Често задавани въпроси за здравословното хранене

Обложка

Често задавани въпроси за здравословното хранене

А ти хареса ли тази статия?!?

Много често се случва така, че хората, които искат да постигат резултати със своето тяло, имат едни и същи въпроси свързани с храненето и тренировките. Днес ще ви запознаем с три от най-често задаваните въпроси, свързани с мотивацията и здравословното хранене.

Как да остана мотивиран/а?

Ето няколко идеи как да останете мотивирани за тренировките и здравословното хранене:


1. Запазете време в календара си
посветено за тренировките напълно. Не го променяйте и го третирайте като среща с шефа си. Най-добре е времето да е едно и също всеки ден. Например, може да тренирате рано сутрин преди работа или късно вечер след работа. Ако имате по-специален график, набележете интервал от няколко часа, който е свободен поне 3 пъти седмично и изберете него.


2. Задайте си вдъхновяваща цел. Колкото по-голяма е тя, толкова по-вдъхновяваща ще бъде. Например, ако целта ви е да свалите един килограм, мотивацията ви няма да бъде много силна, защото това почти не изисква усилия. Целете се нависоко и се наслаждавайте на процеса.


3. Споделете целта си с приятели. Ако повече хора знаят за вашата цел, то вие сте статистически по-предразположени към изпълнението ѝ.

Защо? Защото така сме направили публична декларация на нашето желание и на психологическо ниво се чувстваме предизвикани да изпълним обещаното.


4. Обградете се с хора, които тренират и се хранят здравословно. Ако не познавате такива, запознайте се. Те са в парка до вас, в залата до блока ви и на работното ви място. Средата е определяща за това колко бързо напредвате. Ако не ни вярвате, огледайте се наоколо. Виждали ли сте атлетичен човек в компания на хора, страдащи от затлъстяване?


5. Инвестирайте в себе си и комфорта си. Например, ако обичате да тичате, купете си удобни обувки за бягане и подходящо облекло. Ако вдигате тежести, купете си карта за фитнес, който ви е удобен. Вземете си хубави слушалки и слушайте мотивираща музика. Всички тези неща са пряко свързани с това колко приятно ще ви бъде докато тренирате. Колкото по-приятно ви е, толкова по-мотивирани ще сте в дългосрочен план.

Ако целта ми е да сваля мазнини, кое е най-важното нещо?

Това, което ни прави впечатление е, че по-често хората ни питат как да свалят килограми, отколкото как да качат килограми. Това е нормално, особено през януари, след Коледните празници.
Първото и най-важно нещо е наистина да решите, че искате да свалите килограми. Загубата на мазнини не е лесна и ако не сте ангажирани с нея напълно, ще се провалите.

Веднага след като имате правилната психическа нагласа, трябва да изчислите калориите си и да преминете в калориен дефицит.

Енергийният баланс е в основата на качествените резултати с вашето тяло, затова не подценявайте тази стъпка. Използвайте някой безплатен калориен калкулатор, който ще ви помогне да изчислите какъв е вашият най-оптимален прием на храна.

Колкото по-агресивно намалите дневните/седмичните калории, толкова по-бързо ще свалите килограми.

Коя е най-добрата диета за отслабване?

Твърде много хора са в търсене на перфектния хранителен режим – било то яйчената диета, диетата на Атанас Узунов, палео диетата, кето диетата и т.н. Истината е, че всички те работят!

Нашето тяло се подчинява на определени природни закономерности. Най-важната за вашето тегло е тази на термодинамиката.

Ето какво трябва да направите в четири прости стъпки, ако искате да отслабнете.

 • Спрете да търсите перфектната диета. Тя не съществува!
 • Яжте около 200-300 калории под тези за поддържане на теглото си (калориен оптимум) и консумирайте достатъчно количество протеини. Ако имате да изчиствате много мазнини, може да преминете към малко по-голям калориен дефицит.
 • Ходете на фитнес зала 3-4 пъти седмично и вдигайте тежести като се стремите да правите прогресивно претоварване (постепенното увеличаване на стреса върху тялото по време на тренировъчни упражнения).
 • Бъдете много, много, много търпеливи.
 • Обградете се с приятели, които се опитват да се хранят здравословно и да се грижат за себе си. Така ще намалите изкушенията до минимум. Не се сравнявайте с другите около вас. Това е вашият път към желаното тяло.

И така. това бяха едни от най-популярните въпроси. Надяваме се тази кратка статия да ви е била от полза.

Тази статия е изготвена от BAV.BG, платформа за здравословно хранене, спорт и тренировки.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

 1. Добра статия, но трябва да споменем, че диетите трябва да бъдат на 100% персонални. „Всички диети (не) работят“ и хората сериозно могат да увредят нормалната функция на организма си ако не познават начина по който функционира той. Не съществуват „всеобщи“ решения за всеки, а по скоро е нужна генетична консултация, която може да покаже с точност как работи всичко според гена на човека.

 2. Отслабване (Младенова)

  Може също да се допълни, че отслабването с ходене е лесно приложим метод, защото 3 километра дневно „костват“ около 200 калории с 1 час разходка. :)

  А редовното ходене е доказана форма на нискорискова физическа активност и ефективен метод за отслабване. Колко калории се горят с умерено темпо на ходене (4 км/час) според теглото?
  55 и 65 кг: 15 мин.: 50 kcal, 30 мин.: 100 kcal, 1 час: 200 kcal.
  65 и 70 кг: 15 мин.: 60 kcal, 30 мин.: 112 kcal, 1 час: 225 kcal.
  70 и 80 кг: 15 мин.: 65 kcal, 30 мин.: 127 kcal, 1 час: 255 kcal.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове