Транспорт на млечни продукти: Основни законодателни въпроси

Обложка

Транспорт на млечни продукти: Основни законодателни въпроси

А ти хареса ли тази статия?!?

Консумацията на млечни продукти осигурява важни хранителни вещества за доброто състояние на организма. Ето защо тези храни са основна категория в хранителната култура на много европейски страни и не само.

Необходимостта на крайния потребител от достъп до пресни млечни продукти изисква създаването на съгласувана законодателна рамка, на която да се позовават изпращачите и превозвачите на тези стоки.

Ето някои основни законодателни въпроси, свързани с превоза на млечни продукти:

Условия за транспортиране на млечни продукти

За транспортирането на мляко и други млечни продукти трябва да се създадат условия, при които тяхната пълноценност да не се влияе от температурата на външната среда (топлина или студ), прах, насекоми, гризачи и други примеси.

За тази цел следва да се спазват следните законодателни разпоредби:

1. Млечните продукти се транспортират в съответствие с общите хигиенни принципи със следните характеристики:

  • всички млечни продукти се транспортират само в чисти и подредени опаковки, за да се предотврати замърсяване или разваляне;
  • сирената се транспортират само в опаковки, които могат да гарантират стабилността и целостта на продуктите по време на транспортирането;
  • маслото се транспортира опаковано в хартия, устойчива на мазнини, или в метализирано фолио, в пакети, туби или блокове, поставени в кашони или щайги, устойчиви на транспортиране;

2. При всеки автомобилен превоз на млечни продукти в пътния лист на борда на превозното средство трябва да се удостовери, че то е било измито и дезинфекцирано, с дата и подпис на лицето, отговарящо за хигиената, и печат с надпис „ДИЗИНФЕКТИРАНО“.

3. Превозвачите на млечни продукти са отговорни за: правилното товарене на млечните продукти, нивото на хигиена на превозните средства, наличието на документи за дезинфекция на борда. Водачите на превозни средства ще бъдат обучени да познават действащите хигиенни правила.

Условия за съхранение на млечни продукти

В случай на групажен превоз на млечни продукти, който включва и междинен етап за съхранението им по пътя, помещенията, определени за тази дейност, трябва да осигуряват следните условия:

1. Стените трябва да са водоустойчиви, чисти и без мухъл. За зреенето на някои видове млечни продукти компетентният ветеринарен орган може да предостави общи или индивидуални дерогации от определените условия.

2. Складовите площи се оборудват със стелажи и рафтове, необходими за съхранението на продуктите или опаковките, и не се допуска те да влизат в пряк контакт с пода.

3. Млечните продукти трябва да се съхраняват подредени по асортимент, партида или серия. Освен това те трябва да бъдат маркирани със средства, които да показват асортимента, количеството, датата на въвеждане и срока на годност;

4. Помещенията за съхранение на млечни продукти трябва да бъдат снабдени с оптимален микроклимат за тяхното съхранение: температура, влажност и т.н. За тази цел помещенията се оборудват с регистриращи термометри и хигрометри.

5. Общото почистване се извършва поне два пъти годишно, след което се извършва дезинфекция. В конкретни случаи ще се извършва хигиенизиране на складовите площи за млечни продукти при необходимост.

Определяне на логистичния партньор за транспортиране на млечни продукти

Транспортна борса 123cargo.eu е онлайн платформа за операторите на автомобилни товарни превози (превозвачи и спедитори) за определяне на най-добрите възможности за сътрудничество.

Едно от основните предимства на използването на транспортната борса 123cargo.eu е лесният достъп до голям брой оператори, желаещи да си партнират с тези, които в този момент са Търсене или Предлагане.

На един толкова динамичен пазар, какъвто е сухопътният транспорт на млечни продукти, внедряването на такова цифрово решение значително намалява разходите за идентифициране/комуникация с надежден партньор.

Станете член на онлайн общността на 123cargo и намерете най-добрите решения за транспортиране на вашите млечни продукти в съответствие с актуализираните законови изисквания!

Изображението може да бъде изтеглено от тук

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове