Счетоводство на хотели и къщи за гости

А ти хареса ли тази статия?!?

Туристическата индустрия е един от секторите в България, които са с изключителна важност за развитието на страната.

По един или друг начин, за съжаление, тази област не е сред най-предпочитаните за работа, защото се характеризира с голямо натоварване, с голяма динамика и силно изразено текучество на хора.

Иронично, именно поради тази причина и много счетоводни кантори не подскачат от радост когато се зададе клиент от този бранш.

Често това води до повишени цени на счетоводното обслужване, а много често собствениците на хотели и къщи за гости са изправени пред ситуация, в която им е по-изгодно да поддържат служител на трудов договор, отколкото да търсят кантора.

Кое е особеното при хотелите и къщите за гости

Една от най-големите особености при хотелите и къщите за гости е това, че има голямо текучество на хора и голям брой служители, които постоянно трябва да се назначават или освобождават. Това прави този сектор труден за счетоводителите, макар че има мнозина, които са се съсредоточили именно в тази област и в тази сфера.

От друга страна, секторът се отличава с много добре изразена сезонност (лятна или зимна), което от друга страна прави обслужването изключително лесно и неангажиращо през неактивния сезон.

Потърсете специалист с опит

Acc-ConsultCo.com съветва да се обърнете към кантора с опит в тази област. Причината е, че за счетоводител, който за първи път обслужва фирма в сферата на хотелиерството, това може да бъде голяма трудност и може да се превърне в поредица от трудни за разрешаване казуси.

Опитът в тази сфера е изключително ценен, защото един опитен счетоводител много по-лесно ще посрещне всички предизвикателства и засилени проверки, на които обикновено са подложени хотелите и къщите за гости през активния туристически сезон.

Макар че понякога и екип на кантора, която за първи път се занимава с това, също може да ви бъде много полезен, специалистите препоръчват да избираме по възможност винаги счетоводна къща с опит в този бранш.

Регистрация по ДДС

Почти всички хотели и къщи за гости в страната са регистрирани по ДДС, тъй като оборотът надвишава в почти всички случаи минималното изискване за регистрация. Това налага счетоводител да подава нужните документи в НАП всеки месец преди 14-то число.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: biko

Димитър Георгиев - Бико е част от екипа на oнлайн маркетинг агенция IdeaMAX, която предоставя широко разнообразие от дигитални маркетингови услуги с висока степен на ефективност, за което свидетелстват и резултатите. Един от нашите нови проекти е Градската медия - Gradski.bg.
Both comments and trackbacks are currently closed
seperator