Често задавани въпроси за здравословното хранене

Обложка

Често задавани въпроси за здравословното хранене

А ти хареса ли тази статия?!?

Много често се случва така, че хората, които искат да постигат резултати със своето тяло, имат едни и същи въпроси свързани с храненето и тренировките. Днес ще ви запознаем с три от най-често задаваните въпроси, свързани с мотивацията и здравословното хранене.

Как да остана мотивиран/а?

Ето няколко идеи как да останете мотивирани за тренировките и здравословното хранене:


1. Запазете време в календара си
посветено за тренировките напълно. Не го променяйте и го третирайте като среща с шефа си. Най-добре е времето да е едно и също всеки ден. Например, може да тренирате рано сутрин преди работа или късно вечер след работа. Ако имате по-специален график, набележете интервал от няколко часа, който е свободен поне 3 пъти седмично и изберете него.


2. Задайте си вдъхновяваща цел. Колкото по-голяма е тя, толкова по-вдъхновяваща ще бъде. Например, ако целта ви е да свалите един килограм, мотивацията ви няма да бъде много силна, защото това почти не изисква усилия. Целете се нависоко и се наслаждавайте на процеса.


3. Споделете целта си с приятели. Ако повече хора знаят за вашата цел, то вие сте статистически по-предразположени към изпълнението ѝ.

Защо? Защото така сме направили публична декларация на нашето желание и на психологическо ниво се чувстваме предизвикани да изпълним обещаното.


4. Обградете се с хора, които тренират и се хранят здравословно. Ако не познавате такива, запознайте се. Те са в парка до вас, в залата до блока ви и на работното ви място. Средата е определяща за това колко бързо напредвате. Ако не ни вярвате, огледайте се наоколо. Виждали ли сте атлетичен човек в компания на хора, страдащи от затлъстяване?


5. Инвестирайте в себе си и комфорта си. Например, ако обичате да тичате, купете си удобни обувки за бягане и подходящо облекло. Ако вдигате тежести, купете си карта за фитнес, който ви е удобен. Вземете си хубави слушалки и слушайте мотивираща музика. Всички тези неща са пряко свързани с това колко приятно ще ви бъде докато тренирате. Колкото по-приятно ви е, толкова по-мотивирани ще сте в дългосрочен план.

Ако целта ми е да сваля мазнини, кое е най-важното нещо?

Това, което ни прави впечатление е, че по-често хората ни питат как да свалят килограми, отколкото как да качат килограми. Това е нормално, особено през януари, след Коледните празници.
Първото и най-важно нещо е наистина да решите, че искате да свалите килограми. Загубата на мазнини не е лесна и ако не сте ангажирани с нея напълно, ще се провалите.

Веднага след като имате правилната психическа нагласа, трябва да изчислите калориите си и да преминете в калориен дефицит.

Енергийният баланс е в основата на качествените резултати с вашето тяло, затова не подценявайте тази стъпка. Използвайте някой безплатен калориен калкулатор, който ще ви помогне да изчислите какъв е вашият най-оптимален прием на храна.

Колкото по-агресивно намалите дневните/седмичните калории, толкова по-бързо ще свалите килограми.

Коя е най-добрата диета за отслабване?

Твърде много хора са в търсене на перфектния хранителен режим – било то яйчената диета, диетата на Атанас Узунов, палео диетата, кето диетата и т.н. Истината е, че всички те работят!

Нашето тяло се подчинява на определени природни закономерности. Най-важната за вашето тегло е тази на термодинамиката.

Ето какво трябва да направите в четири прости стъпки, ако искате да отслабнете.

  • Спрете да търсите перфектната диета. Тя не съществува!
  • Яжте около 200-300 калории под тези за поддържане на теглото си (калориен оптимум) и консумирайте достатъчно количество протеини. Ако имате да изчиствате много мазнини, може да преминете към малко по-голям калориен дефицит.
  • Ходете на фитнес зала 3-4 пъти седмично и вдигайте тежести като се стремите да правите прогресивно претоварване (постепенното увеличаване на стреса върху тялото по време на тренировъчни упражнения).
  • Бъдете много, много, много търпеливи.
  • Обградете се с приятели, които се опитват да се хранят здравословно и да се грижат за себе си. Така ще намалите изкушенията до минимум. Не се сравнявайте с другите около вас. Това е вашият път към желаното тяло.

И така. това бяха едни от най-популярните въпроси. Надяваме се тази кратка статия да ви е била от полза.

Тази статия е изготвена от BAV.BG, платформа за здравословно хранене, спорт и тренировки.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове