Защо играта на открито е важна за децата?

Обложка

Защо играта на открито е важна за децата?

А ти хареса ли тази статия?!?

Играта на открито е жизненоважна за здравето, развитието и благосъстоянието на детето. Тя насърчава социалните умения, помага за развитието на двигателните умения и повишава самочувствието.

Свързването с природата намалява риска от поведенчески проблеми на детето

Доказано е, че свързването с природата подобрява благосъстоянието на децата. Може да подобри тяхното физическо, психическо и емоционално здраве и може да намали риска от поведенчески проблеми. Някои от предимствата на игра сред природата включват – подобрена мозъчна функция, подобрено настроение и намален стрес.

В проучване на 376 семейства с малки деца – тези, които имат по-голяма връзка с природата, съобщават за по-малко поведенчески проблеми. Те оценяват връзката си с природата като по-важна и имат 25% намаление на свързаните със стрес симптоми. Това не е пълна картина на връзката между природата и благосъстоянието, но предоставя някои доказателства за стойността природата за подобряване на умственото и емоционалното здраве на младите хора.

Насърчава социалните умения

Играта на открито насърчава социалните умения на децата, според скорошно проучване. Децата, които играят в зелени площи, обикновено са по-малко стресирани и имат по-добра концентрация и комуникативни умения. Констатациите могат да доведат и до по-положителни взаимодействия между деца и възрастни.

Тук е много добър момент, да се подчертае, че деца с родители, които разполагат с двор е добре често да пускат малките да играят там. Разбира се, обаче, дворът не винаги е привлекателен, особено ако няма нещо, което да заитригува детето да излезе да играе. Поради тази причина е препоръчително да се оборудва, така че да стане благоприятен за игри.

Това може да бъде постигнато, чрез закупуване на играчки, пързалки, пясъчник, тракторчета за копаене, фигурки за замък, къщи за игра и други.

Играта навън предлага на децата възможности да тестват емоционалния си диапазон, да се научат как да разрешават конфликти и да се учат на социални умения. Тези преживявания помагат на децата в развитието на самоконтрол и емпатия. Освен това, играта на открито помага на децата да превърнат идеите в реалност. Това е важно за малките деца, защото те все още се учат как да обработват сензорна информация.

Децата също са по-склонни да участват в игри с преструвки на открито, което е свързано с по-добри социални умения. Според изследователи – естествената среда позволява да изследват различни сценарии за игра с преструвки.

Подобрява физическото здраве

Играта на открито е призната като важна основа за здравословно развитие на децата. Дава шанса да се насладят на открито и да получат физическа тренировка. Активността навън е свързана с когнитивни, социални и поведенчески ползи.

Децата учат чрез неструктурирана и интерактивна игра. Този вид дейност им помага да развият социални умения, способности за решаване на проблеми и съпричастност. Свободната игра може да включва различни дейности като бягане, балансиране, люлеене с ръце и катерене на високи конструкции.

Друго предимствое, че тя увеличава времето, през което детето може да спи. Лишаването от сън може да бъде проблем за много деца. Когато малките са изложени на слънчева светлина, те получават доза витамин D. Витамин D е важен за растежа и развитието на костите и мускулите.

Помага за развитието на двигателните умения

Играта на открито е чудесен начин да насърчите малчуганите да развиват двигателни умения. Това може да им помогне да научат повече за околната среда. Позволява им да осъзнаят по-добре как работи околната среда и как тя им влияе.

Играта на открито може да помогне да се научат да взаимодействат с другите и да работят заедно за решаване на проблеми.

Децата ще намерят нови неща за изследване, когато са навън, като жълъди или стари кафяви листа. Те могат да събират тези предмети и да ги сортират по цвят. Използвайки въображението си, те могат да рисуват с вода или да рисуват с тебешир.

Как да направя двора си подходящ за деца?

Задните дворове предлагат разнообразни възможности за забавление. От водни игри до изграждане на конструкции, има редица начини да направите задния двор приятелски настроен към децата.

Черната дъска на тротоара е една добра идея. Използвайки тебеширена боя за тротоари, можете да създадете дъска точно във вашия двор. Само не забравяйте да пазите боята от вашите бетонни повърхности. Това е важна мярка за безопасност.

Гумите за катерене са друга лесна за инсталиране идея в задния двор. Тези забавни, цветни играчки са любими на много деца. Те осигуряват удобен начин за достигане на предмети от разстояние. А къде може да откриете тези приспособления? Разбира се, във всеки детски магазин. Спокойно бихте могли да закупите всяка нужда придобивка, за направата на „забавен двор“ на който децата да играят, а родителите да почиват.

Едно от най-вълнуващите неща за задните дворове е техният потенциал. Те могат да бъдат превърнати в оазис. Децата обичат приятно тихо място за игра. С малко творчески усилия можете да превърнете задния си двор в място, където те наистина ще се радват да играят.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Страхотна статия! Предлагаме детски играчки за открито и закрито – https://domsis.bg/

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове