Характеристики на част от нерафинираните растителни масла

Обложка

Характеристики на част от нерафинираните растителни масла

А ти хареса ли тази статия?!?

Богата селекция от растителни масла и не винаги ясни имена на етикетите за внос често ни смущават. В продажба в хранителните магазини можете да видите амарант, маслина, слънчоглед, соя, царевица, фъстъци, сусам, рапица, палмово масло, масло от гроздови семки, масло от черен кимион и др.

Каква е разликата между тези масла и какво трябва да се ръководи при избора на едно или друго друго растително масло? Биологичната стойност на естественото масло се определя от съдържанието на витамин F и полиненаситени мастни киселини, както и витамини A, D, E.

Свойства на лененото масло

Лененото масло е на първо място по своята биологична стойност. Лененото семе е най-богатото на витамин F (незаменими мастни киселини). Лененото масло подхранва мозъка, подобрява метаболизма на клетките, има благоприятен ефект върху нервната система, премахва запека, подобрява състоянието на кожата, а също така намалява нивата на холестерола. Лененото масло лесно се окислява, затова трябва да бъде защитено от светлина и въздух. Диетолозите предлагат лененото масло като растително масло за отслабване.

Свойства на слънчогледовото масло

Слънчогледовото масло се използва широко като основна суровина в производството на маргарин и майонеза, както и в производството на консервирани зеленчуци и риба. Слънчогледовото масло се продава рафинирано и нерафинирано. Рафинираното масло също е дезодорирано, тоест без мирис.

Рафинираното слънчогледово масло е прозрачно, светложълто (до почти бяло) на цвят, не се утаява по време на съхранение, има слаба миризма на слънчогледово семе.

Нерафинираното слънчогледово масло е по-тъмно на цвят и има силна специфична миризма; образува утайка по време на съхранение. Нерафинираното слънчогледово масло се препоръчва за хора с атеросклероза и високи нива на холестерол.

Свойства на зехтин

Зехтинът заема специално място сред останалите растителни масла. Маслото от плодовете на маслиновото дърво е най-ценното и хранително, усвоява се по-добре от другите масла. У нас зехтинът не се произвежда и струва много повече от всяко друго растително масло за ежедневна употреба.

Зехтинът се понася добре дори от хора, страдащи от храносмилателни разстройства, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Зехтинът предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Зехтинът е идеален за приготвяне на зеленчукови, плодови и зеленчукови и плодови салати, закуски от раци и скариди. Отличните топли ястия се правят в зехтин; използва се в производството на рибни консерви.

Свойства на царевичното (царевично) масло

Царевичното масло е светложълто, прозрачно, без мирис. Той се продава само в рафиниран вид. То няма особени предимства пред слънчогледовото или соевото масло, но това масло съдържа голямо количество полезни съпътстващи вещества, което го прави много популярно. Царевичното масло е богато на полиненаситени мастни киселини, витамини F и Е. Насърчава премахването на холестерола от кръвта.

Ползи от соево масло

Соевото масло е най-разпространено в Западна Европа, САЩ и Китай. Използва се в храната само в рафинирана форма; той е сламеножълт на цвят със силна миризма. Използва се по същия начин като слънчогледа. Соевото масло е по-добро от другите за бебешка храна, тъй като съдържа вещества, необходими за формирането на централната нервна система и зрителния апарат. Соевото масло, поради силния си антихолестеролен ефект, се препоръчва при високи нива на холестерол в кръвта.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове