Шофьорски курс категория Б – правила, изисквания, допълнителна информация

Обложка

Шофьорски курс категория Б – правила, изисквания, допълнителна информация

А ти хареса ли тази статия?!?

Най-разпространения шофьорски курс е категория Б.  всяко лице, което желае да управлява моторно превозно средство-лека автомобил задължително трябва да премине такова обучение. Успешното завършване на курса се удостоверява с шофьорска книжки или документ за правоуправление на МПС. Тъй като автошколите на територията на страната никак не са малко е въпрос на личен избор на кой инструктор да поверите обучението си.  Тъй като категория б е най-популярна това всъщност налага и голяма конкуренция в сектора. Има доста правила, с които трябва а се запознаете преди да се запишете на курс. На първо място кандидатите не бива да са по-малки от 16г и 9 месеца за В1 и 17 г и 9 м за категория В и задължително трябва да имат основно образование. Тези критерии имат своето логично измерение. На практика няма как лица, които са недееспособни и непълнолетни да управляват автомобил. Това е превенция, която се опитва да намали пътно-транспортните произшествия, които са ежедневие в страната ни. Образованието също е важен критерий. Невъзможно е лице, която няма нужните познания по елементарни науки да може да управлява превозно средство. Минимума е основно образование, при което се счита, че лицето има нужната подготовка, може да чете, пише и разпознава знаците по пътната мрежа.

Обучението на кандидат шофьорите с категория Б се извършва в два основни модула – теория и практика. Всеки модул има характерната си роля и целта му е да въведе кандидатите в тайнството на шофирането. Въпреки, че часовете за теория са 40 часа, а тези за практика минимум 31, се оказва недостатъчно в рамките на такъв кратък период лицата да придобият умения, увереност и познания по отношение на автомобила, пътната обстановка и адекватните действия, които да предприемат. Тъй като е наистина индивидуално като възприятие и хората са различни като възможности и характер при едни усвояването на информацията е в пъти по-бързо от това на други. Много е важно преди да се запишете на шофьорски курс категория б да сте наясно с високата отговорност, която поемате.

На практика самата категория се отнася за придобиване на правоуправление на моторни превозни средства, като леки автомобили и товарни автомобили, като товара не бива да надвишава 3,5 тона, а местата в превозното средство не бива да надвишават 8. Теоретичните часове са насочени към опознаването на нормативната уредба на българското законодателство и в частност Закона за движение по пътищата. Бъдещия водач трябва да се запознае с устройството на автомобила, като тук дори е определящо да знаете елементарни неща като сигналните светлини по таблото, пускането на мигачи, аварийни и други. Наред с познаването на нормативната уредба младите шофьори придобиват и навици за това да пазят себе си, пешеходците и останалите участници в пътната обстановка. Безопасността спасява живот, а скоростта трябва да е съобразена  зависимост дал се движите в населено място, по второкласен път или магистрала.След провеждане на тест в учебен център инструктора определя готовността на курсиста да излезе на пътя. Много от по-опитните първо избират да запознаят курсистите си с извънградското шофиране. Тъй като е определящо бъдещия  водач да опознае автомобила, до усети неговите габарити и да се почувства по уверен правия извънградски участък се оказва сравнително разумен избор. Факт е, че инструкторите, които директно пускат в натоварения трафик своите курсисти трябва да са готови за екстремните моменти, като изгасване на автомобила на зелен светофар и други шофьорски неволи. Толерантността на останалите водачи в движението наистина е важна, тъй като ако започнете да свирите с клаксона е възможно допълнително да предизвикате паника в предизвиканата ситуация. Затова преди да се запишете на курс се позаинтересувайте къде ще бъде проведен първия практически модул.

Така нареченото кормуване се провежда в реална среда, като тук часовете не бива да бъдат по-малко от 31 часа. При желание от страна на курсиста и нужда от допълнително кормуване инструктора може да прецени, че тези часове не са достатъчни за да може той да придобие увереност и а се справи с реалната пътна обстановка. Допълнителните часове се заплащат отделно от цената на основния курс. Практическия модул е най-атрактивен и интересен за курсистите. По време на това обучение за категория б всеки начинаещ шофьор се обучава индивидуално. В това обучение се включват различни ситуации като работа с основни уреди в автомобила, извършване на маневри, паркиране на преден и заден ход, избягване и заобикаляне на препятствия в зависимост от габаритите на автомобила.

Най-сложното при начинаещите шофьори, които ще карат курс категория Б е да се изградят полезни навици, като концентрация на пътя, следене не само на участъка, в който се движат, но и на останалите коли, пешеходци и всякакви други препятствия, които могат да изскочат на пътното платно. Адекватната реакция спасява живот, затова инструктора има нелеката задача да научи на своите курсисти на основните и важни за шофирането неща. И независимо от това, че категория Б е една от най-елементарните, всъщност обучението тук е определящо за това да се намалят инцидентите на пътя. Интензивния трафик в градски условия, бързите скорости, които много от автомобилите развиват на магистралата, както и извънградското шофиране са азбуката на курса категория Б. За съжаление много малко инструктори провеждат и така нареченото нощно кормуване, което всъщност дава допълнителни умения и увереност в самите курсисти.

За да се установи дали сте придобили основни познания на курса категория Б всеки курсист подлежи на теоретичен изпит – листовки и  практически –кормуване. В изпитната комисия могат да участват инструктора както и длъжностни лица от ДАИ. Практическия изпит се провежда в градски маршрут, като времетраенето е не по-малко от 25 минути. Задължително изпитващия ще ви накара да преминете през светофар, знак СТОП, нерегулирано с пътни знаци кръстовище, пешеходни пътеки и други трасета, като целта е да се установят теоретичните и практически умения, концентрация и възможност да вземате самостоятелни решения. В случай, че безпроблемно сте преминали през изпитния участък и получите така чаканото ДА от председателя на изпитната комисия то следва да подадете документи за получаване на шофьорска книжка. За целта е нужно да предоставите лична карта, диплом за завършено образование, медицинско свидетелство, талон от курс в БЧК.

Автошколите на територията на страната са наистина много. Потърсете доверен инструктор, който разполага с нужната материална база за провеждане на теоретични и практически занятия, свързани с курс категория Б.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. категория b+e (Георги Иванов)

    Добра статия, категорията B+E също е много важна !

  2. Блог (Симеон)

    Спорза мен трябва да има повече часове за практика и паркиране. Особено в големите градове.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове