Камини или котел на пелети?

А ти хареса ли тази статия?!?

Идеално съчетание за опазване на околната среда и изключително висок процент на полезно действие, достигащ до 95% – това са камините и котлите на пелети. Те са достоен заместник на традиционните печки и камини на дърва – притежават същия обаятелен и уютен ефект на живият пламък, като осигуряват по-голяма сигурност при експлоатация, благодарение на многобройни системи и датчици за сигурност. Да се сдобиете с качествени пелети е много по-лесно отколкото да намерите хубави дърва за горене, като се има предвид, че пелетите заемат много по-малко място  и са по-лесни за складиране.

Има още няколко причини, поради които най-вероятно следващата ми сериозна покупка за зимата ще бъде котел или камина на пелети (печка на пелети). Високата функционалност на камините и котлите на пелети идват от факта, че почти всички модели са напълно автоматизирани. Посредством вградения седмичен програматор, камината или котела се палят и гасят автономно – няма по-приятно нещо от това, да намериш собствената си къща или апартамент уютно затоплен при завръщането си вечер. Чрез дистанционното управление можете да контролирате печката на пелети от разстояние, седейки удобно във фотьойла си, GPS системата ви позволява да включите и изключите печката на пелети посредством собствения си смартфон независимо къде се намирате. Най-новите модели камини и котли  на пелети могат да затоплят и вода за санитарни нужди и същевременно и радиаторите в дома Ви. Това са така наречените камини с водна риза.

Сред многото предимства  на пелетните печки и камини,  са ниското потребление на енергия (средно една камина на пелети консумира енергия колкото една обикновенна крушка -  100W) и възможността да спестиш от годишните си разходи за отопление. Цената на пелетите остава сравнително стабилна и ниска (особено ако ги закупите  през лятото, когато цената варира около 280лв/тон) ,консумацията на енергия е нищожна в сравнение с огромния коефицент на полезно действие, което притежават пелетните камини и котли. Да не говорим за уникалното усещане на топлина и уют, чувство, което имам винаги когато отида на гости на мой приятел, който притежава камина на пелети. А аз определено искам това същото усещане да го намирам и в собствената си къща.

В зависимост от мощността си камините на пелети могат да отоплят помещения до 160кв.м.,като притежават автономност на работа от 15 до 45 часа.Те са по-подходящи за малък тип жилища, като изискват повече поддръжка при чистенето в сравнение с котлите на пелети, но пък със своя неповторим дизайн са идеалният декор за нашите жилища. Котлите на пелети са по-автономни от камините на пелети, притежавайки по –голям бункер за гориво, могат да работят по-дълго без  човешка намеса. Минуса при тях е , че трябва да имате отделно сервизно помещение, където да бъде позициониран котела на пелети. Важното е, че каквото и да изберете –  камина или котел на пелети, няма да сбъркате в своя избор.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

8 Коментара

 1. Да сега е най-доброто време за избор на един от тези начини за отопление, защото през лятото цените са по-ниски, освен това има и летни промоции !

 2. Дизайна им е страшен наистина на пелетните камини, направо изглеждат като една модерна мебел и се съчетават и с другите неща в апартамента.

 3. pellets (Пано)

  Аз съм с камина на пелети, отоплявам 120м3 и съм много доволен.

 4. Котела за пелети е отлично решение само да можеш да си го позволиш. Един приятел си взе наскоро и струваше 2800 лв.

 5. часовник (Николай)

  Котела на пелети найстина е ТОП решение! Особенно, ако е с автоматично подаване на пелетите.. няма да се занимаваш да ги зареждаш 1 по 1.. слагаш чувала и си готов! А и няма да цепиш дърва до припадък

 6. часовник (Марио Илиев)

  Никога няма да се разделя с пелетите като начин за отопление. Всяка зима си правя сметката и засега това е най-добрия начин.

 7. Обзалагам се, че всикикоментари тук са платени или измислени и моят няма да излезе.
  Къде са 65лв за кубик дърва, къде са 280лв за тон пелети?

 8. @velin,
  както виждаш коментара ти си стои :) Нямам практиката да създавам фалшиви коментари, нито пък да взимам пари за мнението на хората. Идеята на коментарите е всеки да си каже мнението по темата. Аз съм от хората, които ценят различните мнения, макар и да не съм съгласен с тях, затова и можеш да бъдеш спокоен, че ако коментара ти не нарушава добрият тон или правилата за публикуване на коментар, то той няма да бъде изтрит.

  Относно коментара ти… по-скоро е важно какво количество пелети и колко кубика дърва са необходими за отоплението през зимният сезон. След това се правят сметките кое идва по-изгодно. Също така в подобни сметки е хубаво да се включи и цената за доставка на пелетите, защото понякога и този разход не е за пренебрегване.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове