Циклене на паркет у дома

А ти хареса ли тази статия?!?

Започнахме нашата статия, засягаща самосиндикалното циклене на паркет, с въведение касаещо важността на този процес за всяка паркетна подова настилка, последвано от кратко описание на етапите, които съвременното циклене на паркет включва. В първата част, също така, започнахме да описваме как да си направите ръчен инструмент за циклене, ако по една или друга причина сте решили да се заемете с паркета във вашето жилище сами. Тук ще продължим започнатото, разглеждайки по-нататък как да сглобите подръчен шлифоващ инструмент и някои други важни за цикленето моменти.

В средата на импровизирания ни инструмент се пробива дупка, където ще се закрепи ръкохватка, върху която се опира водещата ръка. Добре е да направите опорната дръжка по-дълга отколкото на инструментите, които може да видите в специализираните магазини – 250 – 300 мм. Ширината и трябва да съвпада със ширината на режещата част. От това колко добре е наточен вашият инструмент зависи как ще протече планираното от вас циклене на паркет. Практиката ни учи, че най-добра работа върши острие, наточено под ъгъл 35–40°, като в допълнение то е леко закръглено.

Друго важно условие за успешно циклене на паркет е да имате под ръка прахосъбираща машина. Професионалистите занимаващи се с циклене на паркет знаят, че без подобна машина, след цикленето ще намирате прах буквално навсякъде: по стените и тавана, в съседните стаи на тази, която циклите, та дори и в хладилника. Съвсем неотдавна се появи технология, която позволява паркетът да бъде циклен с помощта на абразивни материали. За ползването на този способ обаче, е нужно скъпоструващо оборудване и значителни капиталовложения. Ето защо този вид циклене на паркет можем да бутнем в графата – наемане на специализирана фирма или майстори, а това не е темата на нашата статия.

Но нека се върнем на самосиндикалното циклене на паркет. Неподготвените „майстори” най-често циклят дъска след дъска. Ние не препоръчваме тази техника. Бързо и лесно можете да минете цялото подово пространство циклейки под ъгъл – по посока на нареждането на паркета, отделяйки особено внимание на местата където паркетът се съединява. Още едно нещо, което би улеснило вашето циклене на паркет е навлажняването му с мокър парцал преди процеса. Като за финал може да минете паркета с едрозърнеста шкурка, следва минаване с прахосмукачката и подът ви е готов за покриване с лак. Организирайки така работата си, може да „оправите” пода на стая с площ 15 квадратни метра за малко повече от два часа. Резултатите, разбира се, няма да са същите като при бригада професионалисти, но определено ще останете изненадани от свършената от вас работа.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. СОТ фирми (Йончо Маринов)

    Благодаря за полезната статия за циклене на паркет. Скоро ще имам нужда от тази услуга у дома.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове