Как да изберем подходящия килим?

Обложка

Как да изберем подходящия килим?

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако Ви предстои ремонт на жилището или просто искате да освежите интериора, изборът на килим е една от задачите, с която по всяка вероятност ще се сблъскате. Когато влезете в магазина, може да се окаже много трудно да изберете от различни материи, форми, цветове и т.н. Разнообразието от килими е наистина безкрайно и ако не сте подготвени, тази задача ще ви се стори твърде сложна. За да изберете подходящия килим сякаш сте истински експерт, в тази статия сме събрали най-важното, което трябва да знаете преди да пристъпите към покупка. Така си гарантирате, че ще направите правилния избор и няма да изразходите излишни средства, време и пари.

1. Какъв килим Ви трябва?

Има значителна разлика дали избирате килим за дома, офиса или вилата си. Важен фактор е и колко същност е посещавано пространството и от колко хора. Например не може да сравните натовареността, която подовата настилка ще поеме, във фоайето на хотел и във Вашия хол. Местата с голяма натовареност, изискват да изберете здрави и устойчиви материи, които са по-лесни за почистване и поддръжка. Също така, цветовата гама предполага да е по-тъмна, за да не личат замърсяванията между отделните почиствания.

2. Какви са предимствата и недостатъците на различните материи

Както вече споменахме, разнообразието на материи е голямо. В следващите редове накратко ще ви разкажем каква са плюсовете и недостатъците на едни от най-традиционните материи.

  • Вълна – тя е естествен материал, който е използван за производството на килими още от древността. Тя е символ на качество и устойчивост във времето, заради здравината на нишките. Вълната може да се оцвети в различни цветове, което е още едно предимство, тъй като лесно може да намерите цвят, който да подхожда на интериора вкъщи. Да не забравяме, че тя е чудесен топлоизолатор и през студените дни, домът ви ще бъде топъл и уютен. Имайте предвид обаче, че петната се почистват по-трудно и не е най-подходящият избор, ако имате малки деца или пък домашни любимци, които да го изцапат.
  • Памук – памучните влакна също се използват за изработката на килими. Подобно на вълнените, те се предлагат в разнообразни цветове и шарки. Трайността на материала обаче е доста по-малка. По тази причина, памучните килими изискват много повече усилия и внимание при почистване, за да ги съхраните за по-дълго. Това ги прави неподходящи за стаи като хола например, където домакинствата прекарват най-много време или пък кухнята, където ще е изложен на постоянен риск от замърсяване.
  • Синтетични влакна – с напредъка на науката, на пазара се появиха разнообразни изкуствени материи – найлон, полиестер, полипропилен и др. Най-голямото предимство на този тип подови настилки е, че са много устойчиви и едновременно с това – лесни за почистване. Това ги прави подходящи както за офиси и хотели, така и за хола, например.

3. Форма и цветове

Формите и цветовете са още едно от нещата, за които да помислите, преди да купите килим. Те позволяват да създадете различни оптически илюзии в пространството, а също и да разчупите интериора. Така например, тъмните цветове създават усещане за по-малко пространство, а светлите – обратно. Затова, ако стаята е малка, добро решение е да вземете по-светъл и неутрален цвят килим. Това определено ще окаже ефект. За малко стаи също така е добре да вземете килим, които не покрива целия под. Ярките цветове и фигури пък са задължителни за детски килими (https://www.kamko.bg/category/podovi-nastilki/kilimi/detski-kilimi/)които неизменно присъстват в стаята всеки малчуган. Важното при тях е да бъдат меки, удобни и устойчиви.

4. Предварително определете бюджет

Последният практичен съвет, които ще ви дадем, е да определите предварително сумата, която може да отделите за килим. Излишно е да споменаваме, че цените могат да варират значително според размера, материята и други характеристики. Когато веднъж вече сте фиксирали ориентировъчна сума, много по-лесно ще може да намерите най-доброто съотношение между цена и качество в този диапазон. По този начин няма да натоварите семейния бюджет прекалено. Не забравяйте обаче, че цената не бива да бъде единствения фактор, на база на който да вземете решение. Ако имате нужда от експертно мнение, потърсете KAMKO.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове