Естествения паркет – вечната класика

Обложка

Естествения паркет – вечната класика

А ти хареса ли тази статия?!?

Когато дойде време за избор на настилка за жилището ви, ще имате много различни възможности. Разнообразието е наистина голямо:
• Масивен естествен паркет, който има натуралния вид и шарки на дърво
• Естествен трислоен паркет, който като качество по нищо не отстъпва на масивният
• Естествен художествен паркет /наричан и фигурален/ за специални помещения, който показват намесата на човешка ръка и имитират различни фигури и симетрични орнаменти.
• И стигнем до обикновения ламинат.
Естествено можете да се ориентирате и към по-студените истински мраморни или гранитни плочи, въпреки че лично според мен те не носят уют и топлина и струват доста по-скъпо.
Като цяло, всеки един материал има своите предимства и недостатъци, но вие сте този, който трябва да вземе окончателното решение в зависимост от конкретните потребности на помещението и вашата собствена представа за външния му вид.
От какво точно имате нужда? Искате ли подът да е изключително водоустойчив? Вълнува ли ви външният му вид? Харесва ли ви под, който да изглежда “еко”? Каква сума можете да отделите? Тези въпроси ще ви помогнат да се ориентират в собствените ви желания.

Масивен естествен паркет

Естествената дървесина, от която са изработени паркетните плоскости ще ви дадат усещането за досег с природата. В същото време едва ли ще намерите нещо по-елегантно и устойчиво от тях. И в най-горещия летен ден, и в най-сгорещената от работата на електроуредите кухня, естествените материали гарантират нормална температура под стъпалата ви. С години ще може да се наслаждавате на естествените дървени шарки, но и не трябва да очаквате цветови фурори от тях. Освен това ще трябва да полагате повече грижи за масивния естествен паркет в сравнение с ламината например. Паркета един път на 7-8 години е добре да бъде изциклен и полиран, като по този начин „запечатате“ настилката и й вдъхнете нов живот.
Разнообразието от дървесина, шарки и цветове тук е наистина голямо. Повърхностните обработки също са различни, но е трудно да се препоръча дали да изберете по-матирана или гланцирана повърхност. От гледна точка на сигурността в кухнята матираната е за предпочитане, но по-гланциранят паркет дава блестящо излъчване и особена елегантност на пода.
Естествените паркети са предпочитани и заради факта, че те са изключително водоустойчиви и можете да ги поставите дори и в помещение, в което има проникваща откъм фундамента влага. Натуралния класически паркет, както и трислойния е устойчив на износване, така че поставен качествено, ще издържи десетилетия без необходимост от подмяна.
Повече може да прочетете за това, какво е масивен естествен паркет от сайта на Parketsense.BG

Естествен трислоен паркет

Този вид настилка е по-нов и съвременен вариант на класическия паркет. Изработен е от естествена дървесина, под формата на големи хоризонтални плоскости. Две от плоскостите са сложени напречно, като образуват здрава подложка, а третия най-горен слой служи като декориращ и завършващ елемент. За тези, които обичат натуралната цветност на паркета, като същевременно държат на неговата устойчивост трислойния паркет е най-доброто решение. Едва ли има шарка и цвят, който да не се произвежда. Той съчетава здравината и красотата на масивните паркети с по-добра цена.

Художествен паркет /фигурален/.

Този вид настилка е предпочитан от по-екстравагантни натури и използването му е доста специфично. Едната причина е по-високата цена, а втората причина е по-шикозния вид. На вашето жилище ще пасва художествен паркет, ако имате големи широки пространства, където фигурите от настилката да изпъкват. Използването му трябва да бъде и добре съчетано с наличните мебели, за което потърсете консултация от интериорен дизайнер, освен ако не искате да превърнете жилището си в кичозен бутик.
Повече може да прочетете за това, какво е художествен паркет от сайта на Parketsense.BG

Ламинат

Тази подова настилка е може би най-разпостранена заради ниската си цена и лесна експлоатация. Принципа тук е ползвай и хвърли. За разлика от истинските паркети, ламинираната настилка не подлежи на циклене и реновиране. Но пък цената е много достъпна и позволява да бъде сменян на всеки 8-9 години или дори по-често. Притежава сравнително къс живот на експлоатация, поради което не го препоръчвам ако имате сериозни намерения за обитаване на вашето жилище. Естествено ако правите бюджетен ремонт, за да отдавате жилището си под наем ламината е перфектното решение. Сред съвременните модели можете да откриете сполучливи имитации на естествени материали: иглолистна и широколистна дървесина, оформена на плоскости, имитиращи естествения паркет. Разбира се, от икономическа гледна точка ламината е най-предпочитания, масов материал за поставяне в малки жилища.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове