VIVACOM – първото ми разочарование за 2015 година.

Обложка

VIVACOM – първото ми разочарование за 2015 година.

А ти хареса ли тази статия?!?

Дали от липса на време или чисто и просто от факта, че няма кой знае колко нови неща около мен, скоро не бях писал нищо от себе си в блога.

Днес обаче, подтикнат от леко разочарование от Vivacom, реших, че си заслужава да отделя няколко минути и да си изкажа мнението за оператора, който така ревностно защитавах пред приятели през изминалата 2014 година. Не веднъж съм писал положителни отзиви в различни теми по форуми и социални мрежи. Безспорно няма как да се оплача от качеството на предоставената им услуга (като изключим дребните проблеми, които имаха с изгубване на мрежа или пък понякога досадните рекламни SMS, които ми изпращаха), а служителите им безспорно са най-отзивчиви и любезни, но пък за сметка на това политиката им не ми допада. Какво точно имам предвид, ще разберете малко по-надолу, ако не ви е доскучало да четете все още.

Защо избрах да стана абонат на VIVACOM?

Може би не съм единственият, който е обиколил всички мобилни оператори, понеже нещо не му е харесвало в старият мобилен оператор, но съм един от многото, минали по тези стъпки. Още си спомням първият си очукан телефон SONY (не помня марката) и PRIMA-та си към Mtel. Изкарах няколко години при тях и всичко вървеше нормално, но по стечения на обстоятелствата стана така, че прекратиха договора си с мен едностранно. Да аз си бях виновен, но ядосан от факта, че вече нямаше как да си върна старият телефонен номер, реших да пробвам така популярният по онова време Globul(вече Telenor).

Първоначално и нещата в Globul бяха перфектни, докато един ден не осъзнах, че няма как да имам толкова високи сметки, предвид, че не съм говорил толкова. Тогава отново направих тъпата грешка да реша, че просто няма да им плащам. Естествено, всеки разумен човек знае, че при наличие на договор, това няма как да се случи. Така взех решението, като последен вариант да се прехвърля на VIVACOM и естествено, опарен от предишните си глупости, реших, че този път не искам да се обвързвам с дългосрочни договори (поне не, докато не се убедя, че наистина това е „МОЯ“ мобилен оператор).

Защо съм разочарован от VIVACOM?

Както споменах, безкрайно съм доволен от услугите на VIVACOM. Получавам това за което съм платил, покритието им е може би едно от най-добрите, а за Интернет-а съм почти сигурен, че е най-бързият от този на всички останали оператори от това, което съм забелязал аз при ползването на услугите им (дали все още е така, не се ангажирам да твърдя). Всичко това, желанието ми да пенсионирам вече морално остарeлият ми SAMSUNG S2 Plus и примамливата оферта от новата промоция на VIVACOM… знаете, онази за -80% отстъпка за мобилни апарати при сключване на договор за 12/24 месеца, която върви в момента като реклама в Facebook.

Ако не сте я засичали, ето я и нея:

Както всяка оферта, обаче и тук си има уловки и се оказва, че не всичко е шампанско и рози.

Реших да отида и все пак да видя дали бих могъл да си взема апарат от тази промоция, като си го изплащам с времето. Мога да си събера парите (и най-вероятно това ще направя) за да си го купя без договор, но някак по-леко се усещат когато си направиш сметката, че спокойно можеш да отделиш тази сума на месец. В моят случай, понеже аз не говоря толкова много, спокойно биха ми стигнали параметрите, които са в плана им Net&Call S, който е с месечна такса 15.99 лв. Така в комбинация с сумата на месец за изплащането на телефона, която е в размер на 33.90 лв., цялата сума на месец ми излиза малко по-малко от 50 лв./месечно.

Направил вече сметките и с огромно желание за нов телефон, реших този път да не си плащам онлайн сметката, а да отида да си я платя и междувременно да попитам дали има възможност да си взема телефона на изплащане. Ако човек прочете офертата им, излиза, че мобилен телефон от тази промоция може да си вземе всеки, дори нов абонат, но предвид опита ми преди това, знаех, че е възможно и да ми откажат (при сключването на договоря бях се позаинтересувал и се оказа, че като нов клиент, не мога да се възползвам от подобни промоции… трябвало да съм им техен клиент поне от няколко месеца).

Няма да изпадам в преразкази на диалога с служителите, но като цяло ми казаха, че има възможност да взема телефон. Въпреки, че вече бях си набелязал телефон (Samsung Galaxy S5 на изплащане или Samsung S5 mini в кеш, като краен вариант), реших да поразгледам какво друго имат налично, но понеже не си харесах нищо друго, директно попитах за флагмана на Samsung и точно тук ми стана лошо…. :D :D :D

Оказа се, че всеки клиент на VIVACOM явно се мери с различен аршин. Хората с повече карти и услуги от тях реално са таргета, който може да се възползва от обявените промоции в Интернет. Ако искам да взема телефона, който съм си харесал, трябва да платя в кеш някаква сума от порядъка на 300-400 лв. първоначално и после да плащам остатъка 2 години, а за по-малкият брат условията са почти същите, като доколкото разбрах, няма възможност да си платя обявените от тях 330 лв. на ръка и след това само месечната такса 2 години.

Така поставени условията, ме накараха да се почувствам доста подведен. Уж обявените промоции в сайта са едни, а всъщност се оказват съвсем различни.

Честно казано не мога да проумея защо аджеба въобще от VIVACOM слагат някакви цени в сайта си, които се оказват съвсем различни в последствие. Вероятно за тях няма огромно значение, но аз на това му викам „ЛОШО ПОТРЕБИТЕЛСКО ИЗЖИВЯВАНЕ“ и обикновено това кара хората да се огледат за алтернативи.

Това е темата по която днес реших да напиша няколко думи с идеята да дам пример как един доволен клиент, може да се превърне в недоволен.

Дали ще сменя оператора… едва ли към този момент, но определено вече ще се оглеждам и за алтернативи, а телефона явно ще почака 1-2 месеца, които мога да използвам за избор на нов фаворит. :)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

4 Коментара

 1. Пано Кондоянис (Пано Кондоянис)

  И 3те мобилни оператори са същия дол дренки като най-долни дренки са ментел.

 2. хороскопи (Иван Петков)

  При мен се оказа, че не мога да си купя телефон с даден план ако той е на промоция. Пример: исках да преподпиша на план XXL когато беше на промоция по 30 лв., но телефон с този план ако искам да взема и да се възползвам от отстъпката, трябва да преподпиша без отстъпката на плана т.е. 100 лева… А в сайта пише, че с този план е с отстъпка и плана е отстъпка… казах си СУПЕР, но не е така. С няколко думи вече съм затворил вратата към този оператор

 3. @Иван Петков, много полезна информация, предвид, че сигурно тия дни като ходя да си плащам сметката ще ме агитират да подписвам 2 годишен договор.

  Още по интересно е, че преди няколко дни ми звъня по телефона техен оператор с думите „Договорът ви е изтекъл и предвид, че видяхме, че наскоро сте изразходвали минутите си и можем да ви предложим по-изгодна оферта с която минутите може би ще са ви достатъчни и ми предложиха план с повече минути към всички оператори.“

  Интересното в случая е, че първо в момента съм на Viva Free, който доколкото аз знам е безсрочен, така, че няма как да ми изтече, но не ми се спореше по телефона, затова и просто им казах… ами добре, след което ме попитаха дали не желая да ме прехвърлят на другият план, като трябва само да потвърдя по телефона… Интересно ми стана как ще стане номера, при положение, че не съм на място… ами ако утре някой звънне по телефона и се представи за мен и подпише за план за 100 лв./месечно какво правим?!?

  Та определено май повечето оператори не спазват съвсем закона…

 4. Solidfill (Гьорев)

  @Иван Петков същият случай имах и аз. На мен обаче, ми казаха, че не мога да купя телефон, защото подписвам нов договор?!? Субсидирани телефони се продавали само при преподписване. Добре поне, че пуснаха изгодни планове.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове