Застраховките за „позорни постъпки“ набират все по-голяма популярност по света

Обложка

Застраховките за „позорни постъпки“ набират все по-голяма популярност по света

А ти хареса ли тази статия?!?

Най-новата мода сред знаменитостите по света през последните години са застраховките срещу позор. Техен обект са най-вече известни личности от света на спорта, модата, бизнеса и културния живот, които са рекламни лица на някоя компания или марка. Идеята е, че когато една звезда представя определен продукт, от нея се очаква да го направи така, че да окаже положително влияние върху продажбите му. И заради това, когато посланикът на бранда бъде въвлечен в някакъв скандал или постъпи неправилно, ефектът при продажбите най-често става отрицателен. И идеята на този тип застраховка е да покрие вредите именно от тези позорни постъпки.

Да вземем например допинг скандала с най-добрата ракета в женския тенис – Мария Шарапова. В началото на годината тя сама призна, че е приемала забраненото вещество мелдоний и заради това пробата й за допинг се оказа положителна. Но това далеч не е проблем само за красивата тенисистка, целият скандал оказа влияние и върху компанията за производство на тенис ракети Head, на която Шарапова от дълги години е рекламно лице, и на всички други нейни спонсори.

Истината е, че договорите за реклама с известни личности могат буквално за една нощ да изстрелят съответния бранд на върха, но също толкова бързо могат и да го приземят обратно. И точно заради такива неща популярните брандове, които спонсорират знаменитости, вече предварително сключват застраховка срещу „позорни постъпки“. Статистика, изведена от британското застрахователно дружество JLT Specialty, показва, че за последните 3 години с цели 30% нараства броят на компаниите, които са придобили такава. А общият брой на премиите от такива фосмажорни обстоятелства само в Англия например възлиза на над 710 милиона долара (500 млн. лири).

Разбира се, условията, по които се сключват договорите за такава застраховка, са строго индивидуални и зависят изцяло от конкретния случай и от степента на доверие, която има компанията към дадения човек, когото е избрала за свое лице. Така например, ако някой английски бранд има договори за спонсорство за от 1 до 50 милиона лири, може да получи обратно цялата сума при гаф от звездата или да му се възстанови само част от парите, която се изчислява на база на характера на инцидента. Според брокери в Англия, премиите могат да варират до цял 1% от застрахователната сума.

Освен Шарапова, с която договорите си прекъснаха Porsche, Nike, Tag Heuer и Организацията на обединените нации (ООН), която я бе провъзгласила за посланик на добра воля, подобни проблеми са имали и други известни спортисти. Тайгър Уудс – един от най-великите голф играчи в света, например създаде огромен скандал през 2009 г., като обяви, че е изневерявал многократно на съпругата си. Това му коства загуба на 12 милиарда долара от общо девет компании, които са го спонсорирали.

Друга знаменитост, известна с позорна постъпка, е и Ланс Армстронг. През 2012 г. велосипедистът бе дисквалифициран пожизнено след установяване на употреба на забранени вещества и му бяха отнети всички титли, които той бе успял да си извоюва от 1998 г. досега. На модела Кейт Мос също не й се размина прегрешението – след доказана употреба на наркотици, звездата загуби работата си с всички компании, на които бе рекламно лице.

Още интересни факти за застраховките, можете да научите на сайта на I&G Brokers.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове