Печатни издания и вестници във време на дигитално съвремие.

Обложка

Печатни издания и вестници във време на дигитално съвремие.

А ти хареса ли тази статия?!?

История на българските вестници и тяхното развитие през времето.

Първите печатни издания, които са използвани като средства за осведомяване били доста примитивни и ограничени откъм информация. Факти сочат, че ежедневните обяви познати в древен Рим от 59 пр-н.е. били свързани основно със законодателни промени, отнасящи се до военни и политически въпроси. Приемаме това за началото на печатните издания, които на този етап имат чисто осведомителен характер. На пръв поглед доста скучна информация, която обаче с течение на времето преминава в отразяване и на много светски и важни събития.

Съвременните вестници придобиват друг облик, по-модерен, атрактивен и съдържащ множество информация и снимки. Ако се върнем десетина години назад ще видим как печатното издание бе наистина толкова популярно, че всеки, който предпочита да се осведоми и да прочете анализи, мнения и новини си купуваше вестник от будката на автобусната спирка. Това периодично издавано средство за масова информация наистина и днес има своите привърженици и почитатели. Разбира се, технологиите в наши дни са наистина доста напреднали и все по-често желаещите заменят хартиения носител с електронен вариант, но общата идея за използването на вестниците е една – да получим информация за нови и интересни събития.

Статистически ситуацията с печатните издания днес сочи намаляване на тиража на вестниците в традиционният им хартиен вариант. Ако през 2005 годна дневния тираж в световен мащаб на хартиените вестници е бил 395 милиона копия, то сега бройката е значително по-малка. Това се дължи именно на зависимостта ни от Интернет и това, че информацията която получаваме е лесно достъпна и публична. Приложенията и онлайн изданията на вестниците имат огромно влияние върху спада на тиража на много ежедневни издания. Това води до ограничаване дейността на изданията и трансформирането им в алтернативни форми. Естествено, няма как да се игнорират традиционните вестници, които се отпечатват на хартия. Все още има достатъчно хора, които ежедневно купуват вестници за да се осведомят за случващото се по света и у нас. Вестникът съдържа информация, която е интересна, дори провокативна и именно това го прави толкова предпочитан.

В зависимост от аудиторията, към която е насочена ежедневно вестниците могат да бъдат разделени на няколко категории. Първата е на териториален обхват- национални, регионални, такива, които са вътрешнокорпоративни. Следващото категоризиране е въз основата на тематиката на печатното издание -  дали е делово, предназначено за определен отрасъл (например банкиране и финанси), развлекателно или такова със смесен информационен характер. Възрастовото разделение спрямо аудиторията също е съществено-тук вестниците могат да бъдат детски, тийнейджърски, както и такива, които са подходящи за пенсионери. Следващото категоризиране е съгласно периодичността на издаването на вестника – вариантите тук са за ежедневни, ежемесечни и седмични тиражи. Съществуват и други разделения на печатните издания като това на какъв формат се отпечатват, дали оформлението е черно-бяло или цветно, а също така и какво е количеството на статиите и материалите, които се включват в съдържанието на вестниците.

Времето оставя своя отпечатък във визията и начина на разпространение на вестниците. Като средство за осведомяване печатното издание си остава традиционен метод да се доберете до актуални новини. Съвременния човек обаче все по-често предпочита да използва социалните мрежи или пък електронните издания за да получи желаната информация. Оставяме на вас да прецените дали да усетите шума на хартията и да си доставите удоволствие от четенето на вестник докато пиете сутрешното си кафе. Може би  пък предпочитате да прелистите уеб сайтовете и да бъдете онлайн осведомени за случващото се по света и у нас.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Статията е добра

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове