Задължителни ли са лекарствата за справяне с хремата

А ти хареса ли тази статия?!?

Възпалението на носната лигавица най-често се описва като хрема. Всеки сблъсквал се с това състояние може да потвърди, че е доста неприятно и е причина за дискомфорт. Течащ или запушен нос, неконтролирано кихане са комбинирани явления, които могат да ни извадят от равновесие. Използването на лекарства при хрема, което да се справи с назалните симптоми и да облекчи дишането са една от обичайните стъпки, към които пациентите прибягват. Но възможно ли е лечение без да се включват медикаменти? Кога не бива да се пренебрегва предписаната от лекаря рецепта? Възможни ли са усложнения при на пръв поглед не толкова сериозно заболяване? Отговорите на тези въпроси ще потърсим в днешното четиво.

Способи за лечение без лекарства

Както всеки друг грипоподобен симптом и хремата може да се лекува с домашни средства стига да вземете мерки още в началото на индикациите, че нещо не е наред. Назалните проблеми са свързани с обичайното кихане, запушване на носа, леки болки в гърлото и други. Възпалителните процеси могат да бъдат овладени с някои лесни домашни отвари, които да приложите с цел да отслабите вируса.

Сред основните оказващи благоприятно въздействие върху хремата методи се нареждат:

 • Увеличаване приема на топли течности;
 • Парна баня, спомагаща за намаляване на възпаление на носната лигавица;
 • Балансирано хранене;
 • Инхалации с билки;
 • Топли компреси на челото;
 • Солена гореща вода, в която да потопите краската си.

Всъщност това е само малка част от методите, с които нашите предци са се лекували. Безспорно колкото по-рано стартирате лечението то толкова по-ефективно ще се отървете от досадните симптоми. Самите ранни признаци реално означават, че се задава по-сериозно заболяване, а това от своя страна налага да предприемете ефективни и бързи мерки. Само така ще можете да си гарантирате скорошно оздравяване.

Лекарства за справяне с различните симптоми

Не е приятно усещането, което носи със себе си хремата. Сред основните са:

 • Често кихане;
 • Главоболие в областта на челото;
 • Невъзможност за нормално дишане;
 • Сърбеж в носа;
 • Течащ нос.

Нелекуваната хрема е сериозен повод за тревоги, тъй като инфекцията може да засегне и други органи като така причини бронхити, пневмонии. Така, че дори един запушен нос е в състояние да ви наложи болнично лечение при неправилно прилагане на лекарства и способи за справяне с хремата. Обикновено продължителността на това състояние е между 7 и 10 дни, но ако продължите да отлагате прием на лекарства може да се стигне до усложнения, които не са особено приятни.

Медикаментите и лекарствата, които дават много добър резултат се характеризират с това, че спомагат за облекчаването на възпалението в носната лигавица. Обикновено такива са:

 • Капки за нос;
 • Спрейове;
 • Разтворими топли напитки с активни съставки против хрема;
 • Сиропи;
 • Таблетки и други.

Видовото разнообразие е огромно и преди да изберете който и да било продукт е необходимо да се фокусирате върху допълващата симптоматика като пример за такава е дали се наблюдава повишаване на температурата или не. Най-добре е да следвате предписанията на лекаря си като мярка, която ще гарантира ефективно лечение.

Хрема и алергии – как се лекува

Сигурно много от вас ще се изненадат, но почти 30 % от пациентите страдат от хрема, по данни на MAV, която е причинена от различни видове алергии. Всъщност алергиите са модерните болести на новото време, което е причинено от прекомерно замърсения въздух. Доста неприятно е да си покосен от хронична хрема, която се появява изневиделица и понякога може да продължи с месеци.

Съвременната медицина разглежда този тип заболявания като „нелечими“. При децата с годините симптоматиката отслабва, а при възрастни се локализира в определен период от време на изразяване. Въпреки това за да се чувстват по-добре пациентите се прилагат лекарства, които значително облекчават проявите на сърбеж в очите, затруднено дишане, обриви, кихане.

Независимо от типа на хремата ви задължително се консултирайте с лекар, който да назначи подходящите за вас лекарства.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове