Има ли желана работа?!

Обложка

Има ли желана работа?!

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако сте един от потребителите които четът блогът ми от самото начало, вече знаете, че в момента съм в процес на търсене на работа, което е една от причините да се интересувам и от различните работодатели.

След като от няколко месеца редовно следя как вървят нещата с работните места и статуса на фирмите, мненията на работниците започнах да се питам дали има работа-мечта.

Работа-мечта в България

Въпреки, че съм срещал хора които твърдят, че работното им място е много приятно и си е направо сбъдната мечта, все още ми е доста трудно да си представя, че такова животно съществува и в България. Според някой слухове все пак в големите градове има някой фирми които си позволяват да поглезят служителите си и да ги мотивират да бъдат по продуктивни и креативни, но уви голям процент от тези фирми се оказват дъщерни на по-големи международни фирми изградили си вече успешна тактика за мотивиране на служителите си, за което адски много се радвам и се надявам някой ден и Български фирми да вземат някой от идеите им и да се убедят сами, че колкото по-спокойно работи и отива с желание на работа, толкова по ефективен е даденият служител.

Криворазбраните идеи

Не мога да кажа, че имам някакъв опит в Бизнесът, но дори и човек като мен, може сам да види, че голяма част от фирмите ( особено тези които се занимават с производство ), имат някакво криво разбиране за мотивиране на служителите си. По мое мнение някакви си смешно бонуси по никакъв начин не могат да мотивират служителите, но уви май сред фирмите бонус-мотивацията си е на почит, което е доста смешно, но ще ме разберете какво имам предвид, ако продължите да четете и съм убеден, че ще откриете отговорът много скоро в някой от по-долните ми точки.

Най-добрите примери за страхотна работна позиция

Както споменах, това не е мит, че има страхотни работни места. И за да подкрепя думите си, ще прикача 2 клипчета на някой от най-успешните корпорации, които са успели да намерят начин да накарат служителите си, да се чувстват максимално доволни от заеманата от тях длъжност и да се стараят да дадат всичко от себе си за фирмата. Вероятно някой от вас вече се досетиха за какво говоря, понеже преди време имаше масов бум по CNN и разни други големи медии, които упорито показваха на зрителите си, че можеш да си щастлив от това, че работиш. Корпорациите за които говоря са:

 • Google
 • Blizzard

Мисля, че няма човек, който да е сядал на компютър и тези 2 имена да не му говорят нещо, а ето и клипчетата които обещах по-рано:
Google

Blizzard:

Мисля, че и сами може да видите какво предлагат големите работодатели на своите работници, а ако разбирате и какво говорят в клиповете, ще ви стане ясно, че това никак не е лоша инвестиция за един работодател, които иска да бъде малко по-гъвкав и в крак с новите идеи.

Моето мнение

За съжаление аз съм малко скиптично настроен и много ме съмнява скоро това да стане нещо като еталон за всеки работодател, но силно се надявам и стискам палци скоро и по-голяма част от Българите да могат да се похвалят, че работят в подобна среда.

Още повече се надявам да имам възможността да се насладя на удоволствието да работя в такава фирма и в такъв голям колектив с който можеш спокойно да работиш и да бъдеш креативен, както и да те ценят и плащат достойно ( нещо което поне аз много рядко съм виждал ).

Нека споделим

Ще бъда повече от благодарен, ако някой от читателите ми желае да сподели мнението за своето работно място, плюсовете, минусите, амбициите и т.н., а ако реши, че мястото като коментар към статията няма да му стигне, с радост ще му предоставя поле за изява като гост-автор.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

 1. Подобна работна атмосфера в България ми се вижда като мечта, при това доста наивна. Причината да сме на това дередже не се крие в отделния човек (понеже един български студент като отиде на студентска бригада, в Англия да речем, работи като вол, а тук се размотава като муха без глава), а в самата система, която се е изградила още от времето на комунизма. Спомням си, че гледах един клип от TED.com в който един чужденец разказваше какъв според него ни е проблема. Според него проблемът ни е, че не отделяме достатъчно време за игра, тоест да се забавляваме. Така сме научени от бабите и дядовците ни, които пък комунизмът ги е научил, че играта е нещо лошо, защото не е продуктивна. Човекът от TED обаче обясняваше точно обратното, че играта е жизнено важна, защото с нея не само се разтоварваме, но и черпим вдъхновение. Започваме да мислим нестандартно и излизаме от заобикалящите ни шаблони.

 2. Аз винаги съм мислил, че по-хубава работа от собствения бизнес няма, особено ако успееш да го развиеш до такова ниво, че да не трепериш постоянно дали няма да се разпадне. Аз така бях в началото, но сега всичко е стабилно и е супер. За мен варианта – Регистрация на фирма и собствен бизнес е най-добрия, но пък имам приятели, които твърдят обратното. Те не искат да чуят за регистрация на собствена фирма, бизнеси и такива му работи. Било несигурно и като цяло твърдят, че не било за тях. Предпочитали сигурността… Малко, но сигурно …

  Като цяло на моите служители се опитвам да осигуря максималния комфорт и мотивация, който мога, защото знам че те са бъдещето на бизнеса ми. За съжаление в България логиката е точно обратната …

  И за да отговоря конкретно на въпроса – заглавие на статията:
  Да, има желана работа. Такава работа е собственият бизнес. Когато работиш за себе си е нещо съвсем друго.

  Ако все пак не си от този тип хора, които ще тръгнат да си регистрират фирма и да развиват бизнес, то най-добрата работна позиция, е тази която те прави най-щастлив и ти докарва освен пари и чувство на удовлетвореност от това, което правиш.

 3. Здравейте, отдавна се опитвам да намеря начин да работяв интернет за достойни пари, но за сега нещо нещатата много много не се получават. Иска ми се да мога да изкарам поне за една минимална работна заплата, но явно не съм уткрил правелния начин защото е много трудно. Иначе амбицията ми е да създам собствен сайт и да печеля от реклама.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове