Каква година изпратихме?

А ти хареса ли тази статия?!?

Целият свят изпрати подобаващо 2013 година с множество танци, песни и веселие. За някой годината със сигурност е била добра, за някой не чак толкова, но пък за не малко хора 2013 г. си беше направо трагична.

Ако се вгледаме в общественият и политически живот в България, то станахме на множество рокади, изненади и обрати. На политическата сцена тройната коалиция между БСП, ДПС и АТАКА замени ГЕРБ на Бойко Борисов, а скандалните назначения, които последваха, предизвикаха масова вълна от протести, които повече от 6 месеца не стихват. И докато някой си мислят, че гражданското недоволство ще доведе до някаква промяна, то управляващите изобщо не се притесняват от тълпите на жълтите павета и продължават да си въртят далаверите, да назначават свои хора по високите етажи и да си разпределят „справедливо” европейските субсидии.

През 2013 г. също така станахме свидетели и на много телевизионни трансфери и скандали. Някой от водещите лица на bTV преминаха към NOVA, а пък някой от водещите на NOVA преминаха към ТВ 7. Разбира се, тук всичко е с цел финансова облага, а също така и политически пристрастия.

Изминалата 2013-а година ще бъде запомнена и с множество фалити на малки и средни фирми и предприятия, което увеличи значително трудовата безработица. В някой градове на България, положението е доста трагично и незаетите лица са около 10-12%, а пък тези, които работят получават оскъдно заплащане и с право им бе лепнат етикета „работещи бедни”.

Може би едно от малкото положителни неща, на които станахме свидетели през 2013 г. е успехът на разградският футболен отбор Лудогорец, който успя да прескочи групите на Лига Европа и то с впечатляващите 5 победи и 1 равенство. Иначе като цяло на местно ниво футболът е трагичен, но е хубаво когато имаме достоен и боеспособен отбор, който да ни отсрами в Европа и да ни изкачи малко в класациите.

Е, все пак тази година отмина и вече можем да оставим всичко лошо зад гърба си и да гледаме с гордо вдигната глава напред. 2014 г. започва леко по-добре, като минималната работна заплата бе увеличена от 310 на 340 лв, пенсионерите получиха някой леки привилегии, като ще плащат 1 лв. при посещение при личен лекар, а не 2.90 лв. както беше до сега. Трудовите пазари във Великобритания вече са отворени за всички българи, цената на тока бе леко намалена, а и хубавото е, че тази зима е сравнително мека и топла. Остава ни да си пожелаем една година, през която да изпитаме само положителни емоции и поне малко да се доближим до средните европейски стандарти, когато става въпрос за начин на живот.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. I.Georgieva (I.Georgieva)

    Тва с заплатите е супер, но сега се води подписка в сайта на евросъюза за да се гласува минимална работна заплата за българия 400 евро. Подписката може да намерите на този линк: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do?lang=bg

    Така ще си бъдещата 2015 още по хубава, стига да сме живи и здрави :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове