Как да направим оптимизация на нашият сайт с малък бюджет.

Обложка

Как да направим оптимизация на нашият сайт с малък бюджет.

А ти хареса ли тази статия?!?

Както се  казва „ с пари всеки може“ , както правим когато искаме да сме в топ позициите на Google, но нямаме достатъчно средства за това.

Големите SEO бюджети чети, пет дори шест цифрени суми.  Когато говорим за минимален SEO бюджет, означава малко повече креативност и много труд.

Първо  се се уверете, че по вашата вътрешна оптимизация всичко е наред, като мета тагове и описание, уникални и обемисти текстове, достатъчна наситеност на ключовите думи, вътрешни линкове, липса на дублирано съдържание и така нататък.

Стъпки за да направим сайта ни посещаван и с добро класиране:

 • Направете блог от рода „ вашият-сайт.com/blog и слагайте ежеседмично ново и полезно и актуално съдържание
 • Поставяйте съдържанието от блога ви  в социалните мрежи и в букмарк сайтовете.
 • Ако сайта ви е стар ( над половин година поне) започнете ежедневно да добавяте сайта в по няколко бизнес каталози и директории
 • Правете deep linking , тоест слагайте линкове и във вътрешните страници на сайта.
 • Намерете актуален списък с артикъл директории и започнете ежеседмично да добавяте по няколко статии с линк към вашият сайт.
 • Извадете си на списък всички ваши конкуренти и се свържете с тях чрез е-мейла за размяна на линкове, като за целта трябва да имате още един сайт за да стане размяна тройна ( това се прави защото Google не харесва директна размяна на линкове)
 • Намерете блогове и форуми от вашата тематика  и оставяйте смислени и дълги коментари ( както и линк в подписа или коментара разбира се)
 • Направете качествен линк билдинг,  като се свържете се с новинарски сайтове и ги питайте дали имат политика за публикуване на статии срещу заплащане ( ако цените ви устройват не се чудете)
 • Направете собствени микросайтове ( сателитки) от типа blogspot ,webs.com, alle.bg и тн.) като ги поддържате с ново съдържание поне един път на няколко месеца и вземете линкове от тях.

Важно е да бъдете постоянни, да не се лакомите на купувате много на брой и некачествени линкове и когато вашето постоянното е константно ще бъдете наградени за вашите усилия с хубав и таргетиран трафик.

Виж повече на : http://cybertropix.com/

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

24 Коментара

 1. Комфорт Обувков (Трифон Гачев)

  Една наистина полезна статийка, която си залужава четенето. Поздравления за автора!

 2. По принцип SEO у нас се прави все по-трудно, защото този метод на популяризация навлиза все повече у нас (в другите страни отдавна е навлязло). С малкия бюджет действително може да се получи, но изисква доста времеви (най-вече, но не единствено)ресурси, които, ако разполагаме с тях, могат да доведат до много добри резултати.

  Статията е много добра – с няколко думи са отбелязани най-важните неща за нискобюджетното и в същото време качествено SEO. Моята прогноза е, че подир някоя друга година SEO ще се трансформира на 80% в SEM – просто този, който навремето си е оптимизирал сайта, няма да има как да бъде изпреварен от новите играчи. Това ще доведе до необходимост в огромна степен от платените методи.

 3. @Дани не съм много съгласен. Фирми бол и всеки ден излизат нови и нови. Случвало се е нова фирма да класира сайта си много по-напред от стара доказала се такава и това не е прецедент.

 4. Дани

  Сега е така, но дали занапред нещата няма да се променят? В България все още навлиза SEO (ако се сравним с други държави) и все още има терен за почти всички. Но след някоя друга година дали няма да имаме друга картинка – стари домейни, много трафик, много беклинкове, евентуално AdWords а насреща – нов домейн, нула трaфик, нула беклинкове, нула AdWords. Ако тръгнеш да се бориш при такива обстоятелства само със SEO, бая време ще отнеме, а „стария“ ще продължава със своето си SEO.

  Не говоря за момента, говоря за след години, разбира се, ако не се появи някакво ново правило на Гугъл, подобно на Пингвина.

  Макар че и в настоящето да погледнем – при нов сайт и домейн как се стига нагоре със „самолетни билети“ само със SEO ? :)

 5. @Дани с правилната стратегия и малко повече упоритост се стига. Не напразно излезе лафа „Content is the King“. Просто с повече свежо и полезно съдържание, малко маркетинг трикове за повече социални сигнали и в комбинация с стар тематичен домейн с добра история и малко беклинкове, силите малко по малко ще се изравнят с времето. Естествено нещата не стават на мига и няма как да очакваш, че без усилия и време ще направиш оптимизация на единият ден и на другият ден ще си я топ 10. Подобно на овощните дръвчета… доколкото знам няма дърво което да посадиш на единият ден и на другият вече да береш плодовете му. Иска грижа и време за да даде някакъв плод.

  По твоята логика човек няма смисъл да започва какъвто и да е бизнес, ако вече има лидер на пазара, просто защото няма шансове. Нормално е една фирма, която е оперирала дълго време да има значителна преднина, но това не означава, че новата фирма с подходящата стратегия и малко време не може да догони фирмата, та дори и да я задмине.

  Ще дам един прост пример – Facebook. Когато стартира тази социална мрежа, MySpace беше най-големият хит и никой не е и смятал, че ще има кой да ги стигне. Днес нещата стоят по друг начин. Вярвам, че сигурно има хора, които дори не знаят какво е представлявал MySpace, въпреки, че не са минали толкова много години.

  Не е хубаво човек да се отказва при най-малката трудност, така шанса за успех в каквото и да било по-скоро клони към 0.

 6. Дани

  Не, логиката ми не е, че не трябва да се започва нов бизнес заради конкуренцията. Но всеки нов бизнес има нужда от реклама. А безплатна реклама няма (в общия смисъл).

  Това с комбинациите и съдържанието е вярно и винаги ще е вярно. Работата е там, че тези комбинации няма да ги направи само новата фирма, а и старите и още по-старите. Разбира се и още по-новите. И не говорим за отказване заради трудност. Просто когато конкурентите започнат да съчетават утвърдения сайт + реклами, дали ще е банер или Adwords e без значение (все повече у нас навлиза AdWords) – тогава няма как и ти да не прибегнеш до това – в малка или по-голяма степен. А и да не забравяме, че и съдържанието струва пари, а качественото – още повече.

  И все пак малко са нишите, където чрез SEO дори в момента можеш да разчиташ на бързи резултати при минимум ресурси. Всичко си иска време. Но аз не виждам как след 5 години (условно казано) някой мениджър ще приеме да му кажат, че SEO-то му ще даде резултат след 1 или повече години (респективно и продажбите му чрез интернет), защото конкуренцията била голяма. По-скоро ще предпочете платена реклама + SEO – двете неща паралелно, защото през тази една година ще рекламира с банерчета, спонсорирано съдържание и т.н. Още повече, че цената за Adwords е съвсем приемлива. Тоест – ето го покачващият се дял.

  В никакъв случай не казвам, че SEO-то ще изчезне. По-скоро делът на платените методи ще се увеличи и ще стане по-важен фактор. Защото колкото и да плащаш, ако нямаш линкове и съдържание, резултата ще е временен. А за Фейсбук – тук говорим за друга бира. Те успяха да намерят друга, по-добра формула (ако съдим по резултатите). Едва ли са заложили на SEO, за да са толкова известни сега. Просто при тях идеята и нейното доразвиване, иновацията, изпълението на тази идея, са ключовите.

  Видимо можем да защитим и двете противоположни тези и се оказва, че и двамата сме прави. Но кой е бил по-прав ще покаже времето. За сега, слава богу, SEO-то е добре у нас, но с тази динамика на технологиите нещата за няколко години могат да се променят в насоки, които дори не сме подозирали. Не изключвам и възможността в момента и двамата да грешим тотално, защото от появата на първите сайтове до сега разликата е светлинни години и едва ли някой пред 92-93 година е подозирал, че днес ще говорим за CSS, SEO, AdWords и т.н. :)

 7. Много добри съвети, но чесно казано няматели повече ресурси добро СЕО няма как да стане. Поне аз така мисля!

 8. @Дани голям процент от старите фирми все още не осъзнават силата на SEO и като цяло разчитат основно на рекламата, а в редките случаи инвестират в SEO до известно време и после решават, че толкова налети пари са напълно достатъчни и прекъсват абонаментите си към SEO фирмите. Да има изключения, но май са мъничко. Поне такова е моето наблюдение.

  Между другото в повечето случаи медийната реклама и добрата политика на фирмата, спрямо клиентите носи дивиденти и за SEO-то. Да вземем за пример един нов продукт. Ако се рекламира и наистина е качествен, някой от потребителите биха препоръчали продукта при запитване в някой форум или FB. Точно този тип връзки са много полезни защото освен стандартният backlink имат и голяма стойност за хората склонни да купят продукта, така, че в някой случаи комбинацията SEO+Реклама е доста добро начало.

  Естествено си права, че всичко което обсъждаме може да не излезе съвсем така със времето, но горе-долу моите предположения са, че SEO скоро няма да умре. Ние разсъждаваме над критериите на Google, но да не забравяме, че съществуват и други търсачки с не малък процент от пазарният дял. При повечето от тях връзките също са доста важен фактор.

  @Георги, първо се радвам, че си се научил как да си пишеш коментарите, така, че да не се налага да се трият. Относно ресурсите, не е точно така или поне не така както аз разбирам коментара ти. Предполагам под ресурси визираш – парични средства. Уви по-ценен ресурс в случая е времевият ресурс и знанията. Хората са казали „Най-хубавите неща в живота не се купуват с пари.“ и донякъде нещата важат и за SEO нишата. Да можеш да си купиш страхотни връзки, ако разполагаш с пари, но те не изглеждат толкова натурални, колкото ако получиш връзка от място където по принцип не се продават връзки. (естествено има изключения) :)

  Ще дам прост пример. Ако да речем си програмист и измислиш нещо наистина готино, което ще се ползва, много хора биха споделили в блоговете си или форуми, продукта ти. Това първо е безплатно и второ е възможно най-натуралното. Ако пък си на ТИ с езиците, можеш спокойно да помогнеш с превода на някой software или сайт и отново да получиш натурална връзка – отново натурална връзка.

  Както обичахме като деца да казваме – „С пари и баба знае…“ ;)

 9. Явно в дискусията стигаме до един извод, около който да се обединим :) Да, все още много големи фирми не се обръщат към СЕО, или поне не достатъчно, но сравни го с предишните 3 години да речем – определено има развитие. За форумите може много да се говори – влияе и на СЕО, и на онлайн репутация, безспорно, и дори смятам, че някои хора още не осъзнават напълно потенциала, който предлагат тези платформи.

  А аз никъде не казах, че СЕО ще умре. Идеята ми беше, че ще се увеличи делът на платените резултати, а всъщност той се увеличава с всеки изминал ден :) Смятам, че ще достигне едни нива, които сега ни се струват не толкова реалистични, но когато (почти)всички започнат да се възползват от тази реклама, и ти ще трябва да го правиш. Нещо като анализа на конкуренцията – виждаш къде имат беклинкове и се стремиш и ти да сложиш там беклинк. Все пак идва и новото поколение от маркетолози, което в самото навлизане в бранша знаят какво е СЕО и неговото значение. В немалко компании човекът, който отговаря за маркетинг и реклама (нерядко това е самият шеф), е на 50+ години. От него няма как да искаш да разбере силата на онлайн пространството, още по-малко на СЕО и SEM. Ако си достатъчно убедителен, може да ти повярва, че оптимизацията наистина е нещо хубаво и важно и да пусне някой лев. Но дотам.

  Мога ли да помоля нещо – в горните два коментара имам грешни връзки – ще ги премахнеш ли :) Благодаря много.

 10. @Дани, връзките са премахнати.

  Относно платената реклама и ползите от оптимизацията аз бих ги наредил по този начин:
  Платена реклама – виждаш ползите от нея на мига, но от инвестиционна гледна точка не е много примамливо. Спреш ли да плащаш, секва ти и печалбата.
  Оптимизация – ползите идват малко по-късно. Инвестираш малко повече в началото, но след това с по-малко инвестиция ( в някой случаи дори не е нужно с месеци да инвестираш в връзки да речем) печелиш дългосрочно и в пъти по-голяма печалба.

  Тук искам да отбележа нещо много важно. Платената реклама не е подходяща за всеки един сигмент. Ако сайта ти не предлага продукти или платени услуги, ефекта от платена реклама бих казал, че е нулев и крайно неподходящ. Да вземем за пример един експеримент, който бях си направил наскоро с реклама в Google Adwords. Първо да отбележа, че не съм Adwords специалист и вероятно подбора на ключовите ми думи не е бил кой знае колко ефикасен, но целта накратко беше крайният потребител да се регистрира в форума ми (http://bebefon.bg). Цената на клик за повечето ключови думи беше над 30-40 стотинки и за бюджет от около 100 лв. не получих никакви регистрации. Извода за мен е, че Adwords не е добро решение за всяка ниша.

  Имам виждане и за друг пазарен сигмент при което след вложени средства на единият месец печалбата е около 40-50 лв., а на другият, момчето се оплака, че дори не е успял да си избие вложеното.

 11. Ще се съглася с определенията за SEO и платената реклама. Само че не забравяй, че времето и някои други ресурси също струват пари. При спиране на SEO продажбите продължават, но до един момент, когато сайта ще изпадне в класирането. За него трябва да имаш време, за да публикуваш линкове и статии, а статиите струват пари, времето също. А ако прибавим и платен линк тук таме (защото това, за което по-горе говореше, е идеалният случай за оптимизация – стар домейн, качествено съдържание и т.н., който, да си го признаем, рядко се получава). И все пак да не забравяме конкуренцията – от нея основно зависи дали и колко време ще стоим напредни резултати при слаба (или никаква) оптимизация. Ако се конкурираш в почистване на тоалетни едва ли ще имаш голяма конкуренция (налучквам в бранша, не съм правила проверка в Гугъл) и доста бързо ще изскочих в СЕРП-а, а като спреш оптимизацията ще продължиш повече време да си там. Но виж, ако оптимизираш за мебели, нещата стоят по съвсем обратния начин.

  Общо взето рекламата за Adwords (занапред) може да доведе до по-добър ROI в определени случаи, като може и обратното – СЕО да носи по-добър коефициент на ROI. Но дотук не отбелязахме нещо важно – как реагират потребителите на платените резултати. Лично аз гледам негативно и не кликам на такива резултати. Има други хора, които си казват „тези имат пари за реклама, значи са качествени“. Мисля, че по-често трябва да се правят проучвания по тези теми – потребителско поведение и нагласи, доверие в различните канали на комуникация и т.н., за да могат маркетолозите да взимат най-адекватните решения.

  Иначе абсолютно подкрепям тезата, че платените резултати не са за всеки сайт. Например ако имам блог, каква е идеята да го оптимизирам? В САЩ може да правят пари от блогове, но в България не знам кой е този, който така си изкарва прехраната.

 12. метални врати (Георги)

  Аз мисля, че може да се направи оптимизация с малък бюджет, но стигаме до един момент в който си трябват ресурси :)

 13. Георги, това най-вече се отнася (поне според мен) при нов сайт – клатушка те из позициите и като си намериш мястото, се успокоява. След това всичко си влиза в нормалния ритъм и неща са по-предвидими. :)

 14. front-end (Боби)

  Съгласен съм с написаното. Бих прибавил единствено и качествено уеб съдържание, което да надградим с оптимизиране.

 15. p (Филип Филипов)

  Не съм специалист по СЕО както Андон (да е жив и здрав!), но мисля, че ако всичко се прави с мярка Гугъл няма да Ви наложи никакви наказания. Ефекта е добър ако от всичко се слага по малко и то с течение на времето. Това не е процес, който можем да направим за 24 часа и да поддържа добър ефект с течение на времето без допълнителна работа по него. Бързите резултати почти винаги водят след това до бърз спад, че може и пингвина да Ви клъвне- тогава става още по- трудно. Затова бавно, но славно- както е казал народа…

 16. Уеб сайт (Димо)

  Съгласен съм с Георги. Наистина идва един момент в който без ресурси няма как да стане работата.

 17. @Димо,
  по принцип е така, но това по-скоро зависи и от сложността на нишата в която е сайта, който оптимизираме. Ако нишата е много тежка, често и с безплатните възможни варианти ефекта ще е толкова малък, че въобще няма да го усетите.

  Въпреки това, съществуват варианти и варианти с които в по-леки ниши не е необходимо да блъскаме хиляди в оптимизация, а можем да си ги спестим за нещо друго, като качествено съдържание, което също е едно от най-важните неща при оптимизацията. С добро съдържание, лесно могат да се грабнат доста натурални връзки.

 18. Подарък за мъж (Калоян Янкулов)

  В момента експериментирам с link-building безплатна (или поне доста евтина) кампания за нов онлайн магазин за подаръци главно за мъже. Наблягам на 2 стратегии: guest-blogging – предлагам авторски материали за теми, в които смятам, че мога да допринеса със знанията си (също така известна като „though leader“ тактиката назапад) и промоционални кодове и лични подаръци за блогъри, които са нишириани в сектора на онлайн магазина. Ще репортна какви са резултатите до няколко седмици.

  Много добър материал, всъщност може би най-добрият, по темата е „Ultimate Guide to link building“ на Eric Ward, която обеснява как да се изготвят цялостни link-building кампании. А авторът й е правил линк билдинг още преди Google да съществува.

  Интересно ми е какво ви е мненето за линкване от сайтове с PR N/A и PR0? Смятате ли, че имат някаква SEO стойност?

 19. Янчо Делчев (Янчо Делчев)

  Андон е прав в един от коментарите си за това, че фирмите масово прекъсват оптимизацията си, понеже искат бързи и качествени резултати. За да бъдат постигнати те, е нужно постоянство, както във всяка една сфера на живота.

  Основна грешка на повечето оптимизатори е непрестанното налинкване в знайни и незнайни сайтове и форуми. Имам пример с един от най-добрите в този бранш у нас със само един беклинк и първа позиция в доста конкурентна ниша. От там и малък брой от оптимизаторите постигат необходимите резултати и съответно фирмите са недоволни и се отказват. Кръговратът на живота…

 20. Dani

  ами всъщност е доста лесно, особено с толкова много полезни материали в мрежата, с които можеш и сам да се научиш да оптимизираш :) ) подобни статии и много по-детайлни има навсякъде – https://optimystica.com/kak-da-podobrite-sydyrjanieto-si видео каналите също са мн готини, така че, не се притеснявайте, не е толкова трудно

 21. Семантиката от ключови думи и фрази (важните за вас), добрата структура на сайта Ви, както и он пейдж оптимизацията, са това което с минимален бюджет може да ви тласне на челни позиции в Google.bg :) )

 22. Аз за оптимизация плзвам услугите на myseo.bg за сайта https://kakdasinapraviasait.com/ и съм доста доволен на този етап.Така си реших проблема

 23. За създаване на онлайн магазини и след това оптимизирането им https://kakdasinapraviasait.com/%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bd/

 24. https://kakdasinapraviasait.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%8f-%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове