Защо не одобрявам анкър текст вместо реално име в коментарите

Обложка

Защо не одобрявам анкър текст вместо реално име в коментарите

А ти хареса ли тази статия?!?

Както знаете от както този блог е на бял свят, коментарите са DoFollow, което от своя страна е причината и доста често хората да коментират безсмислици по някой от темите просто за да получат още една връзка към своят сайт/блог в което естествено няма нищо лошо, стига да спазват правилата на блога.

Много от читателите проявиха възражение срещу едно от правилата които налагам при коментиране, а именно „Да ползвате попълвате своето реално име или псевдоним, вместо анкър текст„. Именно заради тези възражения и коментара-въпрос на Мая, реших да разясня защо реално не харесвам да се въвежда анкър текст, вместо реалното име или псевдоним.

И понеже тази статия е нещо като отговор към Мая, моят отговор ще се води от нейните въпроси и аргументи.

За да е по-нагледно, ще цитирам и въпросите на Мая.

Извинявам се предварително, може въпросът ми да прозвучи малко смешно, но все пак, ще се радвам да получа отговор, от който да ми се изяснят нещата.
Относно коментара на Онлайн списание. Не мога да разбера какъв е проблемът да коментира с това име. Така или иначе, ти му даваш линка. Значи, позволяваш му да си сложи връзка към сайта, а не му даваш да се подпише по този начин. Нали, все пак, той като коментатор се асоциира по някакъв начин със сайта си, към който поставя връзката. Това в твой ущърб ли е?
Благодаря предварително за отговора!

Първо да кажа, че съм съгласен, че въпросното поле URL е именно да се въведе адрес с който да се асоциира потребителят който коментира, като собственик на сайта, но също така име и поне Име, което е точно обособено какво трябва да се попълни вътре – Реално име или Псевдоним, а не анкър текст.

Защо държа коментаторите да въведат своето име или псевдоним,а не анкър текст?

Причините са доста прости и предполагам доста от собственици на блогове които също са решили да възнаградят коментаторите си с реален линк ще ме разберат и подкрепят.

Като първа причина ще изтъкна, че винаги е по-добре да знаеш с кого дискутираш дадена тема. Естествено някой хора желаят да коментират анонимно. Давам им това право, но в тези случаи когато човек желае да остане анонимен, не би публикувал и страницата си нали?

Втората причина е още по елементарна – желая да избегна излишният спам и безсмислени коментари. Да речем, че разреша всеки да коментира, като се подписва с анкър текст вместо име или псевдоном. Какво ще се случи според вас?! Куп коментари от сорта – „Мнооого готина статия“, „Харесва ми как мислиш“ и тем подобни.

Не, че не се радвам когато някой ме похвали, но реално това в повечето случаи не е искрено и някак не е градивно за другите решили да осмислят темата по която се пише, а по мое мнение коментарите са за това – да се дискутира дадена тема и тази дискусия да помогне за осмислянето на проблема, решението на даден проблем и т.н.

Мисля, че тези 2 аргумента са доста добро оправдание от моя страна. Естествено и всички вие си имате гледна точка и до известна степен сте прави. Именно поради тази причина и обмислям някакво компромисно решение. Всъщност съм измислил и вариант, как да осъществя това ваше желание и смятам да го приложа, но ще желая от вас и нещо в замяна – „Пишете коментари, които ще са също толкова полезни колкото за мен, толкова и за останалите коментиращи„.

Мисля, че няма какво повече да кажа по темата, така, че вие сте наред с коментари, идеи и препоръки.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
 • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

26 Коментара

 1. Не коментирам заради линка, обаче е „енкър“ или „анкър“ а не „анчор“ – от „anchor“

 2. @Борис Луканов, приемам критиката, извинявам се и признавам, че английският език и пунктуацията не са силната страна :) Принципно си ползвам английският термин – „Anchor“, но сметнах, че в публикацията е добре да пиша на кирилица.

  Коментара ти в случая е градивен, така, че не ми пречи, че е кратък. Може би е добре да уточня, че не е задължително да пишете коментари по 3-4 реда, за да бъдат полезни за някого. Смятам, че забележката ти е точно на място и би била полезна не само за мен, понеже и колеги съм засичал да казват Анчор вместо анкър :)

 3. Васил Тошков

  Махаш полето за връзка и всичко си идва на мястото :)

 4. @Васил Тошков, :) това е прекалено драстичен метод, а и ако желаех, просто щях да направя връзките nofollow и отново проблема е решен. Въпросът е как да огранича на максимум спама с анкор, без да лиша от dofollow връзка повечето потребители които си се съобразяват с правилата на блога.

 5. Най-хитрият метод, който съм виждал е коментиращият да ползва името на фирмата си, която пък от своя страна съдържа хубава ключова думичка :-)

  Например: 3Д Уеб Дизайн, SEOM, W-SEO, Уеб Дизайн България…. и така нататък. По този начин хем се олицетворява името с URL-то, хем получава SEO линк ;-)

  Например, аз ако имах да речем онлайн радио и го кръстя с някакво име, примерно „Пловдив“, много по готино и интелигентно изглежда коментарът да съдържа име „Онлайн Радио Пловдив“, отколкото само „Онлайн Радио“. Защото тук се къса тънката нишка – с едното се определяш кой си, с другото определяш по коя ключова дума се мъчиш като грешен дявол :-D

 6. Благодаря, че ми обърна толкова внимание и написа цяла статия по повод въпроса ми. В интерес на истината, това не е кой знае колко важно, но ми е странно и все пак, отговора, който ми даде не ме задоволява съвсем. Цитирам:
  Втората причина е още по елементарна – желая да избегна излишният спам и безсмислени коментари. Да речем, че разреша всеки да коментира, като се подписва с анкър текст вместо име или псевдоном. Какво ще се случи според вас?! Куп коментари от сорта – „Мнооого готина статия“, „Харесва ми как мислиш“ и тем подобни.
  Аз мога да те спамя с коментари и като си пиша името. Дали ще е реалното или с ключова дума, няма голяма разлика. Все си получавам „заветния“ линк. ;)

 7. Естествено, че можеш. Винаги има една част спамери от които няма начин да се скриеш, освен да забраниш дофолоу, но предпочитам да има 1-2-ма такива, отколкото 100 други :)

 8. А мен ми е интересно много голяма ли е разликата от линк със анкър текст и линк с име и фамилия?Google пак вижда линка така че полезното действие би трябвало да е сходно.

 9. Ако е без анчор текст ще ти даде тръст, но няма да има ефекта от анкър текста – т.е. няма да се трупа тежест на ключовата дума :)

 10. Андоне, прав си за идеята, но пък с анкора даваш възможност за прехрана на доста хора, което в тая криза си е направо сериозен бонус:) Все пак доста блогъри и собственици на сайтове монетизират трафик, а някои – като мен – така се и изхранват даже. Все пак сайтът си е твой де, както и решенията, но помисли и над това :)

 11. Абсолютно съм съгласен с Пламен Найденов.
  Факт е че доста хора се занимават с този бизнес изцяло дирижиран и зависим от алгоритмите на Гугъл.
  Според мен смислените коментари от ХОРА (не хора-спамери) имащи какво да кажат по темата на статията и казващи го като коментар допринасят и не вредят на блога на автора.

 12. @Пламен Найденов, както вече казах, проявявам разбиране и към оптимизаторите ( все пак и аз се занимавам с това ) и обмислям компромисни варианти.

  @Любо Христов, това ми е напълно ясно и въпросът си остава, как хем да разреша коментарите с анкър, като избегна излишните коментари. Вариантите май са да направя коментарите да се одобряват лично от мен, но в този случай, когато имам работа, коментара няма да се появява веднага.

  Като финал, хубаво е освен аргументите да давате и някакви идеи как да се справим с проблема :)

 13. Николай Стоянов

  Както каза Митко от креативен.ком „Блогосферата е сред малкото места, където можете да водите диалог с онлайн филми, парапети, автомобили за скрап или с новини, вместо с хора (в секцията за коментари)“

 14. Andone, един блог как да е, ама като имаш 50-тина хич не вярва, да оставиш всичките дофоллов.

  Васко, и да махнеш полето връзка, спамърите пак те налазват. Просто си изпращат УРЛ чрез ПОСТ. Най-сигурното е да смениш comment_author_link() с comment_author() и чао.

 15. @Николай Стоянов, а бе така е… какви ли не странни имена слагат хората на децата си :)

  @Пацо, варианта съм го измислил вече какъв ще е. Добрата новина е, че скоро ще разреша на анкорите да коментират, а лошата е, че ще им се наложи все пак да си дадат и реалните имена или псевдоним :)

  Относно блоговете… не ти завиждам :) дупе да ти е яко ако решиш да си жертвено агне :)

 16. Друг вариант е да пробваш да сложиш изискване за определн брой думи в коментарите.

 17. Аз съм съгласен с изискването за истински имена, понеже по този начин се постига по-голяма близост с коментиращия.

 18. Директория за статии (Андон Иванов)

  Мисля, че открих доста добро решение на проблема с коментарите :) Надявам се да ви допада и да не злоупотребявате :)

  Добавено е поле „Анкор текст“ в който можете да въвеждате вашият анкор текст, при което адреса ще е с ключовата дума която сте поставили. Имайте предвид обаче, че все пак изисквам да си пишете и реалният псевдоним или име.

  Засега функцията е тестова и е възможно да се появят проблеми.. надявам се да не се случи, но все пак бъдете търпеливи ако временно коментарите не работят :)

 19. Разсадник (Любо Христов)

  Това се нарича добро решение :)
  Доста по-приятно е да се играе забавната игра наречена SEO, когато средата, в която работиш е приятна и има креативни хора, които не са се възприели особено на сериозно, а се забавляват.
  Супер – поздравявам те! :)

 20. @Любо Христов, Благодаря за добрите думи. Радвам се, че това компромисно решение ти харесва. Мисля, че наистина това е варианта всички да са доволни и още по-силно се надявам всички да са коректни като теб и поне да си правят труда за смислен коментар от по 1 изречение поне :)

 21. рецепти (Янчо)

  Решението много ми допада, мисля че изискванията ти коментарите да са качествени също е много добро, полезно е и за четящите и за качеството на блога, а и за този който пише, забелязвам, че като пиша се сещам за доста неща за които не съм се замислял преди.

 22. @Янчо, именно в това се опитвам да убедя повечето от хората… дай за да получиш или иначе казано – нищо няма да ти коства да изкажеш своето мнение, препоръки, забележки, а в замяна получаваш и безплатна дофолоу връзка и мнението на другите хора, което би ти помогнало за в бъдеще или поне на мен в много от случаите коментари на потребители са ми помагали.

 23. Разбирам напълно Андон. Въпреки това той е направил генерална промяна по блога, което е похвално!

 24. Хотели в Пазарджик (Богдан Гергов)

  Идеята с полето за Анкор текст ми допада, …това е първият блог който виждам да прави това, а това относно спамерите – те винаги ще ги има, но нека поне пускат качествени коментари, а не да сдухват контента на блога

 25. Здравейте,
  хареса ми Вашата статия, ще сложа линк към нея от учебната секция на нашия сайт, в курса по електронна търговия.
  Поздрави.

 26. Наистина подобни коментари са безсмислени, а за всеки блог е от значение дискусиите да бъдат съдържателни. Промените в блога позволят коментарите да бъдат едновременно с анкър текст и с име.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове