Любопитно за история на розите

Обложка

Любопитно за история на розите

А ти хареса ли тази статия?!?

Един наистина класически подарък е  един хубав букет рози особено , когато искаш да кажеш „обичам те”. Според цветовете на розата се правят и различни подаръци. Всеки цвят роза има различна символика. Всеки цветарски магазин в света предлага различни букети от рози, а също така и кошници с цветя, сред които има много и различни по цвят рози. Тези цветя са заредени със символика от векове насам.

Розата е била известна и почитана още в древен Рим. Тя била поставяна върху гърдите на смелите войници. Представлявала своеобразен орден на храброст, а всеки, който реши сам да закичи себе си с рози бил пращан в затвор. Когато войниците се прибирали от сражение, на главите им се поставял венец от рози, като символ на храброст и сила. Пътят им бил поръсван с розови листенца. В определен момент от историята на Рим розата била издигната в култ, който граничел с лудост. На големите тържества организирани от императорите задължително имало рози. Те били закачани по стените и колоните във формата на гирлянди, като на главите на празнуващите се поставяли венци от рози. По пода се поръсвали розови листенца, а от тавана валял дъжд от рози. Във фонтаните пък течала розова вода, а самите тържества се трансформирали в оргии.

Днес розата е национален символ на Англия и на много други държави ( дори и на България), като тя се е превърнала в такава още от времето на Тюдорите. Те първи я сложили на герба си, а традицията тя да фигурира, като част от гербовете се е запазила и до днес и много фамилии я използват, като почит към традициите и историята. Розата е символ и на България. Розата е почитана освен, като букет рози за подарък и преклонение пред женската хубост и като цвете, което ни дарява с аромати. Българската роза е световно известна и от нея се прави розовото масло, а също така се използва и за направата на много парфюми, сред които и най-скъпите в света.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. WSC (Георги Иванчев)

    Добра статия на темата.

  2. Розите наистина имат интересна история, а и са предпочитан подарък почти от всички.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове