Часовници за екстремисти

Обложка

Часовници за екстремисти

А ти хареса ли тази статия?!?

В наши дни има голямо разнообразие от часовници за всеки клиент. Времеизмервателните уреди все повече и повече навлизат в нишата на една все по-специализирана и интересна категория, чиято популярност нараства с всеки ден, а именно – часовниците за екстремни спортове. Какво ще кажете за екземпляр с толкова специфики, че потребителите да не могат дори да се докоснат до границата на възможностите, които предлагат функциите на този часовник? Какво обаче означава думата „екстремен” за часовникарските брандове? Например часовниците с водоустойчивост 200 метра са били по-скоро изключение отколкото правило – достатъчно екстремни и създавани само за водолази. Днес дълбочината от 200 метра ни се струва нищо в сравнение с водоустойчивия до 1000 метра Seahawk 2 Pro на Girard Perregaux или пък Hydromax 11 100 M на Bell & Ross, който издържа под вода на дълбочина 11 000 метра.

В графата „екстремни” се подреждат и екземплярите, чиято конструкция е с допълнително шоково абсорбиране (като например серията Extreme на швейцарския бранд Jaeger LeCoultre), или пък като изключително здравите часовници на Rado, чиято повърхност не може да бъде надрана дори с диамант. В това число влиза и Never Dark на Reactor, при който използваната комбинация от SuperLuminova и тритий буквално „засенчва” всички други часовници.

Zenith са употребили значението „екстремен” в серията Defy по начин, по който часовниците да отговарят на предназначението си – да са водоустойчиви до 1000 метра, да са снабдени с допълнителна противошокова система и изработката им да е изцяло от свръхмодерни материали.

Да имаш подобен часовник е като да си горд собственик на супер автомобил Ferrari или на мотоциклет MV Augusta F4 – не само красиви на вид, но и оборудвани с невероятни двигатели, които само за секунда достигат до опасни скорости. Собствениците на тези превозни средства не ги карат толкова бързо, но много добре знаят какви са им възможностите и за какво изобщо става дума.

Кои са клиентите на тези екстремни часовници? Според производителите и търговците купувачите на тези уникални часовници са два вида – запалени спортисти, които действително ги използват по предназначение – водолази, ловци, сърфисти, катерачи, каякари в бързотечащи води, рафтинг, екстремни скиори и други. Именно водоустойчивостта и противошоковата система на часовника са двете ключови думи, касаещи този клиент. Вторият вид купувач е онзи, който освен че харесва смелите дизайнерски решения на тези часовници, не пренебрегва факта, че изобщо не трябва да мисли и да се притеснява дали ще ги повреди.

Любителите на екстремни спортове желаят да се снабдят с такъв тип часовници поради простата причина, че са създадени именно за такива цели. Ако клиентите са сърфисти, за тях са подходящи часовници, които към определен час показват приливите и отливите като например Corum`s Admiral`s Cup Tide Watch – от механичната гама, Reactor, Casio, Rip Curl и други – от кварцовата. Освен че часовниците за тях трябва да са точни, задължително е и да бъдат водоустойчиви, защото рядко сърфистите ги свалят, когато влизат във водата. На алпинистите, катерачите или скиорите перфектно ще им паснат часовници с висотометри и барометри, за да могат да следят на каква височина се намират и да отчитат промените на метеорологичните условия.

Какви са възможностите за водолазите? За тях има страхотни часовници като например специалните модели на Jaeger LeCoultre, Panerai, Breitling, Rolex, Citizen, Doxa и много други, които са идеални за сериозни гмуркачи.

Някои часовници имат спецификация за гмуркане и се предлагат с очила, чиято действителна цел е – поддържащ прибор на външен компютър, който следи въздуха, компресията и т.н., а часовникът показва само часа и времето, прекарано под водата. Тези часовници едва ли някога „ще видят” „Титаник”, но пък могат да бъдат използвани за ежедневни гмуркания, гмуркания с шнорхел, сърф, плуване и много други.

Обикновено гмуркачите и водолазите не се спускат на повече от препоръчаната максимална дълбочина за леководолазните дихателни апарати, а именно 40 метра. Въпреки това обаче часовникарските компании продължават да се конкурират и да работят усърдно върху все по-голямата водоустойчивост на продуктите си. Вече има такива часовници, които са способни да тиктакат и да отмерват точно времето в такива дълбочини, които биха премазали и убили човек. Много от тях имат и хронограф, една от действително полезните компликации с часовникарството. Някои от хронографите могат да бъдат задействани под вода (Omega и Bulgari), нещо, което по принцип не бива да се прави, тъй като бутонът за активиране на тази функция може да компрометира водоустойчивостта на часовника.

Важното за екстремните часовници са възможностите, които предлагат, дори те никога да не бъдат използвани. Днес спортните часовници са достатъчно атрактивни, за разлика от моделите преди години, които са били грозни и наподобяващи черни пластмасови неща. Новите екстремни екземпляри обаче действително изглеждат страхотно. Часовникарските компании не спират да се надпреварват и правят все повече и повече проучвания и експерименти върху усъвършенстването на дизайна и механизмите. И понякога звучи самохвално, когато брандовете описват спецификациите на някое свое творение, за да бъде квалифицирано като “екстремен часовник”. Защото принципно не всеки има желание да се гмурка на 1000 метра под водата или да изкачва високи върхове.

Притежателите на тези специални екстремни часовници вероятно имат желание да ги носят на ръката си непрекъснато – да бъдат с тях в офиса, да се събудят през уикенда, да прекарат деня, практикувайки любимия си спорт, да се измият от солената вода или от мръсотията, полепнала по тях, и да се почувстват също толкова горди, демонстрирайки часовника си пред приятели в нощния клуб.

Екстремните часовници са едновременно мода и статус символ, а спецификите, скрити в корпуса им, могат да се справят с всяко предизвикателство.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове