В кои митове за храната вярваме?

Обложка

В кои митове за храната вярваме?

А ти хареса ли тази статия?!?

Не е ли странно, че накъдето и да се обърнем, все ще има някой, който да ни каже колко погрешно се храним? Днес е модерно да се избягват едни храни, вчера бяха други, а утре ще са трети. Защо обаче се получава така? Постоянно ли излизат нови проучвания, които оборват старата наука или просто някой си измисля глупостите?

Днес ще разгледаме точно някои неща, в които много от нас вярват, но които изобщо нямат научна основа. И тъй като ви се чете тази статия, а не ви се приготвя вечеря, просто си поръчайте такава. И без това по отношение на доставка на храна София е доста развита. Но я да започваме с митовете вече!

Мит №1: Край на мазнините

Колко пъти сме чували „не яж мазно, защото е вредно“? Много! Всеки, който някога е решавал да отслабне, най-вероятно се е замислял да спре пърженото и мазното като цяло. Защо обаче? Каква е причината да мислим, че мазното по някакъв начин е вредно?

Истината е, че мазното наистина е по-калорично, но това не го прави вредно. От друга страна, има мазнини, които всъщност са есенциални за живота, тоест необходимо е да си ги набавяме с храната. Омега-3 и Омега-6 са мастни киселини (или с други думи – мазнини), които трябва да ядем, защото иначе лошо. Така че не оставяйте хората да ви замъгляват мозъка с глупости – мазнините не са вредни!

Мит №2: Соленото е ужасно за здравето

Тук нещата стават малко по-сложни, защото наистина има наука зад твърдението, че солта вреди на здравето. Лошото обаче е, че самата наука не е много наред, защото се фокусира не върху изолираните ефекти на солта, а върху общото действие на вредните солени храни. И кои са тези храни? И сами можем да се досетим, че пържените картофи, които са се готвили в остаряла мазнина и след това са поръсени с тонове сол, не са много полезни.

Какво от това обаче? Печените картофи със сол от друга страна са си страхотен избор! Особено с малко масло и някоя друга подправка стават супер! Потекоха ли ти лигите – ами направи си или си поръчай от някоя платформа като Foodpanda.

Мит №3: От сладкото се пълнее

От всичко се пълнее. Ако се блъскаме с плодове и зеленчуци повече, отколкото тялото ни има нужда, ще напълнеем. Това е простата истина, закон на термодинамиката, ако щем. Това не означава обаче, че сладкото само по себе си има магическата сила да ни прави дебели. Всъщност може да се каже, че е обратното, тъй като много спортисти и атлети разчитат на бързите въглехидрати, за да се представят адекватно. Истината е в баланса.

Естествено, трябва да се отбележи, че с една торта е далеч по-лесно да приемем повече калории, отколкото с плодове. Но сериозно ли някой смята, че ако яде по една торта на ден, няма да напълнее? Повечето хора осъзнават, че сладкото трябва да има някакви лимити. Но пък е грешно да кажем, че не може изобщо да се яде, ако искаме добра фигура. Това са глупости, които трябва да забравим и да се фокусираме върху по-активен начин на живот!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове