Backorder на домейн и как протича процеса при заявка на домейн.

А ти хареса ли тази статия?!?

Да си призная до няколко дена си нямах и понятие как се прави Backorder на домейн и какво следва след това и понеже знам, че има доста хора които не са наясно с процеса, как се прави и какво следва след това реших да споделя моето преживяване и приключения покрай първият ми ( вероятно и последен ) backorder на домейн :)

Вероятно всеки е виждал бутончето за Backorder, което се появява когато проверявате дадено домейн име ( когато домейна вече е зает ) и сте се чудили за какво аджеба иде реч. Най-просто казано, когато заявите Backorder на домейн вие казвате, че желаете да закупите домейна в случай, че след като изтече, собственикът му реши или забрави да го поднови.

Как си мислех, че протича процеса.

Тези от вас, които се запознати сигурно ще ми се смеят много, но преди да предприема тази стъпка си мислех, че когато заявя Backorder на домейн, след като изтече домейнът ще бъде предложен на първият заявил, че желае да го купи и в случай, че се е отказал и не го заплати в определен срок, ще бъде предоставен на следващият в опашката и така… докато някой не го купи.

Да смешно и наивно…, но си мислех, че това означава Backorder преди :) Сега вече знам как става и именно затова реших да споделя с вас, та да знаете с какво се захващате :)

Как реално протича Backorder на домейн.

В интерес на истината е елементарно и няма нищо сложно, но за да го разберете ще поясня какво реално представлява Backorder услугата, която се предлага от всеки регистър на домейни.

След като даден потребител направи Backorder на домейн, регистъра при който сте направили тази стъпка се заема със задачата да следи кога ще изтече домейна и в момента в който изтече, ще се опита да го регистрира първи, за да може да ви го продаде.

Всеки регистър си има условия за да си заявите домейн, но аз ще ви опиша стъпките през които минах в Dynadot.

Причината да избера точно Dynadot е, че техният маркет ми е най-удобен за търсене на домейни, особено що се отнася до домейни на кирилица. Именно така си харесах и домейна на който правих за първи път Backorder :) Домейна в случая е сео.net

Веднага след като цъкнах на бутончето Backorder последва предупреждение, че заявявайки домейна ще трябва да го купя в случай, че го хванат за мен… естествено това е и идеята, затова и приех условията ;)

След това учтиво ме помолиха да дам данни за плащане на домейна. Тук вариантите са 2:

 1. Да дадете данните на валидна Кредитна/Дебитна карта и те автоматично да изтеглят парите в случай, че хванат домейна ( Сумата в моят случай беше $14.99 );
 2. Да заредите сума в профила си в Dynadot и да дадете опция, че ако го хванат да си вземат парите направо от там. Понеже не обичам да си давам данните за картата току-така реших да избера този вариант и си депозирах направо $15.

След тази стъпка ми остана да чакам да изтече домейна и евентуално да се сдобия с него ( според моите първоначални очаквания ).

Естествено, понеже не съм от късметлиите през оставащите няколко минути преди да изтече домейна се появиха още 2-ма души, които са заявили, че желаят домейна. Тогава си виках „Малко късно пичове, аз бях първи :) “… колко комично а? :)

След като изтече времето се наложи да почакам още малко и след около ден получих писмо, че от Dynadot са успели да уловят домейна и понеже 3-ма човека сме заявили домейна – го пускат на затворен търг между нас 3-мата, като това трябва да стане в рамките на 3 дена… естествено първата ми реакция беше WTF?! :) ,а втората – а бе що не си….. – повече от $15 няма да дам и реших да не наддавам.

Все пак реших да следя търга и ако случайно си променя мнението да наддам, ако сумата ме устройва.

За мое щастие през тези 3 дена, никой от останалите 2-ма не наддаде и съответно, като първи заявил домейна го и спечелих, но признавам си много се бях ядосал ;) , дори да си призная имах чувството, че от Dynadot са пуснали фалшиви бидъри, евентуално, ако успеят да изсмучат още някой друг $ от мен…

Това беше и приключението през което минах за да се сдобия с най-новият си домейн на кирилица и да си призная не бих повторил, освен ако домейна наистина не си заслужава.

Понеже статията стана малко „Късичка“, ще се опитам с 1 изречение да опиша процеса от до:

Избирате си домейн, зареждате си акаунта в Dynadot с една сума пари, чакате да се дропи домейна и ако никой друг не е заявил Backorder си плащате и го взимате, а ако някой друг също е пожелал домейна се пригответе да се борите в закритият търг :)

Полезни съвети за успешен Backorder

След като вече минах по неотъпканият път, разбрах и как по-лесно да се преборите за домейните:

 • Ако домейна е хубав, но не би си заслужавал много пари, можете да заявите първи Backorder, като по този начин вие първи ще получите домейна, ако случайно другите не направят наддаване през периода на закритият търг;
 • Ако пък домейна е средно хубав и го желаете, може би е добра идея да го следите до последните минути. Причината е, че особено за домейните на кирилица има голям пазар навън и много от домейнърите са чужденци и не знаят какво означава думата и следят дали някой е заявил Backorder. В случай, че има голямо желание за домейна, разбират, че е сравнително ценен и не е изключено да ви го измъкнат под носа;
 • В случай, че първи сте заявили Backorder, но през този период и някой друг е заявил желание да купи домейна не се набутвайте да наддавате първи. Просто следете как върви търга и едва когато видите, че някой е наддал повече от вас, чак тогава може да наддавате. Не знам при другите как протича търга, но в Dynadot ви пише дали вие към текущият момент печелите търга.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна и да ви спести излишни главоболия и ви пожелавам много хванати домейни и повече спечелени търгове ;)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

 1. Вентилация (Петър Иванов)

  Полезно и ценно. Чужденците обаче трудно биха наддавали за домейн на кирилица, дори и да има много бидове в него. Той е ценен, но те нямат никаква подготовка какво да го правят ако го вземат.

  Казано накратко, аз поне не съм виждал някой чужденец да наддава сериозно за домейни на кирилица.

 2. Има някой домейнъри, които дори не знаят езика, но въпреки това купуват домейни на друг език. Например в един форум за домейни, доста често се върти търговия с Idn домейни и в интерес на истината някой имена се продават за доста повече, отколкото бихме успели да им вземем на Българският пазар. Там сравняват превода на думата и явно от там си правят изводи какъв би бил интереса, но не си правят сметката, че в България не се продават лесно домейни, дори с хубави имена :)

 3. Купи часовник (Николай)

  Хубава статия! :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове