Не е за вярване! Вижте защо Android телефоните се оказват прекалено скъпи

Обложка

Не е за вярване! Вижте защо Android телефоните се оказват прекалено скъпи

А ти хареса ли тази статия?!?

Може и да не ви се вярва, но е официално: Android телефоните вече са скъпи…много по-скъпи от преди! А разочарованието и гнева се вижда в очите на феновете. Има ли смисъл от това да си закупиш последен модел Galaxy от серията S, който седмица след това да има нужда от ремонт и посещение на сервиз Самсунг? Е, не искаме да ви разубеждаваме, ако вече сте решили, но един паралел между най-новите модели на двата лидера в бранша, би бил удачен преди да извадите голяма сума пари от личния си джоб.

Apple беше първата компания, която пусна в продажба мобилен телефон за 1000 долара. IPhone X се продаваше за цена, невиждана в историята в мобилните устройства до сега. Вероятно тази информация не идва като изненада за широката аудитория, тъй като Apple бяха първи в изграждането на тази цялостна концепция – брандът бе изграден на основата на това да бъде „луксозен“, „специален“ и „екскулзивен“.

Елитарната природа в сърцето на Apple може би вече се е размила, тъй като в днешно време всеки,който иска да притежава продукт от бранда, има iPhone и/или MacBook, без това да му коства прекалено големи усилия. Нещото, което обаче остава константа при Apple е ценовия диапазон, в който се простират. Те все още продават продуктите си доста по-скъпо, но масовта мода за притежание на iPhone e заляла пазара.

Ето за това бизнес моделът на Apple бива пожелаван и даван за пример от всяка друга марка на планетата. Всички те искат престиж, искат да бъдат разпознаваеми, искат по-големи печалби и възможност да таксуват клиентите си с баснословни суми за своите продукти. Но не могат…защото не са Apple.

И така, това все пак не попречи на създателите на Android мобилни телефони да покачат чувствително цените на някои от водещите си модели, в следствие на iPhone X. Само погледнете мобилните телефони, лансирани на Mobile Word Congress 2018 от Samsung и Sony –та те са по-скъпи от когато и да е било преди това!

И да, това се дължи до голяма степен на Apple, но имайте предвид следното: създателите на Самсунг не е нужно да следват ценовта стратегия на своя пряк конкурент. По-скоро, те биха могли да запазят уважението и респекта на своите клиенти, като поддържат нормални цени и им дадат по-добрата причина, за да не плащат над 1000 долара за iPhone.

Вземете например Samsung: Простичките сметки на няколко изследвания показват колко струва напаравата на телефон от серията Galaxy S – от малко над 200 долара до близо 300 долара варират цените за модели от Galaxy S2 до Galaxy S7, и все пак това е значителна разлика в препоръчителната цена за мобилен телефон на масовия пазар. Ние всичи, като клиенти, разираме, че производителите правят всичко това с цел печалба, но дойде времето когато можем свободно да кажем, че не сме съгласни да бъдем подвеждани по този начин.

Много хора не биха си купили най-новият iPhone X, именно защото го усещат като прекалено скъпа придобивка за това, което показва. Да не забравяме, че всеки е свободен да направи своя избор относно тениката, която ползва. Очевидно е, че Айфон 10 впечатлява с новия си дизайн и OLED дисплей, но нека припомним, че Samsung телефоните вкараха тази технология още при първите си модели за 2016, така че…за какво всъщност плащаме толкова много?

IOS vs Android

Част от масовото общество са несъгласни с политиката на Епъл и това телефоните им да се продават мноого над нормалната цена. Това, разбира се, е нещо напълно нормално и не всеки е длъжен да следва едно и също мнение. Не можем да пропуснем факта, че дори Sony поискаха близо 800 британски лири за новия си модел Xperia XZ2! Никакъв шанс, човече!

Другото нещо, което задържа IOS феновете такива е именно честите и значително важни ъпдейти за изчистване на бъгове по софтуера. От Епъл казват, че осигуряват актуализаци на софтуера за поне пет години напред, така че, ако си купите скъп телефон, то поне знаете, че получавате дългогодишна поддръжка за него.

В света на Андроид обаче, нещата не стоят точно така. Изобщо. Може и да получите един-два по-големи ъпдейта, ползвайки устройството си, но…това е. А във времето след последния Android ъпдейт, та до следващия, всеки потребител си остава замечтан по вече така остарялата му операционна система, копнееки за новото попълнение някой ден.

Нека бъдем реалисти: Андроидските телефони не могат да струват колкото Айфон. Просто не могат. Не за това е била създадена андроид операционната система и прилагането на цени, близки до конкуренцията е нелепо, просто защото не работят така нещата, а клиентите и на двата лидера не са глупави.

По-дълъг живот на устройствата

Ако производителите на Андроид телефоните гарантираха, че устройствата им биха имали дълъг живот поне колкото на лаптоп или настолен компютър, почти всеки човек би се съгласил да инвестира една по-голяма сума за Android устройство, вместо да си закупи за същата сума и двете. Но за съжаление, никой нищо не ни гарантира. В най-добрия случай, повечвето телефони имат жизнен цикъл от около 2 години, след което използването им става истински тормоз за потребителя, поради естествеото на самия начин на проектиране.  Истинска досада.

Понякога е трудно човек да се сети за продукт с по-кратък живот, който да струва толкова много. Та дори има коли на пазара на цената на някой от Android/ IOS телефоните с най-добрите им спецификации и характеристики!

И дори и щастливо да живеете, компанията която ви е продала мобилния ви телефон (без значение коя точно), ще ви информира, че евентуално gsm-a ви може да ви предаде неочаквано заради батерията или процесора, който бива изправен пред множеството непосилни актуализации през времето.

Не можем и да скрием факта, че голям процент от аднроид телефоните са по-чести посетители при специалистите за поправка. Говорейки с експерти от сервиз на Самсунг в Бургас, можем да кажем, че ремонт на телефони Samsung,без значение от модела, е много по-търсен отколото за поправка на iPhone. Достъпността на по-бюджетните варианти за смартфони, вероятно оказва влияние и на качествто на самите устройства, което не е непременно „лоша новина“, тъй като по-елитните  модели също в един момент попадат в gsm сервиз.

Последната дума винаги остава тази на потребителя и купувач, който разполага със стредствата си и преценя как да ги уползотвори за техника и мобилни телефони. Без значение какво решите, ние ви съветваме да вземате информирани решения преди покупката.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове