Прекалено хубаво за да е истина – Уебмастъри пазете се…

Обложка

Прекалено хубаво за да е истина – Уебмастъри пазете се…

А ти хареса ли тази статия?!?

Днес реших да обърна малко внимание на един от нашумелите проблеми напоследък, а именно злоупотребата с уебмастърите с помощта на разни примамливи оферти, които зчуват прекалено хубаво за да са истина.

За пример, ще ви дам, нещо което ми се случи съвсем наскоро, но няма да споменавам конкретният сайт, понеже се разбрахме цивилизовано и поне в това отношение съм доволен и този път ще им се размине коментара ми, относно това което вършат ( не е незаконно, но е някък неетично ).

Началото на историята…

Както знаете, наскоро стартирах 2 нови сайта и за моя радост и 2-та се развиват доста добре. Та внезапно получих уведомение от един сайт, че единият от въпросните сайтве е оценен като полезен и е добавен в директорията за сайтове на фирмата. В допълнение към писмото получих, че имат възможност да добавят сайта ми в страницата с парньори, ако добавя общо 6 dofollow връзки, към няколко различни сайта.

Прегледах директорията им и ми хареса как изглежда. Видях, че има каре Партньори в футера и връзките там са dofollow. Още по-примамливото беше, че самият сайт имаше PR5 и се реших да се възползвам от опцията, като щях да си докарам реална връзка към все още нов сайт, което щеше и да е полезно при СЕРП и естествено при свормирането на PR при следващият ъпдейт. Естествено в мен имаше едно съмнение, но все пак си казах „Защо да не пробвам?„. Силно впечетление ми направи стила на писмото което ми бяха пратили, както и пощата от която ми бяха пратили писмото office@….info с което предположих, че са сериозна фирма, която ми пише от реален офис. Веднага след като им писах, получих писмо около 8-9 часа вечерта и ми светна, че едва ли ми пишат именно от офис в това време, пък и домейна някак не беше представителен с това разширение – .info.

Както споменах, получих писмо от тях, че сайта ми е добавен в паньори.

Реших да проверя дали всичко е както трябва ( парил съм се от подобни неща и ми е нещо като навик ) и веднага забелязах, че сайта липсва от карето пантьори в футера.

Прегледах отново писмото, което бяха ми върнали в отговор и там бяха описали, че сайта е добавен в 2 категории и се оказа, че първо не става дума за карето в футера, а за подкатегория в различните категории и като за капак, не бяха дори реални връзки ( тоест бяха nofollow ), което си е повече от нерентабилно, при положение, че им предоставяш 6 реални връзки в началната си страница, а те дори не ти добавят сайта с реална връзка – ясно, не бях ги разбрал или просто се правеха на тарикати.

Реших да не прибързвам с махането на връзките и да им пиша. В отговор получих, че нямало начин сайта ми да бъде добавен в страниците им, понеже сайта им бил с PR5 и едва ли не ми казаха, че било просто смешно дори да си го помисля.

Краят мисля е ясен – премахнах връзките към сайта им и им писах, че съм ги махнал, за да могат да премахнат и те своите.

Посланието на статията…

Разказах ви тази проста случка от скорото минало, за да ви посъветвам винаги да подхождате скиптично към прекалено примамливите оферти. Имайте предвид, че нищо хубаво, не се дава толкова лесно, колко му се иска на човек и дори да се дава, вероятно има някаква уловка.

В моят случай, споменах, че за мен въпросната фирма подхожда неетично, поради няколко причини:

 • Предполагам, могат и по-конкретно да опишат какво предлагат;
 • Мисля, че 6 добавянето на 6 връзки към техни сайтове е меко казано прекалено, за това което предлагат в замяна;
 • Можеше за това което искат, да дадат поне реални линкове в въпросните подкатегории, които далеч, не са PR5.

Всъщност това обръщение може да послужи на всеки един. Мисля, че достатъчно много пъти станахме свидетели на различни измами и все над хора, които винаги са оптимистично настроени и лековерни.

Моят съвет е преди да приемете офертата е да разпитате самата фирма, да потърсите информация за предлаганата оферта в интернет или да разгледате обстойно това което предлагат и при най-малко съмнение да проверите.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. Мерси за информацията, само не разбрах какво му е непредставителното на info домейна

 2. По принцип нямам нищо против .info домейна, но повечето сериозни проекти отделят повечко пари за името да е например стандартните .com, .net, .org, а някой дори си позволяват .bg. Иначе нямам нищо против тях, дори както виждаш ги ползвам за 2 от проектите ми ( основната причина е, че са евтини, това е причината да ги ползвам ).

 3. Това са полезни съвети за начинаещи, каквито всички сме били. И не важи само за Интернет, ами за всички твърде примамливи предложения :)

 4. А бе за начинаещи, ама и аз се подлъгах, хем съм си патил… тъй, че за начинаещите – съвет, а за опитните – припомняне :)

 5. Вероятно има хора, които са се хванали. Хора, които не правят разлика между nofollow и dofollow, но сайтовете им имат висок PR :)

 6. Zaya.org (Кънчо Иванов)

  Онзи ден ми писаха едни. Предлагаха ми да ми напишат статии за блога, като да поставя по два линка към тях в статията. Написах им, че си пиша статията за час, а едва ли един час работа струва колкото един доживотен линк. Повече и не ми писаха.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове