Статистиката – път към успеха!

Обложка

Статистиката – път към успеха!

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако трябва да съм честен с вас, преди време и аз не оценях колко полезна може да е статистиката за един сайт и какви полезни съвети би ни дала тя, ако естествено решим да се допитаме до нея.

Предполагам всеки един човек, който си има собствен сайт/блог/форум някога е ползвал какъвто и да е вид статистика.

По принцип няма значение какво приложение, ще ползвате за статистика( тоест има ), но аз ще се опитам да обясня в тази статия с какво биха ви помогнали основните данни, които имат дори най-простите приложения за статистика.

Мисля, че няма смисъл да продължавам с голите думи, а направо ще започна да обяснявам кои данни ще ползваме и с какво биха ни били полезни, за да развием един успешен блог, сайт, форум или друг източник на информация под каквато и да е форма.

Понеже аз си ползвам Piwik, за моята статистика, за пример, ще взема основните статистики, която дава тя, но повечето статистически приложения, дават същата информация.

Много хора смятат, че основният фактор, дали един сайт е успешен са уникалните посещения, донякъде са прави, но понякога могат да бъдат и доста грешен източник на информация. Не винаги сайт с много уникални посещения на ден, гарантира, на собственика, че неговият сайт ще му донася каквито и да било приходи, затова точно в тази статия, няма да коментирам уникалните посещения.

В случая ми се струва, че по-важни са данните за разгледани страници от един посетител и общото прекарано време на сайта. Разглеждам тези 2 показателя като основни, понеже, се предполага, че желаете сайта ви не само да се посещава, но и да се чете. Важни са понеже първото ви показва каква е максималната стойност на разгледаните страници от един посетител или казано с други думи, колко статии (примерно) е прочел той, след като е посетил сайта ви. В случаят, колкото повече, толкова по-добре. Това значи, че сте заинтригували посетителите.

Другият фактор е общото прекарано време на сайта. На кого му трябват посещения, ако сайта му не се чете въобще? Ако стойността е много малка, а имате голям брой уникални, трябва да се замислите каква би могла да е причината посетителите да не се задържат на сайта. Според моята практика, основните причини са:

 • Дизайна – много, често някой хора прекаляват с шарениите и ярките цветове, които дразнят окото на потребителя;
 • Няма информацията която интересува потребителя;
 • Бавно отваряне на страниците;

Тук единственото за което може да се погрижите е да пишете повече, да промотирате блога си и да измислите методи които биха задържали потребителите ви, по-дълго време на сайта.

Другите два полезни фактора, които е добре да селдите и по които бихте имали по-голяма възможност да направите нещо са:

 • Ключовите думи;
 • Местата откъдето ви посещават.

Тук, ще разделя двата фактора две отделни точки, понеже считам, че те са основните фактори, над които можем повече да поработим и които биха ни били малко по-полезни.

С какво биха ни помогнали ключовите думи?

Както вече сигурно се досещате, говоря за ключовите думи, по които са намерили сайта ни. Те показват какво реално търси човек. За пример ще взема част от статистиката при моят блог.

Колкото и да се учудвам, най-лесно са ме намирали по следните ключови думи, макар да имам сравнително малко статии по темата:

 • „Как да си направим прав кабел“;
 • „Как да си направим crossover кабел“;
 • „изгоряла мрежова карта“;
 • „прав кабел“;
 • „lan кабел“.

Ако вземем примерите отгоре, това следва, че доста посещения получавам от тези ключови думи, тоест посетителите ми търсят основно информация за мрежите, от което следва, че повече информация по темата, може само да ми докара повече посещения и редовни читатели.

Затова следете внимателно какво търсят вашите посетители и редовно им предоставяйте информация по темата.

С какво би ни помогнала статистиката за местата от които ни посещават?

Местата от които ни посещават, е другият фактор, на който аз обръщам едно по особено отношение.

Доста, често ми се случва някъде да са коментирали блога ми, а аз да го узная именно от тази статистика и съответно да реагирам с коментар или да върна жеста, което би докарало още повече читатели и респект към първоизточникът.

От друга гледна точка, може да сравните откъде ви идват повечето посетители и да се договорите с собственикът на сайта за вид реклама или да коментирате редовно там, понеже щом ви посещават толкова, често, значи посетителите се интересуват от това което и вие или просто им е харесало вашето присъствие в сайта. :)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

5 Коментара

 1. А може ли да обясни някой по-запознат какво се случва с tyxo Немога да повярвам, че са оставили нещата на самотек

 2. От туксо се отказаха много хора, причините мисля са ясни. Повече от 2 години минаха откакто обявиха, че са започнали сериозна работа за подобряването на услугите си… но до ден днешен, ни вест, ни кост. Лично аз ти препоръчвам да ползваш Google Analytics или Piwik. И двете дават доста подробни статистики, пък и са реални :)

 3. И аз преди доста време ползвах услугите на Tyxo, но статистиката им редовно закъсняваше с близо месец. Писах им и ми отговориха, че работят за подобряване на услугите, но в крайна сметка – нищо. Затова вече ползвам статистиката на Google. :)

 4. Туксото го харесвах, понеже всичко си беше в реално време… жалко, че са изоставили проекта… с малко повече работа вероятно щяха да са масово ползвани.

 5. отслабване.org (Ивайло Стоилов)

  Броят на прегледаните страници и времето прекарано на сайта са от голямо значение, наистина е така, но и всичко си зависи от самия сайт. Например, сайтче с много видео съдържание е нормално да има голям престой на него, но дали има полза от това е съмнително.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове