Изварата е продукт, който трябва да е истински

Обложка

Изварата е продукт, който трябва да е истински

А ти хареса ли тази статия?!?

Изварата (от думата „създавам“) е ферментирал млечен продукт, получен чрез ферментация на млякото. Това е един от най-старите ферментирали млечни продукти, познати на човечеството. Изварата е приготвена от жителите на Древен Рим, древните славяни и много други народи.

Кога за първи път беше получена извара? Може би това се е случило в самото начало на цивилизацията, когато човек започва да използва животинско мляко за храна.

В Русия изварата се получава от обикновено кисело мляко – кисело мляко. Поставя се в глинен съд за няколко часа в не-гореща фурна, след което се изважда и съдържанието се изсипва в ленена торба под формата на конус. Суроватката беше старателно прецедена и торба с извара беше поставена под преса. През лятото обаче, когато кравите дават особено голямо количество мляко, възниква проблем със съхранението на голямо количество извара: хората все още не познават хладилници. Между другото, индустриалното производство на извара започва сравнително наскоро, в самия край на 19 век.

Състав на извара

Изварата съдържа протеини, минерали, лактоза (млечна захар), мазнини, ензими, витамини. Общо изварата съдържа 12 витамина: A, D, C и витамини от група В. Също така в нея в големи количества присъстват калций, желязо, фосфор. От друга страна, изварата съдържа само 3% въглехидрати. Около 200 г извара се получават от 500 г мляко, тоест хранителната стойност на изварата е много по-висока от тази на млякото.

Свойства и приложение на извара

Полезните свойства на изварата се дължат на лечебния му състав. Млечният протеин казеин, намиращ се в изварата, има висока хранителна стойност и може да замести животинските протеини. По съдържание на протеини изварата не отстъпва на агнешкото, свинското, пилешкото, треската и есетрата. Въпреки това, за разлика от месото, в изварата няма пурини.

Минералните вещества, които съставляват изварата, допринасят за образуването и укрепването на костната тъкан. Аминокиселините, съдържащи се в изварата, помагат за предотвратяване на чернодробни заболявания. Витамините от група В предпазват тялото от атеросклероза. Нискомасленото извара е част от много диети за отслабване и така наречените дни на гладно, въпреки че все пак е по-добре да се използва в оригиналната му форма, без мазнини.

Млечнокиселите бактерии в изварата подобряват дейността на стомашно-чревния тракт, нормализират чревната подвижност. Полезен е за хора, страдащи от заболявания на черния дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата система, белите дробове. За хората със заболявания на стомашно-чревния тракт е за предпочитане да се използва извара в преработена форма: кнедли, сладкиши със сирене и др.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове