WordCamp впечатление

Обложка

WordCamp впечатление

А ти хареса ли тази статия?!?

Много ми се искаше още снощи ( когато се прибрах от WordCamp ), да драсна някой друг ред с моето мнение как си прекарах там, но за съжаление умората си каза думата, затова с малко закъснение ще преразкажа цялото приключение още от самото тръгване за WordCamp.

Пътуване до WordCamp

Понеже съм малко далеч от София, се наложи да планирам как всъщност да стигна до столицата. Вариантите бяха 2 – Valeros или Влак. Първият естествено е по-удобен, но пристигаше малко късничко, затова решихме да е с влак ( много кофти избор ).

Пътуването с влак беше супер кошмарно. Първо път над 5 часа и второ в екстремни условия ( мръсотия и студ ). Както и да е, стигнахме в София и седнахме да пием по кафе в подлеза на гарата докато чакаме Калин да дойде да ни посрещне и упъти къде точно ще се проведе WordCamp ( Благодаря му още веднъж за това ).

Впечатление от WordCamp

Намирането на ELIEFF център се оказа приключение не само за нас, но и за доста голям брой хора. Всъщност ако беше оповестено, че се намира в сградата на Американският университет, вероятно ориентацията щеше да е по-добра, но с малко питане успяхме да се справим.

Записването мина супер бързо и приятно и след секунда вече в ръцете си държах баджа и тениската си за WordCamp – организацията беше на ниво – браво!

Първата лекция която изслушахме беше на Stefanos Kofopoulos и беше интересна. Говори основно за това той как блогва и кое му помага да развие успешно блога си. За младите блогъри, а и някой по-старши вероятно каза неща които бяха доста ценни.

Втората лекция беше на тема „Как блогът да ви намери работа“ на Василена Вълчанова и беше една от най-добре подготвените лекции които съм чувал. Всичко беше представено изключително добре и въпреки, че отново нямаше нищо ново ми беше изключително интересно да я изслушам.

Третият лектор беше Константин Данков който говори за „K2 Framework“ или как да си направите лесно Тема за Wordpress. Честно казано лично мен не успя да ме обеди, че е по-добра идея да ползвам именно този Framework за да си създам тема иначе и неговата презентация не беше лоша, но лично аз очаквах нещо далеч по интересно по темата с създаването на теми с какъвто и да е Framework.

Остана ред и на последната лекция на Стефан Кънев , преди обедната почивка. Той говори за това как блогът е успял да го превърне в по-добър професионалист. Личеше си, че има значителен опит като лектор. Страшно интересно беше представено всичко, а и нещата които каза бяха много интересни и вероятно ще ми влязат в употреба.

Последва много вкусен обяд ( сандвичи ) и почивка от около 1 час.

След почивката започна лекция на тема „Какво се случва с Wordpress“ с лектор Николай Бачийски. Самата лекция беше по-скоро информативна, отколкото образователна, но пък имаше много интересни разкрития какво можем да очакваме от Wordpress. Бяха обсъдени и някой промени и проблеми по блог системата и в край на сметка разбрахме нещо много важно – Wordpress ще се развива в посока CMS и имайки предвид, че това е любимата ми платформа, която ползвам практически почти за всеки мой проект ( независимо дали е блог или нещо друго ). В общи линии очакванията ми от тази лекция се оправдаха и съм страшно доволен от казаното в нея.

Следващият лектор беше Joost de Valk с лекция на тема „Wordpress & Търсачките: Как съдържанието ни да бъде откриваемо„. Тук лекторът говори за SEO за Wordpress. Много болезнена тема за повечето блогъри. Разкри своят опит и виждания как един блог трябва да се оптимизира и потвърди едно мое мнение – „Доброто съдържание води до по-лесно оптимизиране!„.

За съжаление останалите лекции не успях да ги чуя, понеже се наложи да гоня автобус за Ямбол (оказа се, че разписанието не е били много точно в Интернет и вероятно можеше да изслушаме поне още една лекция) :( Страшно много ми се искаше да чуя лекциите на Огнян Младенов , Еленко Еленков , Богомил Шопов (Бого), Веселин Николов , а вярвам, че лекциите на Andrei Diaconu , Andrei Boghiu и Cristian China Birta щяха да бъдат страхотни, но се надявам догодина да се подготвя по-добре и да успея да бъда на целият WordCamp.

С кого се запознах на WordCamp?

Честно казано се запознах с малко хора, но донякъде вина за това имам аз ( оказах се прекалено срамежлив ), та успях да е запозная само с някой от хората с които по принцип си пиша по форуми, скайпове и разни блогове.

Всъщност това са gvv , Пламен Томов (bgkulinar), Огнян Младенов (oggin) и едно момче на което му забравих името Венци, но се занимава с оригами сайт ( приятел, ако можеш пусни един коментар, че да сложа връзка и към теб :) ). Имах възможност да се запозная и с още доста хора, но по една или друга причина не стана номера :) , но на следващото събиране се надявам и това да стане…

От какво бях разочарован на WordCamp?

За мое най-голямо съжаление имаше и такъв момент…, но вина за това нямаха нито организаторите, нито лекторите. Просто имаше хора които бяха отишли само защото са чули за събитието ( всъщност може и да не знаят защо са отишли… ). До нас имаше една групичка с дечица, които явно не им беше толкова интересно какво ще кажат лекторите и през всички лекции коментираха тяхни си работи, кой бил секси, кой как си правил ботнет и т.н. Общо взето стояха там колкото да пълнят местата и да пречат на другите които искат да чуят нещо. За тях имам няколко думички, ако случайно попаднат на тази тема.

Драги господа на лекция се ходи за да научиш нещо, за да чуеш мнение по даден върпос и т.н. Ако не ви се слуша, то поне не пречете на останалите които искат да чуят и научат нещо или поне от уважение към лектора ( ако самата тема не ви е интересна ). Лекторите са отпред, не за да ги коментирате кой какъв е, а за да ви кажат нещо полезно наготово и най-малкото което можете да направите за тях в знак на благодарност е да уважите това за което говорят.

С какво си тръгнах от WordCamp?

Тръгнах си с куп подаръци и удовлетворен от това което чух. Страшно доволен, че съм бил там и макар, че пропътувах за 1 ден 9 часа път, това не успя да ме разочарова и смело мога да кажа, че тези които не успяха да дойдат, могат само да съжаляват, че не са присъствали. Както споменах, надявам се догодина да успея пак да отида и този път да остана до самият край.

Снимки от WordCamp

Снимки имаше доста, та дори и видео на цялото събитие, но аз предпочетох този път да не се изявявам като фотограф и не си взех фотоапарата, но пък други колеги снимаха и се очаква в най-скоро време да ги пуснат по блоговете си. Лично аз успях да намеря засега единствено тези:

Отзиви за WordCamp

Въпреки, че още не са минали почивните дни, някой блогъри успяха да публикуват мнението си относно WordCamp още на същият ден в който се проведе. Ще се постарая да обновявам списъка, веднага след като открия и прочета всяка статия, но и вие можете да ми помогнете, като ме информирате с коментар, ако съм пропуснал някоя статия.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

14 Коментара

 1. Венци се казва момчето с оригамито.

 2. Отлично беше организирано всичко. Като цяло румънците не успяха да ме спечелят с нищо, но другите лекции бяха много полезни. Доста трудно би ми било да си избера фаворит сред останалите лектори, затова и няма :-P

  Чакам с нетърпение следващото такова събитие :-)
  Разправят, че и after party-то било супер.

 3. @Пацо, ок ама да беше пуснал и връзка към сайта му… ако не ти е проблем пусни още един коментар с връзката, та да го добавя както си му е реда :)

  @Иван, не ме дразни :) Достатъчно ми е гадно, че не успях да изслушам всички лекции… а представям си афтър партито какво е било, понеже познавам повечето там и знам, че голяма част от тайните са се разкрили именно на това парти :(

 4. Ukrasa.net му е сайта с украсите, за личен блог не знам дали има :)

 5. @Ангел, мерси за бързата реакция :) Вече е добавено линкчето.

 6. Здравей Антон, и аз да се включа, радвам се че се запознахме:)

  По принцим се казвам Венцислав Василев и съм с ник в във форумите(vagon).

  Иначе да имам два сайта за оригами единият е http://origamite.com а другия е http://ukrasa.net

  Благодаря на @Пламен и @Ангел за допълването :)

 7. Здравей,
  и аз се радвам, че се запознахме и съжалявам, че малко трудно помня имена и подробности, но и няма как иначе… видяхме се за много много малко и не си казахме кой знае колко ;)

  Надявам се да се засечем някой път на др. събитие и да говорим малко повече за оптимизация, wordpress и сайтове като цяло ;)

 8. Да ти кажа това с „абе тука има нещо дай да видим кво е“ е доста често срещана практика.
  Иначе като цяло ми хареса много :) Ето и моето мнение по темата ;) (http://www.method-x.net/bg/blog/view/wordcamp-bylgaria-10)

 9. Ами да ти кажа аз не ходя много често на подобни събития и специално това ми направи огромно впечатление, но въпреки това, човек трябва да има някакво уважение към хората които се опитват да ти налеят нещо полезно в главата.

  Много точен пример е приятелката ми. Тя дойде на WordCamp основно заради мен и тепърва навлиза в тази сфера с блогването и бас хващам, че някой от лекциите едва ли са и били толкова интересни, но стоя мълча си и накрая дори ме учуди колко много е разбрала от всичко казано. Общо взето и хареса въпреки, че имаше доста неясни за нея неща… мисля, че това е едно нормално поведение, дори ако присъстваш и не ти е особено интересно… да си го кажем – просто нивото на културата при младежите спада драстично :(

 10. На следващото събитие ще присъствам и аз ;)

  Хм тази каптча е яка, но ми се струва нещо счупена под Firefox.

 11. Ами с нетърпение го очаквам и аз… и този път няма да правя грешката да не спя, а ще взема да ида предварително ;)

  Раги, относно капчата, не е счупена… просто кръгчето дето трябва да се дропне съответният символ, нещо се размества :( Като остане повечко време, ще взема да я фиксна.

 12. Много приятна организация, най-много ми харесва, че в началото е минало бързо всичко.

 13. seo (metasoft)

  WordCamp Sofia става все по-добър всяка година :)

 14. Ivan Panchev (Ivan Panchev)

  WordCamp Sofia през 2017 г. беше страхотно събитие. Очаквам с нетърпение и през 2018 г.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове