Да изберем тъкан за престилки за готвене

Обложка

Да изберем тъкан за престилки за готвене

А ти хареса ли тази статия?!?

Съществува голям набор от тъкани за кухненски престилки. Техният избор зависи от предназначението на изделието, което ще се ползва. В случая ще говорим за престилката като неизменен кухненски аксесоар за всяка домакиня.Веднага трябва да отбележим, че това изделие е представено от разнообразни модели – от прости варианти, до авторски модели.

Каква тъкан се използва за изработване на престилки за готвене? Най-популярните съвременни варианти са тефлонов материал, памучен, ленен и синтетичен. Всеки от тях има определени характеристики и свои преимущества. Нека ги разгледаме по-подробно и да изясним от какви материи се шие този атрибут – за кухнята у дома и за ресторантите.

Да започнем с униформата на готвача, където престилката трябва да е удобна, безопасна и да отговаря на установените изисквания. Неговото шиене се извършва от висококачествен бял калико с примеси на полиестер. Основните му характеристики са екологична чистота, висока плътност, здравина, устойчивост на износване и на въздействието на перилни препарати. А това обезпечава въздухопроницаемост, устойчивост към деформации, хигиеничност. Задължително условие е специална импрегнация, а тя предпазва от пара, вряща вода и мазнини.

Но вниманието ни е насочено най-вече към материите , от които се шият престилките за готвене у дома, към които няма такива строги и специални изисквания. Всеки сам може да избере на каква тъкан да се спре, съобразно собствените си предпочитания. Най-разпространените варианти са следните:

-С тефлоново покритие. Най-често това са памук, груб калико, вискоза и изкуствени материали, чиято повърхност е покрита с полимерен слой, а при такава обработка тъканта става водоустойчива, не абсорбира замърсяването и отразява добре топлината, което е нейно предимство. Пере се лесно на ръка и в пералня. Но не се продава навсякъде и има по-висока цена.

-„Диагонал“ е памучна основа с леко добавяне на синтетика. Специално тъканите конци придават на повърхността интересна текстура. Притежава висока плътност и еластичност. От нея често се шият гащеризони. Предимствата му са здравина, терморегулация, устойчивост на деформация. При това тази материя е приятна при допир, не дразни кожата и пропуска въздух.

-Синтетика. Не струва скъпо, лесно се пере, съхне бързо, не се глади. В кухненския арсенал на всяко домакинство може да има няколко аксесоара от такава тъкан, които могат да се сменят ежедневно.

-Лен. Престилката от лен има декоративно предназначение. Естественият материал трудно абсорбира замърсяванията, които трудно се отстраняват, а след пране се свива и изисква внимателно гладене. Но естетически трудно може да се конкурира. Той перфектно допълва интериора на стилове като Прованс, Кънтри Шаби шик.

Доста често се шият и у дома престилки за кухнята, като се използват стари халати от калико, стари дънки или кожени поли. Така може да се прекара времето по интересен и ползотворен начин. Да се спестят средства. Да се създаде нещо ексклузивно. Например, ако имате парче памучен плат, от него лесно можете да изрежете престилка, да добавите контрастни презрамки и колан. А с помощта на шаблон и бои за плат да си направите щампа. Вместо бродерия може да използвате специален декор – семеен монограм. Ако решите да проявите творчество, дайте воля на въображението си, бъдете артистични и изобретателни.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове