Новата мода в часовникарската индустрия

А ти хареса ли тази статия?!?

Напоследък терминът „комбиниране” е доста модерен в часовникарската индустрия. При швейцарските Hublot например първоначалната концепция използвала така нареченото съчетание „срещу природата” от злато и каучук, но по-късно еволюира в същински модус операнди, приложим към целия диапазон механични часовници.

Понастоящем използвана на всички нива, концепцията за комбиниране наистина трансформира света на механичните часовници. Независимо дали касае интегрирането на нови материали, заличаването на всякакви граници между форми и функция, смесването на техническия аспект и този на дизайна, използването на нови производствени инструменти или дори въвеждането на коренно различни начини за разпространение, „комбинирането” е преобладаващата мода. Посредством различни комбинации механичните часовници променят своя външен вид, като се освобождават от старите ограничения и откриват нови хоризонти.

Отвъд козметичните или модните аспекти и използването на нови материали и прилагането на нови средства за обработка на повърхността, позволяват на производителите на часовници най-после да осъществят дългоочакваната си мечта за елиминиране на необходимостта от смазване. Силиконът им дава възможност  да стигнат още по-далеч, като им предлага нови геометрични форми, какъвто е случаят с механизма Constant Escapement на Girard-Perregaux, да изобретят нови регулиращи механизми, които до сега са били немислими.

„Комбинирането” е също така работа и на „естетическо” ниво. Дизайнерите на часовници от ново поколение обясняват, че вече не е възможно да се проектира една-единствена „обвивка” или едно-единствено „шаси”, което да носи механизма. Днес артистичната изобретателност и творчество трябва да вземат под внимание техническия прогрес, тъй като вече се налага да се проектират едновременно механизмът и корпусът. Идеята за циферблата например започва да изчезва в полза на комбинацията между дисплей и механизъм. Някои търговски марки като De Bethune например стигат до крайности в използването на комбинации. Това личи от начина, по който младата марка часовници е организирала своите производствени съоръжения – компонентните съставки на механизма и тези на корпуса се произвеждат в едни и същи ателиета на едни и същи машини. Това „комбиниране” на технология и дизайн е станало възможно благодарение на усъвършенстването на съвременните машини, което позволява работа с точност, недостижима преди. На хоризонта вече се появяват нови производители, готови да откликнат на нуждите на „комбинирането”.

Филип Мерк например, главен изпълнителен директор на Maurice Lacroix, призовава за обединяването на всички големи независими търговски марки и дори разработва собствен производствен инструмент за своята марка. В този си стремеж компанията създава часовник, който, разбира се, е емблематичен за идеята на „комбинирането” – Memoire 1. Този екземпляр е плод на съвършен съюз между конструктори, дизайнери и майстори на часовници и напълно изразява идеята за комбинирането между търсене и предлагане.

www.Chasovnici-bg.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове