perli.bg

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове