Животозастрашаващи ли са паническите атаки и ефективно ли се лекуват?

Обложка

Животозастрашаващи ли са паническите атаки и ефективно ли се лекуват?

А ти хареса ли тази статия?!?

Състояния, предизвикани от силен стрес могат да повлияят върху психичното ни равновесие. Психиатрите ги наричат панически атаки или вегетативни състояния, при които човек изпитва силна тревожност, придружена с физически симптоми, проявяващи се в сърцебиене, изпотяване, световъртеж и други. Като цяло тези панически атаки не са животозастрашяващи, но са доста неприятни, особено когато се случат на обществено място. За съжаление повечето пациенти определят симптомите на паническите атаки като изключително тревожни за тяхното здраве и вместо да потърсят помощ от психолог или психоаналитик те се отправят към кардиолог или невролог. Оказва се, че ефективните методи за лечение на панически атаки са тези, при които не се прави медикаментозна терапия, а такава, която да повлияе на нарушената биохимия в мозъка.

Лошото при този вид панически атаки е, че възникват от нищото и могат да бъдат с различна продължителност. Силен стрес е основната причина, която провокира това състояние и безспорно кога ще се прояви като паническа атака е време, което няма как да бъде прогнозирано. Когато преживяват такава паническа атака не малко пациенти се съмняват в това, че имат симптоми на инфаркт. Това още повече може да засили паническото разстройство и те да стигнат до нервен срив и невъзможност да си поемат дъх, да успокоят и реално да преценят ситуацията. Реално няма видима причина, която да е провокирала паническата атака и въпреки това тя атакува психическата стабилност на човека. Лечението е свързано с употребата на хипноза и когнитивно поведенческа терапия, с които се цели пациента да осъзнае причините за възникването и появата на тези негативни състояние. Със сигурност преживян стрес може да провокира изключително напрежение и да отключи появата на паническата атака. Командите, които мозъка получава са грешни и те реално не са животозастрашаващи, а провокирани от натрупаното ежедневно напрежение или преживян стрес.

Лечение на паническите атаки трябва да се провежда, като превантивна мярка срещу нарушаването качеството на живот на пациентите. В зависимост от степента на прояви на паника могат да се съчетаят освен традиционните методи за психотерапия и медикаменти, с които да се комбинира за по-голям ефект. Справянето със страха и негативните мисли е лечимо и хората, които са подложени на такова психическо разстройство е добре да осъзнаят, че проблема е решим. Не е нужно да се изолират и да страдат заради факта, че паническата атака може да се прояви в неподходящ момент, а да бъдат уверени, че ситуацията може да бъде овладяна с конкретното лечение, предписано от специалист по психично здраве.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. ИМА ЛИ СЕЗОННОСТ НА КРИЗИТЕ ?

    Когато не са свързани с неврологично заболяване, показват известна сезонност. Обикновено се срещат пролет и есен, когато атмосферното налягане е нестабилно. Тогава човек се събужда сутрин и при опит да стане, получава силен световъртеж. Обяснява, че всички предмети в стаята се движат или че тялото му се върти. Това усещане трае с часове и нерядко се придружава с гадене и повръщане. Причината е в натрупване на течност /ендолимфа/ във вътрешното ухо.

    Изтоник: https://www.credoweb.bg/

  2. Български блогер (Георги Иванов)

    Добра статия, смятам да покрия тази тема в някой от моите постове в fmgroup.bg

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове