Производство на сортове семена от зеленчукови култури (органично)

А ти хареса ли тази статия?!?

Семената, които се използват за посев също трябва да бъдат получени съгласно принципите на биологичното производство. Тъй като производството на произведени по органичен начин семена е ограничено в Европа се разрешава използването на конвенционално произведени семена в органичните ферми, но само когато не може да се намери подходящ органично произведен сорт.

Всяко земеделско производство започва с осигуряване на подходящ посевен и посадъчен материал. В биологичното земеделие трябва да се отглеждат сортове с добра продуктивност и добри вкусови качества, но които са устойчиви към болести и неприятели.

Важно е зеленчуковите сортове да са стабилни към разпадане и да се развиват при определени, типични условия за даден район или определена местност и екологична обосновка за отделните райони.

В биологичното зеленчукопроизводство все повече се търсят и се обръща внимание на местни сортове семена, образци и популации, адаптирани при определени условия и носещи характерни вкусови качества, които се търсят от населението.

За органичното производство на зеленчуци не са подходящи генномодфицирани сортове семена. Ето защо те не трябва да се предпочитат , а преимущество се дава на местните образци. В посока към увеличаване на разнообразието голямо значение имат и колекциите на ген банките и събраните от експедиции генотипи.

Самото производство на семена за органично зеленчукопроизводство трябва да се извършва съгласно методите и принципите на това производство.

Задължително се прилага технологията за органично отглеждане на съответната култура, като стриктно се изпълняват всичките хранителни елементи. Трябва да се спазват характерните особености на производството на семена. Те са съответната пространствена изолация , осигуряване на опрашители  и провеждане на апробацията. Семедобиването трябва да се извършва без прилагане на химични средства за обработка на плодовата продукция и получаването на семената.

Друг факт осигуряващ органичният характер на произведените семена е обеззаразяването. Фумигирането на семената не е допустимо. Складовите помещения трябва да се обеззаразяват единствено чрез използване на естествени продукти. За борба с мишките, които са един от основните вредители в семехранилищата се използват единствено капани.

За предпочитане е съхраняването на органично произведените семена да става в опаковки от естествен произход – платнени и хартиени торби.

Както конвенционално произведените семена, така и органичните трябва да се окачествят и да бъдат с висок жизнен потенциал. Качеството на семената трябва да отговарят на изискванията на стандарта и на правилата на Международната асоциация за окачествяване на семената(ISTA).

Качествените семена за домати и краставици например трябва да са одобрени също от ISTA.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. мелиса (Антон)

    Напълно съгласен съм с написаното в тази статия!

  2. Зеленчуците могат да се съхраняват много по-дълго в търговските вериги, ако биват поставени в подходящи опаковки. Такива например са пликовете с микроперфорация, които позволяват на зеленчуците вътре да дишат, което им помага да запазват свежестта си за много по-дълго.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове