Помощ, спи ми се! или „Как да улесним деня си на млада майка в 5 стъпки“

Обложка

Помощ, спи ми се! или „Как да улесним деня си на млада майка в 5 стъпки“

А ти хареса ли тази статия?!?

Всички говорят предварително за безсънните нощи, за натовареното ежедневие. Но нито един родител не е напълно подготвен за онова, което го очаква, до момента в който не го преживее. Много хубаво ни съветват “Спи заедно с бебето” обаче как по-точно да се случи това, след като чиниите чакат, някой трябва да пусне пералнята и има още куп домакински задължения? Ето 5 полезни съвета, които ще ви помогнат да запазите здравия си разум.

1. Списъкът – най-добрият приятел на младата майка

Грижата за едно бебе изисква огромно количество умствен ресурс. Като добавим към това хроничното недоспиване и тоталната промяна в ежедневния ви график, се получава “перфектната буря” от фактори, които могат да доведат до тотален хаос. А да излезете на разходка, забравяйки да вземете резервни пелени не е просто “опаааа”, а същинска прединфарктна ситуация. Забравянето просто не е опция, когато имате малко бебе! Тук на помощ идват списъците. Те са гъвкав начин да организирате всички малки задачки, които в никакъв случай не бива да пропускате. Могат да бъдат записани на обикновена хартиена бележка, която да вземете със себе си, или пък принтирани и ламинирани – готови за отмятане с маркер за бяла дъска.

2. Набавете си еластичен или хибриден слинг

Една от най-горещите теми сред бременните жени обикновено е изборът на бебешка количка. Уверявам ви обаче, че еластичният слинг (или друго подобно пособие, което ще ви позволи да носите безопасно бебето на гърдите си) е многократно по-необходима вещ – особено в началото. Малките бебета обожават да бъдат гушнати! Ето защо, слингът е много лесен начин да успокоите мъничето, дори да го приспите бързо. Освен това, когато бебенцето е гушнато в слинг на гърдите ви, и двете ви ръце са свободни за останалите задачи из къщи, които трябва да бъдат свършени.

3. Пазарувайте онлайн

Да, разбира се, че на теория можете да отидете до магазина по време на разходката навън и така да отметнете това задължение. Но помислете – наистина ли искате да се разхождате с огромната раница на бебето, чадър, книга, играчки, пелени, шишета, и още няколко торби, пълни с покупките? А представете си сега, че точно по средата на пазаруването малчуганът огладнее? Когато имате малко бебе, дори най-елементарната задача изисква планиране на ниво “космическа мисия до луната”. Спестете си този стрес! В днешно време можете да напазарувате всичко – храна, дрехи и дори бебешка козметика онлайн! А поръчката ще бъде удобно доставена до вратата на дома ви.

4. Не отказвайте помощ

Осъзнаваме, че този съвет може би ще предизвика полемики – особено ако сте от прецизните хора, които обичат всичко да бъде свършено по идеален начин. Понякога обаче сънят е по-важен от всичко – дори от начина, по който са прострени дрехите или пък от подредбата на току-що измитите чинии на сушилника. Ето защо, ако някой предложи да ви отмени в някое досадно домакинско задължение – възползвайте се от офертата, дори тя да е отправена от свекърва ви!

5. Изберете своите приоритети

В крайна сметка най-важното нещо, което трябва да направите е да изберете своите приоритети. Истината е, че колкото и да сме организирани и продуктивни, всеки от нас има само 24 часа на разположение. Това означава, че физически не е възможно всичко да бъде идеално. Не е и нужно! Все пак, не е ли първата усмивка на бебенцето ви много по-важна от това дали най-горният рафт от високия шкаф в кухнята ще бъде чист и подреден? Работа ще има и след 100 години, но нас вероятно не!

Първите дни и месеци на родителството са вълшебен, но същевременно и много стресиращ период. Ако в момента се намирате в центъра на терена и се питате дали ще успеете да се преборите с всички трудности – знайте, че всичко това ще отмине! Някой ден отново ще спите по цяла нощ и ще управлявате всички аспекти от живота си като многоръкия Шива. А междувременно – наслаждавайте се максимално на всички незабравими моменти!

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове