Роля и устройство на горивния филтър в автомобилната система

Обложка

Роля и устройство на горивния филтър в автомобилната система

А ти хареса ли тази статия?!?

Няма как да не сте чували, че в автомобила ви има разни филтри. Филтър на купето, маслен филтър, горивен филтър и други. Питате ли се обаче каква е тяхната роля, защо са толкова необходими и как действат? За повечето шофьори, в което число съм и аз колата е основен ресурс за предвижване от едно място до друго. Ангажиментите ни се свеждат до това да заредим колата с гориво и да се отправим към поредното пътешествие за удоволствие или по работа. Едва, когато колата технически откаже да ни служи осъзнаваме, че има някакъв проблем, за който превозното средство ни е дало симптоми, но ние не сме обърнали внимание навреме. А така ето, че авариите се нареждат една след една, а разходите за ремонта със сигурност няма да са приятни.

Смяна на горивния филтър навреме

Горивния филтър е сред авточастите, чиято роля е много важна за ефективната работа на всяко превозно средство. Защитата на впръскващата система от всякакви дребни частици, навлизащи от околната среда в горивната система цели оптимално да работи двигателя без да се налага евентуален ремонт. Сигурно не знаете, но има много миниатюрни частици, които полепват по металните елементи и създават предпоставка за дефекти. Именно поради това производителите на автомобили са преценили, че има много решаваща потребност от горивни филтри, които да намалят пренасянето и навлизането на всякакви частици, които могат да затруднят:

  • Работата на двигателя;
  • Да увеличат разхода на гориво;
  • Да възникнат ремонти, които са свързани с не малко разходи.

Ще се изненадате как мръсните частици могат да повлияят върху цялостната работа на превозното средство. Изброените по-горе са само част от причините, поради които е важно всеки отговорен водач редовно да проверява състоянието на горивния филтър и при видима нужда от неговата подмяна да се извърши такава в специализиран сервиз.

Неговата главна роля е да премахва различни замърсяващи частици, намиращи се в околната среда, което го прави важен елемент от автомобилната система. Горивният филтър осигурява качествена защита на впръскващата система и двигателя от мръсните частици. Затова навременната смяна не бива да се подценява, тъй кат от това зависи работата на колата ви.

Как работи горивния филтър

Филтрирането на ръжда, кал, фини прахови частици и други е съществено за транспортирането на горивото по системата на автомобила. Тъй като е важно колко ще гори колата ви имайте предвид, че работата на горивния филтър е в това да не позволи чужди тела да навлизат в него и по този начин да увеличат разхода. На пазара се предлагат два типа филтри за гориво:

  • За грубо почистване;
  • За фино почистване.

Моделите за грубо пречистване се грижат примеси с по-големи размери да не достигат до горивото. Обикновено този вид филтри са мрежести, под формата на пластинки или ленти. Освен това има и такива варианти за грубо пречистване, които действат на принципа на утаяването. С използването на такива филтри се намалява турболенцията на горивото.

Към филтрите за фино пречистване се отнасят тези, които улавят вода, утайки, органични елементи и други. Фините филтри са изработени от специална хартия, поставена в стоманен контейнер. В зависимост от марката и модела на превозното средство се използват различни видове горивни филтри, които се поставят на точно определено място, което подпомага улавянето на частици, които могат да имат отношение върху ефективността на работата на автомобилите.

Ако пропуснете след определен препоръчителен срок да подмените горивния филтър това до голяма степен може да затрудни работата на двигателя и да се повиши обичайния разход. Проблеми при стартиране на двигателя, работа на празен ход и ред друг причини могат да бъдат причина за ремонт. Именно поради това не пропускайте редовните технически прегледи и съвети на професионалистите, препоръчващи навременна подмяна на горивния филтър.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове