Науката: Определени аромати ни карат да купуваме повече

Обложка

Науката: Определени аромати ни карат да купуваме повече

А ти хареса ли тази статия?!?

Ах, този нос! Кара ни да подушваме апетитни сладкиши отдалеч или дори пуканките в киното на ей онова кръстовище. И така ни вкарва в „грях“, карайки ни да похапваме още и още от нещата, на чийто мирис просто е можем да устоим. (Не че и много се опитваме.)

Сега обаче се оказва, че нашият нос ни вкарва и в друг грях. А именно това, че ни кара да купуваме повече от всякакви възможни неща. Това се посочва в материал, който можете да прочетете на https://www.bgonair.bg/a/163-lyubopitno/194512-karat-li-ni-opredeleni-aromati-da-kupuvame-poveche.

Нека споделим с вас няколко акцента по темата. В този материал всъщност става дума не за друго, а за така наречения арома маркетинг. Ако до този момент не сте чували нищо за него сте на правилното място, защото ще ви обясним какво точно представлява.

Една вълнуваща тайна

Нашите любими продавачи, които ни предлагат любимите стоки и услуги, понякога дори и с отстъпки, използват този изключително хитър похват най-редовно. Те са стигнали до извода, че определени ухания въздействат на потребителите и ги карат да извършат дадено действие. Интересно, нали?

Разбира се, обикновено за целта се използват много приятни ухания. Те са толкова приятни, че стимулират клиентите да останат за по-дълго в магазина, да разгледат и пробват повече неща и, разбира се, впоследствие да пръснат повече пари в дадения търговски обект.

И не, това не е изключение. Дори напротив – много големи и сериозни бизнеси са заложили подобни практики в своите стратегии. Е, това явно наистина работи, въпреки че на прима виста цялата тази история звучи леко метафизично и недоказуемо. Пристрастяващ мирис можете да срещнете в летища, хранителни магазини, парфюмерии, хотели, ресторанти и много, много други.

Какви ли не вълнуващи тайни стоят пред нас…

Науката го потвърждава

Нищо, че ако четете за арома маркетинга за първи път, може да се отнесете скептично към тази информация. За изненада може би на мнозина, науката потвърждава фактите зад тази стратегия. А на науката вече със сигурност можем да вярваме…

Ето и какви са аргументите на учените. Те посочват, че обонянието е едно от най-развитите сетива, на което хората разчитат, за да получават информация за обкръжаващата ги среда. Човешкият нос дори може да различи цели 10 000 различни миризми!

Рецепторите на обонянието доказано изпращат сигналите директно към тази част от мозъка, която отговаря за емоциите и спомените. Ето къде е разковничето! Затова свързваме мандарините и канелените сладки с Коледа например.

И точно защото сме програмирани като машини да асоциираме определени миризми с чувства и спомени, така нареченият арома маркетинг работи и то успешно.

А печалбите?

Едно неотдавнашно проучване сочи, че с арома маркетинг техниките предприятията могат да увеличат продажбите с до 80%. Но нищо в този живот не е толкова лесно и просто, така и за тази бизнес стратегия се искат определени умения.

Така например предприемачите трябва много добре да преценят какви точно аромати да използват, за да постигнат необходимите резултати. Както се досещате, има и един много сериозен риск. Той е, че хората имат различни вкусове и предпочитания относно ароматите. А някои неподходящи или твърде натрапчиви ухания могат да отблъснат клиентите и да доведат до негативни ефекти за продажбите.

Така че, ако сте собственик на бизнес, не се впускайте безразсъдно и неинформирано в една такава практика. Напротив, обмислете всичко добре и чак тогава пробвайте, за да видите дали науката и бизнесът грешат по отношение на арома маркетинга или са всъщност прави.

А, ако сте клиенти и искате да се въздържите от поредната покупка на рокли и мъфини, да кажем, може би трябва да задържите диханието за момент, докато минавате покрай любимия си магазин…

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Много добра публикация, а арома маректинга си е част от невромаркетинга. Все пак рецепторите изпращат сигнали именно към мозъка и това създава различни видове реакции. В случая идеята е да се консумира повече и това да води до импулсивни покупки в повечето случаи.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове