Какво трябва да знаем за кредите с фиксирана лихва

Обложка

Какво трябва да знаем за кредите с фиксирана лихва

А ти хареса ли тази статия?!?

Основната положителна черта на този вид кредит е сигурност. Вие знаете колко пари на месец ще трябва да отделите и това ви помага да направите правилно разпределение на средствата ви, така че да можете да погасите всичките си разходи, без да взимате допълнително пари назаем.

Да предположим, че срока за изплащане на кредита ви е 15 години. От този срок вие можете да получите определен период на фиксирана лихва, а след това остатъка да премина на плаваща.  Освен това, фиксираната лихва е доста по-ниска от алтернативната, но когато периодът изтече, вие преминавате на плаваща, която е много по-висока от алтернативната.

Кредите с фиксирана лихва не са новост у нас. Често те се използват за заеми, които имат за цел да финансират строежа на даден имот. В такъв случай вие погасявате заема на по-ниска лихва, тъй като не можете да живеете или да използвате имота.

Ако сте се насочили към заем с фиксирана лихва, то трябва да проучите много внимателно условията, периода, такси и ангажименти, които са включени. Помислете също така дали плаващата, но прозрачна лихва няма да е по-добрия вариант в този случай.

Фиксираните лихви се срещат най-често в небанковите институции, които имат лиценз от БНБ.  Причината е очевидна. Лихвените проценти са толкова високи, че те спокойно могат да предложат на своите клиенти фиксирана лихва.  Често средствата от подобен заем се използват за закупуването на битова техника и различни покупки от този характер.

Напълно ясно е, че фиксираната лихва се използва именно защото предлага сигурност. Но когато периодът е кратък, често това се разминава и не винаги фиксираната лихва е предпочитан вариант.  От друга страна, когато се предлага фиксирана лихва за по-дълъг период, то тя надскача нивата на променливата. Това, разбира се, не е особено приемливо за банките у нас и те по-рядко предлагат тази възможност.

Източик: http://sofiacash.com/

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове