Дамският F.P. Journe – спящата красавица

Обложка

Дамският F.P. Journe – спящата красавица

А ти хареса ли тази статия?!?

Първият дамски инструмент за време на F.P. Journe спи, за да пести енергия, но винаги помни колко е часът.

Представене си часовник, който заспива, когато не го носите, за да не хаби енергия и да не трие фините си части, но винаги помни колко е часът, когато го вдигнете? Е, вече има такъв, и при това е дамски. Винаги между авангардното и традиционното, винаги в тон с последните технологии, сравнително младият швейцарски производител F.P. Journe (малко повече от 30 годишна марка, кръстена на създателя си) разработи революционна часовникарска концепция за първата си дамска колекция. Тя е направена специално за да отговори на очакванията на дамите за прецизни технически находки за часовник с изключително дълъг живот. Серията е наречена простичко L`elegante (от френски – елегантната) и предлага безупречно пресмятане на времето и най-вече дава на дамите властта да го спрат и да го рестартират отново, абсолютната мечта на всяка жена, а и на всеки уважаващ себе си часовникар. След осемгодишно търсене F.P. Journe разработи новаторски механизъм, който предлага комфорта, наложен от електромеханичните часовници, съчетан обаче с въжделените от нежните души елегантност и прецизност. Иначе казано – марката предлага инструмент за време с жизнен цикъл между десет години в режим „носене” и до осемнадесет години в режим „дрямка”.

Всички части на механизма на L`elegante са направени в духа и по критериите на висшето часовникарство. Часовникът е снабден с детектор за механично движение, разположен на самия циферблат в позиция на 5 часа. Когато не носим часовника, той спира след около 30 минути и преминава в режим „дрямка”, при който микропроцесорът продължава да отчита времето, ала механичните части като колелата , роторите и стрелките не помръдват, за да икономисат енергия. Когато сложим този дамски часовник отново на ръката си, той тръгва автоматично от точния час, като стрелките стигат до там по най-краткия път – или в посока на часовниковата стрелка, или в обратна, но винаги така, че да пестят енергия.

Друга новост е луминисцентният циферблат на версията Titane, който си играе със светлината по такъв начин, че прилича на бял седеф. Позволява оптимална четивност по което и да е време на деня. Нощем стрелките показват часовете на принципа на китайския театър на сенките. Корпусът на този дамски модел е решен в плоската форма тип „костенурка”.

„Направих този часовник, тъй като от 20 години жените ме молят за дамски модел. Те искат различен инструмент за време, посветен на комфортното ползване и адаптиран за техните нужди. Така че мислех за специфичен часовник, който да посветя на тях и който да е с много дълъг жизнен цикъл. Днес L`elegante предлага единствения електромеханичен механизъм, направен за луксозен модел”, споделя самият Франсоа-Пол Жури.

Корпусът на този наистина революционен модел се предлага във версии от титан с каучук, емайлиран в седем различни цвята, а каучуковата каишка „асорти” – имате я в бяло, розово, небесносиньо, тъмносиньо, шоколадово, бордо и каки зелено. С ергономичната си форма той майсторски приляга на извивките на китката. Вариантът от 18-каратово червено злато се предлага в шоколадова каишка, а версията от платина PT950 – с небесносиня. И понеже жените обичат повече бижутата, отколкото точното време, има има и съответната версия с диаманти на лунета и възможност за инкрустирането им в жиферблата. Тя обаче върви само по поръчка.

Ако електрониката беше съществувала през 18 век в морската хронометрия, големите майстори часовникари със сигурност биха я използвали в навигацията за по-голяма прецизност. Както и всички часивници на F.P. Journe, и този е със сапфирен заден капак,  за да можем да се насладим на красотата на техниката, вложена в тези съвършени инструменти за време. Освен това по традиция компанията декорира по един великолепен начин своите механизми. Концептуалната основа на електронната част е изключително важна, ето защо часовникарите са сътворили изключително здраво „сърце”, което обаче изразходва по-малко енергия. Вградената в L`elegante верига е истинският мозък на часовника и му дава 10 години живот в активен режим и 18 години в „заспал”.

Изключителната дамска рафинираност си личи и по сърцето, с което е декориран микропроцесорът. Та нали механизмът на всеки уред е неговото сърце?

Корпусът и каучуковата плоска извита каишка чувствено се адаптират към всяка китка, независимо от размера. Те са истинско въплъщение на ергономичността. За циферблата Журн остава верен на практичността – неговата философия е винаги той да е с добра четивност.

В духа на техниката на релефния емайл на корпуса, каучукът също е релефен. Едновременно класически и модерен, този дамски модел определено ще отвори нова страница в историята на часовникарството, скрил в себе си зрънце от онази магия, характерна за творенията на F.P. Journe.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове