Как да изберете най-подходящия архитект за проекта Ви.

Обложка

Как да изберете най-подходящия архитект за проекта Ви.

А ти хареса ли тази статия?!?

И така, нуждаете се от архитект и сте решили да направите проучване относно това какъв да наемете. Сега искате да разберете как да решите кой е подходящ, след като не разбирате нищо от архитектура, заради което искате да наемете архитект. И това ако не е парадокс.

Но нека пристъпим сериозно към проблема, как да откриете архитект с който да започнете работа. Тук мога да Ви дам няколко предложения – първо разпитайте приятели и колеги дали им се е налагало да работят с някой архитект, познават или могат да препоръчат такъв. Препоръката от човек на човек е възможно най-добрата препоръка, като без значение какъв е проекта ви – къща, апартамент или друг можете да сте спокойни относно решението си. Ако все пак вашите познати нямат близък или човек който могат да препоръчат, можете да проверите в Камара на архитектите в България (КАБ) или директно да потърсите в Гугъл.

Как да разберете обаче кой от тях е подходящия избор за вас? Вероятно след като сте проучили и проверили няколко варианта за архитект, сте разгледали техните сайтове и къщите които са проектирали и всичките те Ви харесват. Може би някой имат подобен вкус и стил на вашия а други не, но как да прецените кой е подходящия избор за вас? Ето няколко насоки които да имате предвид в избора си на архитект:

1)      Проучване – проверете в какво точно специализира архитекта, всеки един обикновено специализира тясно в дадена сфера – например промишлена архитектура, архитектура на болници, архитектура на училища и др.

2)      Проверете портфолиото на архитекта – вижте предишни негови обекти и места които е проектирал и преценете дали ще може да се справи с проекта който искате да му възложите.

3)      Проверете какви са изискванията на човека който ще наемете за работа – дали взимат процент от сумата за проекта в началото, имат ли бонуси и фиксирана ли е цената за това което изисквате. Проверете за скрити такси и уловки. Занимават ли се с възобновяване на сгради или се занимават само с нов строеж. Работят ли главно във вашата област или нямат опит във вашето населено място.

4)      Разпитайте за препоръки – ако имате възможност разпитайте предишни клиенти на архитекта, как той е свършил работата си и съумява ли да се сработи с работодателя си. Изпълнил ли е поръчката/заданието на време. Така ще разберете дали ще можете да се доверите на човека когото наемате.

И накрая, но не на последно място – направете работна среща на която да обсъдите предварително вашето задание и да поговорите с архитекта който сте харесали. Личния контакт е много важен и може да Ви помогне много в избора на подходящ архитект.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове