Всесезонни или зимни гуми? Кои гуми са по-подходящи за българските зими

Обложка

Всесезонни или зимни гуми? Кои гуми са по-подходящи за българските зими

А ти хареса ли тази статия?!?

Един от най-често задаваните въпроси с настъпването на късна есен и очакваното начало на зимата е „зимни или всесезонни гуми е по-добрият избор за покупка”. Преди да се запътите към магазина, прочетете тук информацията, която ще ви бъде полезна.

Факти за зимните гуми

Осигуряват (в сравнение с летните и всесезонни гуми) най-добра ефективност на спирачките и най-къс спирачен път при заснежени и заледени условия.

Каучукът е създаден по специална формула, за да бъде максимално ефективен при ниски температури. Най-новите тенденции при производството включват използването на силициев диоксид.

Притежават дизайн на протектора  направен специално за сняг, лед и тежки зимни условия. Най-новите тенденции включват „разкрасяване” на зимната гума с многобройни ламели и ръбове, хидродинамични канали и дизайн на протектора осигуряващ максимален контакт на гумата с настилката при различни действия, напр. при ускоряване, шофиране с постоянна скорост, завой, спиране.

Препоръчителни са при шофиране в извънградски условия при средни температури в денонощието под 8 градуса по Целзий, особено при висока скорост в комбинация със студена, заснежена и/или заледена настилка.

Факти за всесезонните гуми

Всесезонните гуми осигуряват по-добро сцепление с настилката при заснежени и заледени пътни условия, но при високи температура са по-малко ефективни от летните гуми.

При дизайна им се проектират ламели на протектора предназначени за зимни и за летни условия. Обикновено половината от протектора е с типични за зимни гуми грайфери, а другата половина с характерни за летни гуми шарки.

Съвременните всесезонни гуми стават все по-ефективни – буквално от година на година. Редица авторитетни тестове го доказват.

Преди 10 години не съществуваха истински всесезонни гуми. Носещите тогава маркировката „all season” гуми бяха просто летни гуми с малко по-широки блокове на протектора, за да получат нужната маркировка „M+S”. Резултатът като цяло беше безполезни гуми при заснежени и заледени настилки. От това време технологията на производство на всесезонните гуми се е променила драстично.

Най-добрите всесезонни гуми могат да достигнат до 90% от ефективността на зимните гуми на сняг и лед, и до 90% от ефективността на летните гуми при сухи и мокри пътни настилки.

Препоръчителни са при наличие на меки зими и за използване на автомобили от нисък и среден клас, които се управляват предимно в населени места с допустимата скорост.

За зими с дълги периоди на студено и влажно време и кратки периоди на сняг са най-подходящи всесезонните гуми, защото зимните гуми в малко дни от зимата ще могат да покажат истинските си качества.

ТОП авторитетен тест Auto Bild за спирачен път на зимни гуми

‘50 Winter Tyre Braking Overview 2014’

Тестът е проведен с петдесет различни зимни гуми 225/50 R17. Включва тест на петдесетте зимни гуми за спиране на мокра настилка от скорост 80 km/h. Първите 20 зимни гуми на теста с мократа настилка продължават съревнованието при предизвикателство за спиране на сняг със скорост от 50 km/h. С 15-те победителя при най-къс спирачен път на сняг, Auto Bild продължава тестовете на зимни условия, за да излъчи ТОП победителите в класа „зимни гуми”.

1. Pirelli Winter Sottozero 3: спиране на мокра настилка – 35.7 м, спиране на сняг – 27.9 м.

2. Goodyear UltraGrip 8 Performance: спиране на мокра настилка – 36.4 м, спиране на сняг – 27.4 м.

3. Dunlop SP WinterSport 4D: спиране на мокра настилка – 36.5 м, спиране на сняг – 27.6 м.

П.С. Вече е в продажба за зима 2014 наследникът на Goodyear UltraGrip 8 Performance, зимната гума Goodyear UltraGrip 9, която при провеждането на теста не е била факт.

ТОП всесезонни гуми от авторитетния тест 2014 Auto Bild All Season Tyre Test

Тестът е проведен на всесезонни гуми 185/60 R15 от десет производителя.

1. Pirelli Cinturato AllSeason: най-добрите гуми в теста, характеризиращи се с отлична стабилност в завои и управление на мокри пътища. Добро ниво на безопасност при аквапланинг и бърза реакция при управление. Няма посочени негативни страни.

2. Goodyear Vector 4Seasons: убедителни всесезонни гуми притежаващи балансирани качества. Добро управление при всякакви метеорологични условия. Стабилни при завои, кратък спирачен път в снега, високи показатели против аквапланинг. Няма посочени негативни страни.

3. Vredestein Quatrac Lite: гуми ефективни най-вече при сухи настилки. Ниско ниво на съпротивление при търкаляне. Кратък спирачен път на суха настилка, тихи и подобряващи комфорта на возещите се в автомобила. Негативи: не достатъчно добри показатели при аквапланинг.

Какъвто и тип гуми да изберете за шофиране през зимата, винаги бъдете внимателни, отговорни и разумни! Горе изброените гуми можете да откриете в най-заредения български онлайн магазин за гуми – GumiteBG.com, предлагащ достъп до над 250000 зимни и летни гуми, за лекотоварни и леки автомобили, джипове и мотори. Ползвани са данни от Auto Bild.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове