Какво ни продават в хранителните магазини?

А ти хареса ли тази статия?!?

Много мислих преди да реша да напиша тази статия и наистина много се двоумях дали има смисъл въобще да я пиша, имайки предвид, че това с което се сблъсках преди няколко дни, вероятно не е някаква случайност, а просто част от ежедневието на всеки Български гражданин.

Не не, става дума за състава на стоките предлагани в хранителните магазини, а по-скоро за сроковете на годност на стоките. На всеки му е ясно, че контрол на качеството на стоките липсва, колкото и да се думкат в гърдите разни управници и да твърдят точно обратното – факт!

Накратко – искам да се оплача от липсата на проверка на сроковете на годност на самите стоки. Много пъти ми се е случвало да попадам на стока с изтекъл срок, например с 1-2 дена и го приемам, че се случва, но някак не мога да приема да видя стока изтекла преди 2 месеца и да се предлага на щандовете. Знам, че много от вас ще кажат – „Ами преди да купуваш ще им гледаш годността…“, ок съгласен съм с това, но какво да правят хората които нямат възможност да видят годността в магазина и защо въобще, ние трябва да се грижим за това?

Ето всъщност какво се случи и защо съм толкова възмутен от българските хранителни магазини и по-специално супермаркетите в малките градчета, където явно нямат толкова често проверки ( ако на другите места има де ) – Понеже нямах възможност аз да отида до магазина, изпратих майка ми да пазари и понеже вече е на възраст, съответно не може да прочете срока на годност в магазина ( защото не знам по каква причина, но винаги срока на годност е написан с най-ситните възможно цифрички ). Та връща се тя и аз съответно не обърнах внимание веднага на стоката.

Когато реших да отворя кутията с сладки които беше купила, малко се усъмних и погледнах срока на годност и какво да видя – годността им беше изтекла преди повече от 2 месеца…. онемях. Тогава се позагледах малко повече и какво да видя… в сладките си се разкарват бели червейчета…. е вече бях потресен и отвратен. Нямаше как да върна стоката, понеже вече магазина беше затворен, а и бяхме хвърлили касовата бележка… и естествено реших да проверя и останалите стоки… – още една стока беше с изтекъл срок от преди 2-3 дни.

Равносметката – този супермаркет ме губи като клиент и съответно едно домакинство отива при конкуренцията, но това естествено не е решение на проблема и тук искам да отправя апел към всички собственици на хранителни магазини.

Знам, че е много лесно да се оправдаете и можете да измислите куп причини за да се отървете безнаказано, но освен, че губите по този начин клиенти, не се знае кой ден ще попаднете на някой не толкова примиряващ се и ще ви гонят до дупка докато не затворят магазина ви. Не забравяйте, че парите си ги вадите от нас и ако желаете това да продължи, моля бъдете малко по съвестни и следете годността на продуктите в магазините ви. Не вярвам да ви излезе толкова скъпо да наемете човек който да се грижи специално за това… може да го смятате като ненужен разход, но по-добре малък разход, отколкото след това огромен такъв.

Надявам се с тази статия да съм провокирал хората на които също им е писнало от подобни неща, както и предприемачите, та да се вземат в ръце.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

10 Коментара

 1. Айра не ги ли омете :D

 2. Ами в случая тия неща ги взех като отивах в Ангелинени и там разбрах за какво иде реч и директно ги хвърлихме.

 3. Не бих казал, че в в големите градове няма такива нещо. Аз лично съм възмутен от варненските магазини на веригата CBA, не намирам за нормално най-голямата верига да е с най-ниско качество на обслужване, а подобни случки с продуктите…

  Само ще отбележа следната случка. Отивам в началото на месеца и си взимам прясно мляко опаковано във пликче, гледам срока до 26. След 3-4 дни отивам пак и пак, абе наближа 20 купчинката с млека все се допълва, но срока на всички е до 26ти (същия месец). Най-накрая на 26-ти, те си седят още – отказах се да си купя и взех на конкурентна марка, все пак тези седяха вече месец там. Вчера отивам и вече сложили нова купчинка, която интересно, но е годна до 4-ти? Което ме кара къде ли залежават тези стоки и защо на много от стоките липсва дата на производство?

  Не бих казал, че като е произведено преди месец е качествено колкото конкурентния продукт с по-малка трайност и по-добро качество, но няма как да се разбере това, защото липсват срокове. Определено ме е яд така и за хляба, най-купувания артикул, а има само „годно до“…

 4. Подбираш си храните и магазините .. иначе няма как

 5. без име

  Здравей, работя за една от най-големите вериги магазини в България и по-точно работя в Централния й склад. Едно от нещата за което отговарям е срок на годност и мога да кажа, че всяка стока се инспектира преди да бъде приета при нас и преди изпращане към магазините ни, но в магазините не мога да кажа, че е същото. Там имат контрол само на приема, дори по погрешка да сме изпратили нещо, то веднага се предприемат мерки и стоката се ликвидира, но от тук нататък идва и проблема, в повечето случаи, стоката се разкарва към щандовете и си стой там мирно докато някои не я купи, проверка се прави веднъж на 3 месеца в магазините на абсолютно всички артикули. Също така си правят и справки по система със срока на годност и няма как да имат артикули по система със изтекъл срок, проблема идва от некомпетентните служители, тези хора отвреме на време ми се обаждат за проблеми и си нямате напредстава за какъв дивеч става въпрос. Проблема идва от там, немотивирани и некомпетентни служители.

 6. Да те успокоя, че и в Норвегия се случват тези неща. Там ме научиха да взимам стоките, които са по-назад, понеже отпред се слагат старите неща за да свършат по-бързо

 7. Забравям да гледам срок на годност. В една от големите вериги магазини също се е случвало да закупя продукт с изтекъл срок. Връщам го и ми дават парите. :)

 8. Georgi (Georgi)

  Кофтито е, че в големите вериги, ако съм хвърлил касовата бележка (което става още на вратата) няма как да вършеш стоката. Докато в кварталното магазинче контакта с клиента не се губи, те и без това не са толкова много така, че поне това е плюс

 9. Наско (Наско)

  За това понякога си е най-сигурно от градината или био продукти. Друг е въпроса, че много вериги ( за жалост трудно доказуемо) пренабиват сроковете на годност. Вчера си купувам паста(тестена, спагети тип), беше в квартален магазин… помолих продавачката ми даде опаковаката да видя съдържанието и видях, че е с изтекъл срок. Казах и това е с изтекъл срок, тя го взе видя го и го върна на стелажа ??!?!

 10. Така е… по-добре от градината, но не всеки има градина, а и няма гаранция, колко био продуктите, наистина са био :)

  За случката ти… не ме учудва и аз съм имал подобни случки и именно затова вече следя датите, преди да купя нещо. Пък и по външен вид понякога си личи колко е качествено :)

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове