Застраховка „Гражданска отговорност“: 4 ценни въпроса, с които трябва да сте запознати

Обложка

Застраховка „Гражданска отговорност“: 4 ценни въпроса, с които трябва да сте запознати

А ти хареса ли тази статия?!?

Всеки от нас знае, че застраховката има задължителен характер, но обикновено не обръщаме внимание на важните детайли

За по-голяма част от хората личният автомобил е приоритет, тъй като ежедневието ни е немислимо без неговото участие. Всеки собственик знае, че това предполага сключена застраховка „Гражданска отговорност“, която има задължителен характер.

Препоръчително е да сте запознати с детайлите около полицата, защото тя не се изготвя и не я заплащате само в името на това – да не бъдете глобени от представителите на КАТ.

  • Какво представлява

Тази застраховка е с цел защита на отговорността към трети лица, тоест тя не се сключва за определен имуществен интерес. Ако не внимаваме, подценим дадена ситуация или не успеем да реагираме адекватно при неочаквано възникнали обстоятелства, ние може да станем виновни за щетите по колата на друг участник в движението.

Не винаги можем да гарантираме, че подобни случки са напълно невъзможни, а и по закон трябва да разполагаме с документа. Напоследък е много удобно да го сторим и от дистанция, благодарение на платформата Crediport, която предлага застраховка гражданска отговорност онлайн.

  • Какво покрива застраховката

Ако сме причинили травма или имуществени щети, гражданска отговорност покрива и двете. Колкото и да е неприятна тази тема, редно е да бъдем информирани и да сме наясно с това, което се предоставя от застрахователите.

Максималната отговорност е лимитирана. Това се тълкува по следния начин: застрахователните суми, които могат да бъдат изплатени, не може да надвишават даден размер.

  • Лимит на отговорност

Границата се фиксира от Комисията по финансов надзор, като тя непрекъснато расте през годините с цел да се изравни с тази в европейските страни. Това обикновено рефлектира и върху стойността на полицата, но в условията на конкуренция компаниите се стараят да не се стига до крайности и сумите да са напълно приемливи.

  • Лоши срещу добри шофьори

Тази система, известна с името си Бонус-Малус, е нова за нашата държава и отдавна наложена в ЕС. Стимулирането на добрите шофьори стои в основата й, като тези с провиненията се наказват със завишаване на премията по застраховката. За водачите, които не са имали щети по тяхна вина, поощрението е под формата на по-ниска цена на полицата. У нас обаче, второто засега не се прилага и не се предоставят отстъпки за добрите шофьори.

Цената на застраховката се определя индивидуално в зависимост от вида на автомобила, обема на двигателя, общо тегло, брой места, регистрационен номер и т.н. За да изчислите предварително параметрите й, може да използвате калкулатора за застраховка „Гражданска отговорност“ на Crediport.bg.

Само в няколко стъпки след това може да сравните предложенията от водещите застрахователи, да изберете най-удачната оферта за Вас и да заявите сключването на полицата, а накрая да се възползвате от безплатната доставка на документите.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове