Любопитно за история на розите

Обложка

Любопитно за история на розите

А ти хареса ли тази статия?!?

Един наистина класически подарък е  един хубав букет рози особено , когато искаш да кажеш „обичам те”. Според цветовете на розата се правят и различни подаръци. Всеки цвят роза има различна символика. Всеки цветарски магазин в света предлага различни букети от рози, а също така и кошници с цветя, сред които има много и различни по цвят рози. Тези цветя са заредени със символика от векове насам.

Розата е била известна и почитана още в древен Рим. Тя била поставяна върху гърдите на смелите войници. Представлявала своеобразен орден на храброст, а всеки, който реши сам да закичи себе си с рози бил пращан в затвор. Когато войниците се прибирали от сражение, на главите им се поставял венец от рози, като символ на храброст и сила. Пътят им бил поръсван с розови листенца. В определен момент от историята на Рим розата била издигната в култ, който граничел с лудост. На големите тържества организирани от императорите задължително имало рози. Те били закачани по стените и колоните във формата на гирлянди, като на главите на празнуващите се поставяли венци от рози. По пода се поръсвали розови листенца, а от тавана валял дъжд от рози. Във фонтаните пък течала розова вода, а самите тържества се трансформирали в оргии.

Днес розата е национален символ на Англия и на много други държави ( дори и на България), като тя се е превърнала в такава още от времето на Тюдорите. Те първи я сложили на герба си, а традицията тя да фигурира, като част от гербовете се е запазила и до днес и много фамилии я използват, като почит към традициите и историята. Розата е символ и на България. Розата е почитана освен, като букет рози за подарък и преклонение пред женската хубост и като цвете, което ни дарява с аромати. Българската роза е световно известна и от нея се прави розовото масло, а също така се използва и за направата на много парфюми, сред които и най-скъпите в света.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. WSC (Георги Иванчев)

    Добра статия на темата.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове