Регистрация на .bg домейн – ужас!!!

Обложка

Регистрация на .bg домейн – ужас!!!

А ти хареса ли тази статия?!?

Чудя се как да започна тази статия, с това да се похваля, че за пръв път регистрирам .bg домейн или пък да се оплача какъв ужас е цялата процедура по регистрация на домейн в зона .bg ?!

Хубавата новина е, че поне малко са опростили процедурата, като вече можем да си регистрираме домейна и без основание, което си има както положителни, така и отрицателни неща, но няма да обсъждаме какви са те… или поне не сега. Още по-добре е, че вече е достъпна и полуавтоматична регистрация и удостоверяване на самоличността с помощта на персонален електронен подпис ( УЕП ). Казвам полуавтоматична, понеже се оказа, че в момента когато регистрирах домейна си функцията която са имали преди това и е работила коректно, да си удостовериш самоличността с УЕП още при регистрирането, нещо не работеше, а се оказа, че е спряла да работи още преди няколко седмици, та се наложи да си изтегля бланката, която трябва да се подписва и евентуално да:

 • Разпечатам, подпиша и да им я изпратя по пощата на някой от адресите на офисите им;
 • Другият съответно да подпиша с универсален електронен подпис ( аз това и избрах ).

Кофтито и в двата случая се оказа, че си има един известен период от 2-3 работни дни в който регистъра да прегледа разписаният документ и да завърши процедурата по идентифицирането на регистранта. Тук добре е да вмъкна, че ако изберете първият вариант и ако вашите пощенски служби са като нашите в гр. Елхово, не се знае след колко време ще пристигнат документите до София или Варна :)

Така… в моят случай аз подписах документа с УЕП ( както вече споменах, не веднъж ) и отново бях изправен пред дилема. Доколкото бях прочел, документацията, въпросният файл трябваше да го върна на регистъра, но се оказа, че не беше посочено на кой мейл. Тук вариантите бяха 2(отново):

 • На пощенският адрес от който ми беше изпратено писмото с информацията по действията които се предприемат за да удостоверите самоличността си;
 • На пощенският адрес, който беше публикуван в страницата им с контакти…

Тук много се обърках и двоумях, но в край на сметка колега ми препоръча да изпратя подписаният документ на пощенският адрес от който ми беше пуснат и самият pdf файл с данните, както и да изпратя копие на адреса посочен в контактите, а и ми препоръча в следващият работен ден да им се обадя, за да станат нещата по-бързичко, че иначе можело да чакам още дълго ;)

Аз всъщност стигнах до тази стъпка и май ще се наложи да почакам известно време ( отново по информация на колегата, до около 2-3 работни дни ) и чак тогава ще мога да си платя за домейна и да завърша процедурата по регистрацията.

Ако това не е кошмар и купища излишни процедури ( още повече, че регистрирам домейна без основание ), здраве му кажи!

Сега с нетърпение очаквам понеделник, та да се поядосвам още малко с излишни глупости, за да може малко да побутна нещата по регистрацията… да си платя и най-накрая да се порадвам на първият си .bg домейн :)

Та да видим какво ще стане в понеделник и тогава вероятно ще пиша какво е станало по регистрацията… и честно казано вече нямам никакво намерение да регистрирам домейн в тази зона, освен ако не е много належащо или пък, ако не си оправят системата, та да е поне по-бърза регистрацията, ако все пак не могат да се избегнат купищата неудобства предстоящи ви при регистрация на нов домейн.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

22 Коментара

 1. lilia

  Дано успеете.Аз също искам да се занимавам с това, но у дома ми пречат

 2. А ясно е, че ще успея :) няма къде да ида щом съм се захванал ама… просто излишни глупости вършим за дребни неща.

 3. Ето и причината http://www.etimes.bg/news/1498/registerbg.html :-)

 4. Мдамм както и ти каза всъщност. Регистрации с УЕП просто за момента не са възможни изцяло през сайта. Супер, че са обновили системата си за регистрация на домейни… но поне да оправят и проблемите които са възникнали след това. Да се надяваме, че все пак работят по проблема, че така регистрацията е меко казано тегава, да не говорим колко объркваща им е цялата система по регистрирането и управлението на домейните ;)

 5. Дано някога им свърши монопола и на тези :)

 6. Доколкото ми е понятно винаги има един основен регистър, а след това този регистър сключва договори с други фирми които са им като афилиет… така, че едва ли има надежда цените да паднат :)

 7. Преди няколко дни направих справка за един домейн и видях, че е резервиван до 5 Септември. Аз си направих регистрация и се наредих на опашката за изчакващи. Ако заявилия не го плати до 5 Септември – направо ще отида в офиса им във Варна и ще си го платя на място, защото с тези документи, които трябват да се подписват, да се заверяват .. просто не става.. :)

 8. Не е точно така. В твоят случай вероятно домейна изтича на 5 септември, след което 1 месец още се води на собственикът и може да си го плати, ако и тогава не го плати, вече започва процедурата по регистрирането на първият наредил се на опашката, тоест на 5-ти октомври ще можеш да си заявиш регистрацията.

 9. Доста по-малко усилия и време щеше да хвърлиш, ако си бе организирал един трип до София/Варна. Работа за 10-15 минути има. За съжаление само директно в офиса :( Аз за това съм се отказал онлайн да регистрирам нещо.bg :)

 10. Ангеле, вероятно е така, но според теб заслужава ли си да бия около 300 км, за да си регистрирам един домейн!? :)

 11. Вероятно не :) Зависи от проекта за който ще се ползва :D Аз лично бих пътувал, просто защото обичам да го правя :) Но това не оправдава в никакъв случай начина на работа на регистър.бг :)

 12. В случая говорим за домейн който ще го ползвам за Вриатуална визитна картичка и не е толкова важно, че да ида заради това до София или Варна :) А относно системата… срамота е да прибират толкова пари от хората и същевременно да не се постараят да им е удобно и на тях и на нас при една нова регистрация.

 13. Ако заявя домейн, като физическо лице и без основание за името, как мога да се идентифицирам като регистрант (без ел. подпис и без да се разхождам до Варна)? :)

 14. Имам още една чуденка :)

  requested on: 16/05/2010
  processed from: 07/07/2010
  activated on:
  expires at: 05/09/2010
  registration status: Requested for 30 days, setup

  Това е от справката на Регистър.БГ, за домейна който съм заявил и съм на „опашката“ за изчакващи :)

  Не трябваше ли тази нощ на този домейн да му изтечат 2-та месеца, в които заявителя има право да го регистрира?

 15. Значи за първият въпрос, варианта е да след регистрацията получаваш един pdf файл, който разпечатваш, подписваш се и изпращаш до адреса с куриер, след което изчакваш да ти маркират домейна.

  Относно въпроса с изтичането, при Българските домейни, нещата стоят малко по-различно. След изтичането домейна продължава да работи още 30 дена, през които старият собственик има възможност да си го заяви. Ако и след този месец не го обнови, започва процедурата по опашката.

 16. Е той домейна не е бил регистриран, пича който го е заявил вече втори месец не се е идентифицирал (това го виждам от секцията „справки“ на регистър.бг: „Предстоящо за изпълнение: 1. Идентифициране на регистранта“) и така вече втори месец…

  Човека го е заяил на 07/07/2010 и двата месеца трябваше да изтечат на 05/09/2010 .. а още нищо не се е случило :)

 17. Възможно е да оправят документи по основание… знам ли :) Най-точно могат да ти отговорят от Регистер.бг… звънни им, услужливи са :)

 18. Преди години, още си нямах и понятие от SEO, сайтове или каквото и да е било, но бях решил да си имам .bg сайт. Опитах се да се регистрирам, но ми изпраскаха всичките тези безумни условия, че просто им теглих тихо една и си регистрирах .com. От тогава, та и до днес, не съм опитвал, не съм си и помислял за .bg домейн.

 19. flash igri

  Ако заявя домейн, като физическо лице и без основание за името, как мога да се идентифицирам като регистрант (без ел. подпис и без да се разхождам до Варна)?

 20. Ами при самата регистрация ще ви изпратят едни документи. Разпечатвате ги, заверявате ги пред нотариус и ги изпращате с обратна разписка и така… то е вид пълномощно, че давате право на регистъра да подаде всички необходими документи за да ви регистрират домейна от ваше име.

 21. Много е ужасно, а най-лошото според мен е, че няма защита на личните данни.

 22. Тони

  Аз не мога да разбера едно-не може ли да си регистрира бг домейна по същия начин като ком-а. Ми с кво основание, с основание че го искам..Ако не е регнат, да го купя.Като в нормалните страни..Бахти и бг историите…

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове