Часовници Tissot

Обложка

Часовници Tissot

А ти хареса ли тази статия?!?

Историята на Tissot започва през далечната 1853 година, когато Шарл Тисо и синът му Шарл-Емил Тисо отварят малка часовникарска работилница с името „Шарл Тисо и син“.  Голям принос за популяризиране на марката извън границите на Швейцария има синът Шарл-Емил. Първият голям успех на марката Tissot зад граница идва през 1858 г., когато започва успешната продажба на джобни часовници Tissot в Русия. През 1866 г. марката се налага безусловно на руския пазар и става официален доставчик на ръчни и джобни часовници за Руския императорски двор. Специално за офицерите на Императорската гвардия Tissot пускат т.нар. „императорски часовници”, на които е гравиран герба на Руските императорски полкове. Компанията продължава да се разраства и отваря клонове във Франкфурт и Москва.
Серийното производство на Tissot започва през 1920 г., като до тогава всеки часовник се прави на ръка от майстор-часовникар. Фабриката на марката постепенно се превърнала във високотехнологична база, оборудвана с най-съвременна техника и апаратура. През 1930 г. се разработва и първия в историята антимагнитен часовник, по-късно взет като основа в цялата часовникарска индустрия. През 1937 г. компаниите Tissot и Omega се сливат и създават корпорацията „Societe Suisse pour l’Industrie Horlogere S.A.” (SSIH) със седалище в Женева (Швейцария). Благодарение на този съюз се дава възможност за разделяне на пазарите: Омега е в горния клас часовници на пазара и се съсредоточава върху по-престижни часовници, а Tissot се специализират в средния ценови диапазон.
През 1971 г. компанията пуска първият пластмасов часовник с прозрачен корпус, за който се счита, че е първообраз на оригиналния дизайн на швейцарските часовници  Swatch днес.

Нова ера за Tissot идва през 1985 г., когато марката става част от SMH (през 1998 г. преименуван на Swatch Group Ltd.). Това дава възможност на бранда да увеличи  присъствието и популярността си на пазара за часовници в среден ценови диапазон. Компанията продължава да прави нововъведения. Едно интересно такова е например революционната технология Tissot T-Touch с чувствително на допир стъкло и включващи функции като барометър, термометър, алтиметър, хронограф и компас. Часовникът е бил използван във филма „Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота” и във филма „Мистър и мисис Смит” и двата с Анджелина Джоли в главната роля.

Днес часовниците на марката Tissot са сред най-популярните и предпочитани марки швейцарски часовници в цял свят. Освен несъмнено швейцарско качество марката предлага и огромен асортимент от модели дамски и мъжки часовници Tissot, с кварцов или автоматично самонавиващ се механизъм.

Навярно сте чували за Tissot T-Touch – часовници с високотехнолични функции, управлявани с допир на дисплея. По-рано през годините Tissot експериментират, създавайки модели  от специални материали като камък, дърво, пластмаса и перла. На Панаира в Базел Tissot възобновяват Seastar линията си часовници, която е прекратена преди няколко години. Tissot и Seastar извървяват дълъг път, но версията днес няма нищо общо с онези скромни водоустойчиви часовници през 60-те години. Tissot Seastar 1000 хронограф е страхотен механичен часовник с големина 48 мм. Този часовник автоматик за гмуркане притежава и хронограф. Той е швейцарска изработка от чиста неръждаема стомана с механичен хронограф и хелиев клапан. Разполага със зашеметяващата 1000-метрова водоустойчивост (100 атмосфери) и сапфирен кристал, от който е изработено стъклото. Часовникът също така предлага различни цветови комбинации, допълнително черно или синьо PVD покритие, както и спортна силиконова каишка или верижка от стомана. Действително има много марки, които имат производство на часовници с повече или по-малко същите спецификации, но не и за тази цена. Tissot правят качествени swiss made часовници, въпреки че се считат за нисък клас. Така че, накратко, уникалността на този часовник е съотношението между цена и качество. Няма място за съмнения относно качеството на масивния stainless steel Tissot Seastar 1000, който е снабден със стъкло сапфирен кристал и използва доказания швейцарски механизъм, калибър  ЕТА C01.211 (механичен автоматичен самонавиващ се). Това е просто един добър часовник, ясен и прост. Въпросът е да изберете вариацията на цвета и материала, която ви пасва възможно най-добре, защото вашия часовник Тисо ще стои още много години на ръката ви.

Не са за изпускане и другите модели от серията Seastar, но с по-малка водоустойчивост от модела Tissot Seastar 1000. Все пак в сравнение с един обикновен часовник и водоустойчивостта от 30 bar (300 метра), която притежават останалите часовници от серията, е зашеметяваща. Това са водолазни часовници с хелий, който могат да бъдат използвани от професионални водолази или любители водолази, гмуркащи се с бутилка. Във външния вид на часовници Tissot Seastar масивността идва не само от големия диаметър от 48 мм, но и от голямата дебелина от 17 мм. Въпреки че дебелината на механичните часовници е по принцип по голяма от тази на кварцовите, седемнадесет милиметра са си доста голямо число. Както всеки мъжки механичен часовник Tissot и тези модели имат прозрачен заден капак. Също и както повечето diving часовници и Тисо са снабдени с въртящ ринг, който помага на водолаза да засече колко време е прекарал под водата. За тази цел той просто трябва да завърти ринга до някаква позиция на часа и по време и след гмуркането на разбере колко време е изминало като погледне текущия час. Часовниците с 30 bar на Tissot Seastar серията са перфектната комбинация за един добър часовник – швейцарско производство, механичен хронограф, висока водоустойчивост и най-важното разумна за всички тези параметри цена. Часовниците са достъпни по цял свят, включително и в България, като се предлагат и онлайн в специализираните интернет магазини за маркови часовници.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове