Нови принципи за контрол над дефицитите и публичния дълг

Обложка

Нови принципи за контрол над дефицитите и публичния дълг

А ти хареса ли тази статия?!?

В периода 2011-2014г. Евросъюзът под формата на международен договор, прие нови, строги принципи за контрол над дефицитите и публичния дълг, гарантиращи, че разходите на националните правителства не са повече от паричния им капацитет им. Тези принципи и правила произхождат от базисния инструмент на Евросъюза за съхраняване на икономическата устойчивост и запазване на дисциплина, в лицето на „Пакта за стабилност и растеж“, придържайки се към него с помощта на:

1.Намаляване на държавния дълг.

2. Предвижда се процедура, която да се задейства, ако се наложи – при прекалено голям дефицит, тенденции за нарастващ държавен дълг и пр.

3. Европейската комисия ръководи годишен цикъл, чрез който анализира и планира политиката на страните-членки ежегодно. Комисията установява тенденциите и препоръчва навременни реформи, там където са необходими за следващите 12 или 18 месеца.

4. Спазване на фискалните принципи, което означава и по-строго санкциониране за държави, които са в положение на нарушители.

Мащабна проверка бе проведена още през 2011г., която имаше за цел потребителските кредити онлайн да се развият до един надежден, сигурен, лесен и бърз начин за теглене на кредит. ЕС направи тази спешна и навременна проверка по зачестилите сигнали на онлайн кредитополучатели, които се оплакваха от липсата на прозрачност и информираност от електронните кредитни посредници. В България бяха констатирани шест онлайн фирми, занимаващи се с онлайн банкиране, които бяха нарушили европейското законодателство по реда за достоверност на своето съдържание и си бяха позволили да използват уловки, трикове и хитрини. Общо в ЕС тези фирми бяха 562, а 393 от тях се наложи да бъдат корегирани от правораздавателната система. Нередностите в шест държави на ЕС бяха по-големи и това наложи по-мащабно разследване. Те бяха подложени на щателна проверка, относно спазването правилата за защита на кредитополучателите, схемите за отпускане и плащане, обратната връзка с недоволни клиенти и пр.

5. Разпоредби за координиране и мониторинг на рискови финансови дисбаланси. Например изкуствено остро покачване на цените на активи – цени на ценни книжа, недвижими имоти и др. Такива могат да се отнасят също до рязко намаляване на конкурентоспособността и навременно вземане на мерки, за да не се нарушат баланса и стабилността на съответната икономика, което, поради единния европейски пазар, неминуемо ще доведе до увеличаване на напрежението в целия ЕС.

Пазарът, който бе мащабно разследван продължава постоянно да бъде обект на наблюдение, тъй като гражданите на ЕС го използват ежедневно.

Проблемът още към 2011г. с неизплатените парични кредити, получени от банковите институции за целия ЕС е в размер на 600 милиона евро.

Пазарът, който е обект на проверка, се използва от потребителите всеки ден. През 2010 г. неизплатените задължения по потребителски кредити възлизаха на €600 милиона2 за финансовите институции от еврозоната.

Източник: Kreditite.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове