Какви са разходите при взимането на ипотечен кредит?

Обложка

Какви са разходите при взимането на ипотечен кредит?

А ти хареса ли тази статия?!?

Когато стане на въпрос за кредити няма човек, който да не е чувал за ипотечния кредит. Заем, позволяващ ни да сбъднем най-бленуването, а именно да имаме собствен дом. Дълъг срок на изплащане, разумна лихва, всички са запознати с основните критерии при взимането на кредита, но колко знаят за детайлите и дребния шрифт?

Освен основния разход по заема, добре познатата ни лихва, то съществуват и други разходи, които често биват пренебрегнати, но като се съберат стават една не малка сума. За колко всъщност говорим и какви са разходите? В тази статията ще разберем кои са детайлите и колко трябва да платим, за да получим ипотечен кредит.

Първата такса, която трябва да платите, независимо какъв кредит искате, е таксата по кандидатстване. За да пробвате да вземете кредит трябва да подадете заявление до съответната банкова или небанкова институция. Обикновено при банковите институции тази сума е по-висока, защото те са държавни учреждения, които просперират именно от такива такси за ипотечни кредити. Всъщност сумата, за която говорим, е между 10-200 лв. Тя варира спрямо големината на избрания от вас кредит.

Следващата такса, която се включва към кредитното задължение е таксата за управление на заема. Тя е еднократна и може да бъде точно определена или да варира като процент от получения кредит. Този процент се взима веднъж и се начислява на цялата сума, като стойностите му варират от 0.5 до 2%.

Други допълнителни разходи ще има при оценката на имота. За да се определи дали жилище е подходящо за ипотекиране, трябва да заплатите на специален консултант, който да извърши услугата.

До тук добре. Взели сте кредита, платили сте началните такси, а сега идва ред и на таксите, които ще трябва да плащате през целия период на договора. Няма нужда да споменаваме лихвата, защото тя е първото нещо, за което научава дори преди да вземем заема. Затова нека обърнем внимание на останалите разходи около заема.

Една от таксите, което трябва да плащате годишно са разходите за управление на ипотечния кредит. Тази сума може да бъде фиксирана или процент от цялата сума, а в някои случаи е комбинация от двете. В процентно отношение е от 0.1 до 0.5%, а при фиксирана сума до 100лв.

Към годишната такса, прибавете и друга, която се отнася до управлението на сметката. Движението, което се извършва, месечните вноски и всичко останало свързано с банковата сметка се таксува.

В някои договори се включва и специална клауза за промени по условията на кредита. Ако решите да се възползвате от тази клауза в действителност, трябва отново да заплатите допълнителна такса.

Последната такса, която ще споменем е за учредяването на ипотеката и нейното вписване. Тя се извършва от нотариус срещу съответното заплащане. Без заверен нотариален документ не би било възможно да получите заема.

Както сами виждате таксите не са никак малко. След крайното покриване на всички задължения, сумата най-вероятно ще надвиши първоначалните ви сметки. Затова преди да вземете кредит, проучете колко и какви разходи ще имате. Само така ще бъдете наясно точно колко ще заплатите.

Макар и да имате разходи, всичко ще си е заслужавало след като отидете в новия си дом. От вас зависи дали ще имате мечтаното жилище.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове