Знаете ли защо качеството на моторното масло се влошава?

Обложка

Знаете ли защо качеството на моторното масло се влошава?

А ти хареса ли тази статия?!?

Няма как да не сте чували някой майстор да ви каже, че маслото е лошо и не става. Даже нещо повече, те с един поглед разбират, че моторното масло се е влошило, докато на вас всичко ви изглежда в реда на нещата. Естествено, след това е необходимо да се снабдите с ново моторно масло от Motornomaslo.bg, където продават качествени масла, като Bardahl 5w30, Motul 5w30, Bardahl 5w40, Motul 5w40 и още много добавки и консумативи за вашия автомобил. Предвид това обаче, че моторното масло има продължителност на живота е напълно разбираемо в някакъв момент тя да изтече. Дори най-добрите масла в крайна сметка изискват да бъдат сменяни.

Не е тайна, че повечето шофьори се сещат да сменят маслото, когато сменят гумите. За да може всичко да се свърши заедно и след това да не се занимават. И това е добър подход, който помага да не се замърсява прекалено много маслото.

Как маслото се замърсява

Да вземем например, Motul 5w30, това е едно от доста широко използваните масла. Базовите масла са гръбнакът на смазката, която попада в двигателя ви. Те могат да бъдат конвенционални, синтетични или комбинация от двете. Те са отговорни за смазването на компонентите, което намалява триенето и предпазва от износване. Базовите масла могат да загубят своята ефективност с течение на времето поради няколко различни фактора.

Окисление

Взаимодействието между молекулите на кислорода и молекулите на моторното масло естествено води до химически разпад. Точно както кислородът кара нарязаната ябълка да покафене или металът да ръждясва, той разгражда базовите масла и намалява ефективността на моторното масло. Окисляването може да доведе до повишен вискозитет на маслото, което се отразява негативно на енергийната ефективност. Той също така причинява образуването на вредни отлагания и утайки.

Силната топлина

Днешните двигатели вдигат много високи температури. Скоростта на окисляване на маслото се удвоява на всеки 18 ° повишаване на температурата.

Влагата

Вашето превозно средство е подложено на температурни колебания, дори когато е паркирано в гаража. Тези температурни колебания водят до образуване на конденз не само по стъклата, ами и вътре в самия двигател. Това от своя страна води до замърсяване на водата. Оставянето на автомобил, паркиран за продължителни периоди или предприемането на кратки пътувания, които не позволяват на двигателя да се загрее напълно, позволяват на водата да остане в маслото, вместо да се изпарява и излиза през изпускателната тръба. Това може да доведе до образуване на утайка.

Загуба на вискозитет

Вискозитетът на маслото е най-важното му свойство. Вискозитетът има пряко отношение към защитата от износване и вашият двигател е проектиран да работи най-добре, използвайки моторно масло със специфичен вискозитет (например Bardahl 5w30). Интензивното налягане, което маслото понася, докато се притиска между движещи се части, може да навреди на молекулярната му структура и да така то да загуби вискозитет. Изведнъж моторното масло 5W-30, което вашият двигател е проектиран да използва започва да работи, като 5W-20 и защитата от износване се влошава.

Разреждане на горивото

Горивото може да се измие покрай буталата и да замърси моторното масло, причинявайки загуба на вискозитет. Честите кратки пътувания, които не позволяват на маслото да достигне нормална работна температура, могат да бъдат особено проблематични, защото горивото няма да се изпари и да излезе през системата. Прекомерното разреждане на горивото води до утайка и наслагвания, което налага маслото да се сменя по-често.

Защо и добавките се влошават

Те всъщност не се влошават, а се изчерпват. Това е и тяхното предназначение. Добавките се добавят към базовите масла за намаляване на деструктивните процеси и подобряване на полезните свойства. Например, антиоксидантните добавки помагат да се забави скоростта на окисляване. Добавките за почистване спомагат за предотвратяване на отлагания и утайки, докато почистват вече съществуващи отлагания. Добавки против износване се добавят към някои смазочни материали, за да образуват бариера върху металните компоненти и да помогнат за предотвратяване на износването.

Ако добавката се изчерпа, то и маслото започва да губи своята ефективност и е необходимо да се подмени с ново. Въпреки че всички моторни масла в крайна сметка се влошават, синтетичните масла издържат по-дълго от конвенционалните масла и осигуряват подобрена защита срещу износване и отлагания. Те са създадени с формула, включваща базови масла, но по-устойчиви на окисляване и топлина.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове