Как да решим проблема с отпадните води на вилата

А ти хареса ли тази статия?!?

Едно масово решение за отпадните води на извънградските вили и къщи и до ден днешен си остава обикновената септична яма. Ако навремето това е било някакво решение, то в днешно време, при наличието на толкова много опции за пречиствателни станции за вили и извънградски имоти, просто не е оправдано ползването на такива остарели методи. Септичната яма, освен че излъчва неприятна миризма, е крайно недостатъчна за да поеме количеството отпадни води при един нормален начин на живот. Нека си припомним, че в близкото минало хората са имали различно битие и за тях постоянното пране, къпане по няколко пъти на ден и миене на купища чинии е било непознато.

Когато се строи нова вила, архитектът ще срещне затруднения с проектирането на обратните води на сградата. Мокрите помещения също ще са проблем, ако няма канализация, в която да изтичат обратните води. Обществена канализация на уединено място разбира се няма да има, затова остава само една възможност – разглеждане на оферти за индивидуални пречиствателни станции. Когато подходящото съоръжение се проектира и изгради паралелно с вилата, след това в нея хората няма да имат ограничения от битов характер.

От съображения за икономия, много хора си правят самоделни септични ями или просто намират начин да отведат обратните си води някъде природата, без пречистване. Подобно решение освен, че показва пълна безотговорност към околната среда, може да причини и много неприятности на собственика с държавните органи за контрол. Изхвърлянето на непречистени води в природата може да доведе до замърсяване на питейната вода на собствената вила, в имота на съседите или на близко село. Намерението да се спестят пари за локални пречиствателни станции често става причина за куп неприятности, последвани от парични глоби и други административни наказания.

Вместо парите да отидат за глоби, те могат да се оползотворят за изграждане на локални пречиствателни станции. Тези съоръжения вече не са недостъпни като цена, дори напротив. Специализираните фирми предлагат и дълга гаранция, а обслужването на системата е много просто. Самите пречиствателни съоръжения имат множество варианти за отвеждане на пречистените води обратно в природата. Много популярен е методът, при който пречистената вода се ползва за напояване на насаждения, които стопанинът е направил около къщата си.

Водата, която излиза пречистена от индивидуалните пречиствателни станции може и да се пусне свободно в природата, като се излива в подходящо място или да се събира в контейнер, след което да се ползва – такива води са чудесни за напояване и наторяване на насаждения и това е най-честото им приложение.

Удобството, което създават локалните пречиствателни станции за вили се оценява много високо от собствениците. Отивайки на вилата си, те се чувстват също толкова комфортно, както и вкъщи. Вграждат си всички домакински уреди, от които имат нужда, като перални, съдомиялни машини и други удобства, от които се нуждае съвременното домакинство, без да се притесняват за обратните води.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

8 Коментара

 1. хубава и полезна статия! наистина малко са хората, които могат да си позволят ЛПС (локално пречиствателно съоръжение) независимо от държавните глоби. те все още не са се научили да строят законно, камо ли да имат съвестно отношение към природата и опазването на околната среда. а може би грешката ни е в това, че я наричаме „околна“, сякаш е нещо чуждо, далечно и не ни засяга. всъщност всеки един е част от нея – вие сте околната среда за съседа си, а той вашата, независимо колко отдалечено стоите един от друг, никой не знае къде и колко се пресичат ареалите ни. да си пожелаем повече грамотни, образовани, културни и съвестни хора за околна среда… :) ))

 2. обувки (Bogdan)

  Да, това е наистина перфектен вариант. Нямам представа колко биха стрували такива инсталации. Остава обаче да си решим и проблема с охраната на вилата. Моята апашите я тарашат почти всяка година и вече не оставям никакви ценни вещи.

 3. seo (Юлиян Димитров)

  Да, Богдане, ромите постоянно влизат и трошат… Даже и вратата са разбивали да влезнат вътре, но каквото и да правиш няма да разбереш кой е освен ако не сложиш камери за денонощно наблюдение :D

 4. @gergana, добре казано, но за радост има и хора, които пък пазят природата и мислят как да я замърсяват по-малко, което е супер.

  @Богдан, уви освен за СОТ, друг ефикасен метод не се сещам… естествено най-ефикасно е ако има някой да живее на вилата и може би тук е ключа. Има много семейства, които се чудят къде да живеят и биха били добри пазачи, а и ще си бъдете от взаимна помощ…

  @Юлиян, повярвай това не ги спира. Най-много да откраднат и системата за видео наблюдение :)
  И за да разведрим обстановката, се сещам за един виц по реален случай в България. – На един човек му писнало всяка седмица да му разбиват вилата, въпреки, че вече не оставял нищо ценно, всяка седмица му разбивали вратата на вилата и затова решил да сложи една табелка на вратата – „Не разбирай, вътре не остана нищо ценно.“.

  Отивайки на другата седмица с надежда, че всичко ще е наред, установява, че вратата е разбита, а под надписа на табелката пише – „Ние сме длъжни да проверим…“ :)

 5. часовници (Николай)

  Единственият вариант е да се сложи СОТ на вилата. Аз на моята съм сложил на може би най-голяма Софийска охранителна фирма и съм доволен. И като последен вариант е някой дядо или баба да живее там и да се знае, че има човек. От апашите отърване няма! Сота ми звъни през седмица за сигнал и да ви призная започва да ми идва до гуша от крадците..

 6. часовници (Цветомир)

  То ще да е хубаво ако имаме вила преди всичко :D

 7. Много важно правило, когато говорим за дома и водите до и от него е в никакъв случай, ама в никакъв случай да не разчитаме на ВиК. Тези само си взимат заплатите и не вършат абсолютно никаква работа. Имахме един такъв случай в Берковица. Ходихме при тях десетина пъти. Изпращаха хора и накрая казаха, каналът ви е по стар план и не можем да направим нищо.

 8. Абе то е най-добре, ако човек може да не ползва услуги от тези монополисти в България, а и не е невъзможно. Мой приятел си инсталира подобна пречиствателна станция, използва хидрофорна помпа за захранване на къщата с вода, а така също и соларна инсталация за необходимото му количество електрическа енергия. По този начин напълно се откъсна от Ел. и ВиК монопола. До колкото разбрах обаче не му струваше малко средства, усилия и разправии.
  Крайния резултат обаче на мен много ми допада.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове