Как да познаем дали козметиката, която ползваме е качествена и безопасна за Вашето здраве?

Обложка

Как да познаем дали козметиката, която ползваме е качествена и безопасна за Вашето здраве?

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако си мислите, че гримирането и макиажът са човешко откритие от 19-20 век, жестоко се заблуждавате, защото хората са използвали различни методи на разкрасяване още от дълбока древност. Самата дума „козметика“ произлиза от гръцката „космос“, която за древните гърци означавала хармония, красота, изящество.

В миналото козметиката се приготвяла от лекари и знахари, които забърквали различни странни смеси. Отначало например червилото е било произвеждано в малки кутийки и доста по- късно през 19век придобива съвременната си опаковка и вид.      Първоначално то е било създадено и предназначено за употреба от мъжете. В миналото във Франция мъжете били задължени със закон да носят червило, което очертавало устните им измежду брадите и мустаците, които носели по това време.

В миналото гримирането било трудна задача, с която не всеки е можел да се справи. За целта много от жените използвали помоща на художници, за да се гримират и са се стараели да не си мият лицето често, за да остане по- дълго гримът на него.

В наши дни козметиката се превръща в козметична индустрия и разширява своя диапазон и обхват като се диференциира в различни подотрасли, които покриват и най- взискателните нужди на съвременния клиент. Съществува категоризация на козметичния сектор, която я разделя на декоративна козметика, козметика за кожата, козметика за лице, козметика за баня, козметика за коса и не на последно място нашумялата напоследък натурална или Био козметика, при чиято направа се използват само естествени суровини и съставки- най- често растителни, които са хипоалергенни и могат да се ползват от всеки.

Отделни звена на натуралната козметика са детската козметика и козметиката за бременни. Липсата на парабени( доказани като алергени и дразнители), петролни деривати, етаноламиди, неразградимите и замърсяващи околната среда BHA и BHT и други вредни за организма химични съединения , правят натуралната козметика най- безопасната за здравето  козметика, която може да се ползва от новородени и бременни, а също така и от хора с чувствителна кожа, податливи на алергични реакции.

За да сте сигурни, че козметиката , която ползвате е сигурна и безопасна за Вашето здраве,  погрижете се да няма нито една от изброебите химични съставки в графа съдържание: Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben, Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA), Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Sodium Lauryl/Laureth Sulfate, Petrolatum, Propylene Glycol, PVP/VA Copolymer, Stearalkonium Chloride, Синтеттични оцветители, Синтетични аромати, Cetyl Alcochol, Cetearyl Alcochol, PVP/PA (VA) Copolymer, Propylene Glycol, Myristyl Myristate и още много други, но тези са най- често срещаните и използваните.

Избягвайте козметични продукти съдържащи някои от гореизброените вещества- парабени, консерванти, омекотители, петролни деривати, екстрактори, изкуствени оцветители и синтетични аромати понеже химичните съединения, използвани в тях са най- малко алергенни и дразнещи кожата. Повечето от тях преминават през кожата, като някои от тях се натрупват в организма, други се свързват с други химични съединения и се получава новообразувано химично съединение, което е вече и канцерогенно.

Така, че следващият път когато си купувате козметика е желателно да погледнете на етикета в графа съдържание и да видите какво съдържа Вашия козметичен микс. Колкото по- малко съставки от гореизброените видите, толкова по- добре за Вас и Вашето здраве. Разбира се, най- добре е да няма нито една от тях. Тогава натуралната козметика е Вашето решение за добро козметично здраве и красота!

Ако желаете, можете да разгледате нашият пълен асортимент от козметични продукти за цялото тяло на адрес http://www.parfimo.bg/asortiment-na-kozmetika

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. рокли online (рокли online)

  Полезна статия. Дано достигне до повече жени.

 2. Чудесна статия! В пастите за зъби има Sodium Fluoride, който се препоръчва за срещу кариес. Флуорид е основната съставка в отровите срещу хлебарки и плъхове.

 3. Indie Beaver (nevsmile)

  Неприятното е, че т.нар. „натурална“ козметика не винаги е 100% такава. Срещала съм продукти, сред чиито напълно естествени съставки се мъдреят и 5-6% химикали, най-често ароматизатори и оцветители – да се чуди човек защо.

 4. BGay.bg (BGay)

  Благодаря, интересна статия!

 5. Грижа за лицето (Здраве & Вино)

  Ние предлагаме 100% натурална козметика. В състава влизат само основните продукти – без консерванти, без оцветители, а някои от продуктите дори са приготвяни на ръка.

 6. Много полезна статия. Определено човек трябва по-често да се замисля дали козметиката, която използва е наистина натурална.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове